Reabilitare termică cu garanţie guvernamentală

Preşedinţii şi administratorii asociaţiilor de proprietari din Fălticeni dar şi cetăţenii interesaţi de reabilitarea termică a locuinţelor s-au întâlnit duminică după – amiază la Centrul Cultural “Grigore Vasiliu Birlic” cu reprezentanţii “Program Termosistem”, consultantul agreat la nivel naţional pentru derularea programului de reabilitare termică a clădirilor de locuit cu finanţare prin credite bancare cu garanţie guvernamentală.

Dan Andruşca, managerul de proiect din partea “Program Termosistem” a prezentat prevederile Ordonanţei de Guvern 69/2010 care le oferă proprietarilor de locuinţe construite până în anul 2000 posibilitatea să îşi transforme proprietatea imobiliară în locuinţe eficiente termic, folosind credite bancare în lei, cu garanţie guvernamentală şi cu dobândă subvenţionată de stat. Finanţarea se derulează prin două instituţii bancare acreditate, CEC Bank şi BCR, iar managementul de proiect este asigurat de consultantul “Program Termosistem”. Potrivit lui Dan Andruşca, Primăria poate asigura până la 30% din fondurile necesare, restul de 70% fiind contribuţia asociaţiilor de proprietari, contribuţie asigurată prin credite bancare cu garanţie guvernamentală.

“Dacă pentru  reabilitarea termică a unei locuinţe costul este de 3.000 de lei, locatarul plăteşte lunar la întreţinere rate de 50 de lei. Poate aplica orice asociaţie a cărei membri sunt pensionari, şomeri, tineri, oricine are acces, statul garantând pentru populaţie respectivele sume de bani. Prin OUG 69 populaţia poate controla calitatea lucrărilor. Asociaţia de proprietari participă în mod direct la licitaţie, poate verifica sau poate angaja chiar şi un diriginte de şantier propriu, participă la recepţia finală. Perioada de rambursare a creditului este de maxim 5 ani de la data recepţiei lucrărilor”, a precizat Dan Andruşca.

La aceeaşi întâlnire au fost discutate şi alte aspecte care ţin de izolarea termică a imobilelor prin OG 69/2010: Identificarea prestatorilor de servicii de audit energetic, expertiza tehnică şi proiectarea, identificarea societăţilor comerciale de construcţii care vor efectua reabilitarea termică, sau găsirea modalităţilor în care pot aplica blocuri fără datorii chiar dacă asociaţia de proprietari are datorii.

“Dacă sunt 4 -5 blocuri dintr-o asociaţie care nu înregistrează datorii, proprietarii din acele blocuri se pot rupe de asociaţia de proprietari mamă, durează maxim 30 de zile, pot avea acelaşi statut, acelaşi preşedinte şi acelaşi administrator dar cod fiscal separat şi atunci pot acccesa acest proiect de reabilitare termică. Cred că este momentul, având în vedere şi o serie de oportunităţi care au apărut relativ recent în ceea ce înseamnă anveloparea şi reabilitarea termică a blocurilor, să ne întâlnim, să disccutăm şi să luăm decizia cea mai bună pentru noi toţi.”, a precizat primarul Cătălin Coman. 

            Administraţia locală şi-a arătat sprijinul pentru a ajuta cetăţenii să acceseze programul de reabilitare termică având ca bază Ordonanţa de Guvern 69/2010.

Falticeni-reabilitarea termica 2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.