A început expediţia Fălticeni – Gibraltar, 4000 de kilometri la pas prin Europa

Vineri, 1 martie, la ora 8,00, doi fălticeneni, Călin Dănilă şi Ioan Cojocaru, au pornit pe jos, într-o călătorie de 4.000 de kilometri. Expediţia a pornit din faţa Colegiului Tehnic „Mihai Băcescu”, unitate de învăţământ unde Călin Dănilă este profesor de educaţie fizică şi sport, iar Ioan Cojocaru a fost elev.

La plecare cei doi temerari i-au avut alături pe primarul Cătălin Coman şi viceprimarul Gheorghe Aldea, Leonte Giani – preşedintele Alianţa Sindicatelor de Învăţământ Suceava, colegii de catedră, elevii liceului, soţiile celor doi, prietenii şi membrii Academiei de Aventură „Pământul Viu”. Înainte de plecare, mama lui Ioan Cojocaru le-a oferit lui Călin Dănilă şi Ioan Cojocaru mărţişoare şi ceai fierbinte.

„Ne-am propus să începem drumul nostru de la Colegiul „Mihai Băcescu” pentru că toţi colegii ne-au sprijint foarte mult, material, cu inimile, cu gândul şi pentru asta tuturor le mulţumesc. Mulţumesc şi lui Dan Purdilă pentru atelajul pe care ni l-a făcut şi cu ajutorul căruia putem să transportăm cele necesare pe o distanţă de 4.000 de kiloemtri dar şi sponsorilor fără de care deplasarea noastră ar fi imposibilă”, ne-a declarat Călin Dănilă.

Traseul a fost calculat folosind aplicaţia Google maps, se vor utiliza drumurile cele mai scurte şi mai puţin aglomerate, fiind excluse drumuri forestiere şi alte trasee. Planul celor doi  este de a călători urmărind drumurile naţionale sau cele judeţene (mai puţin aglomerate) din România, Ungaria, Slovenia, Italia, Franţa şi Spania, ajungând si în câteva din marile oraşe ale Europei, precum Ljubljana, Veneţia, Genova, Marseille, Valencia sau Barcelona. Punctul final al aventurii este Tarifa, un mic orăşel din Andaluzia şi Punta del Tarifa, cel mai sudic punct al continentului European.

Sarcini bine stabilite pentru fiecare pe timpul călătoriei

Ioan este absolvent al Facultăţii de Geografie din Bucureşti, iar rolul său în cadrul expediţiei este legat de alegerea traseului si orientare, în timp ce Călin este profesor de sport si se va ocupa de dozarea efortului necesar în această călătorie, de alimentaţie şi de hidratare.

„Vom parcurge 6 ţări şi dacă lucrurile merg bine, sperăm să ajungem în 100 de zile la punctul terminus, Tarifa. Ne-am antrenat zilnic cu rucsacii în spate pentru a ne adapta organismul la acest tip de efort. Ca bagaje vom avea sacii de dormit, cortul, foarte puţine haine de schimb, o cameră video, un aparat foto, şi un minilaptop pentru a putea ţine la zi jurnalul de călătorie, alimente pentru două zile. Nu ne permitem să cărăm foarte mult, trebuie să avem un bagaj uşor ca să putem înainta foarte repede, trebuie să atingem cei 40 de kilometri pe zi pe care ne-am propus să-I parcurgem”, a declarat Ioan Cojocaru. 

            Aplauze din partea colegilor şi elevilor

Elevii de la Colegiul Tehnic “Mihai Băcescu” au pregătit şi cîteva pancarte prin care urau celor doi temerari, “Drum bun!”.

La ieşirea din colegiu, Călin Dănilă şi  Ioan Cojocaru au primit aplauze binemeritate pentru curajul şi dorinţa de a străbate acest drum, cu piciorul. Au fost prezenţi la debutul călătoriei şi membrii Academiei de aventură “Pământul viu”, care au ţinut să fie alături de colegii lor.

Prima oprire în drumul spre Gibraltar a fost la Cornu Luncii, unde cei doi s-au oprit la o rudă de-a lui Ioan, pentru a servi masa de prînz, apoi noaptea au petrecut-o la Gura Humorului.  Aşa cum au prevăzut şi în timpul antrenamentelor, principalul disconfort în cadrul călătoriei din prima zi a fost cauzat de TIR-urile care trec foarte aproape de marginea drumului, cei doi fălticeneni fiind nevoiţi să părăsească de multe ori drumul.

Cele şase obiective ale călătoriei

Aşa cum ne-au declarat înainte de plecare, obiectivele lui Călin Dănilă şi  Ioan Cojocaru în acest proiect sunt atingerea extremei sudice continentale Gibraltar-Tarifa, promovarea imaginii României şi a municipiului Fălticeni, ca promotori ai turismului European, stabilirea unor relaţii specifice între Academia de Aventura “Pământul Viu” şi alte organizaţii Europene similare în scopul încurajării practicării turismului de orice fel, promovarea mersului pe jos ca modalitate de turism ecologic, monitorizarea schimbărilor care apar în organismul uman în urma efortului fizic prelungit, realizarea unei performanţe sportive prin parcurgerea la pas a celor 4000 km

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.