Duminică, 1 iulie, de la ora 10, Colegiul Naţional “Nicu Gane” a găzduit cea de-a IX-a ediţie a manifestării “Întâlnire cu America”. La eveniment au participat iniţiatorul său, profesorul american, originar din Fălticeni, dr. Eliot Sorel, alături de fiul său, Marc Sorel, funcţionar superior al ONU, Cătălin Nechifor, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Alexandru Rădulescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, primarul Cătălin Coman, consilieri locali şi judeţeni, iubitori de cultură din Fălticeni, studenţi, elevi, cadre didactice. Acţiunea a fost organizată de prof. Virgiliu Lupu, director executiv al Centrului Româno-American de Cultură şi Informaţie Fălticeni, filială a SIMARK Fundation SUA (a cărui preşedinte este prof. univ. dr. Eliot Sorel, cetăţean american originar din Fălticeni) şi Colegiul Naţional „Nicu Gane”.
Conform prof. Virgiliu Lupu, simpozionul „Întâlnire cu America” marchează, ca în fiecare an, Ziua Independenţei Statelor Unite şi este o manifestare care a intrat în tradiţia locală, legăturile între Fălticeni şi America fiind apropiate şi prin intermediul Centrului Cultural Româno-American, finanţat de prof. univ. dr. Eliot Sorel.
Programul manifestării s-a desfăşurat şi în acest an pe patru secţiuni: istorie, socio-politică, cultură şi artă, şi o secţiune de cercetare ştiinţifică. Înainte de a începe prezentarea lucrărilor, prof. Nicolae Sturzu a dat citirii mesajului fiicei sale, Cristina, cetăţean american, care a transmis fălticenenilor cîteva impresii despre America. La Secţiunea istorie, profesorul Virgiliu Lupu a prezentat lucrarea “Cum au apărut SUA pe scena politică mondială”, prin care a scos în evidenţă evenimentele de natură politică, economică, militară, organizatorică şi legislativă petrecute în SUA. La Secţiunea social politică, prof. Adrian Cocârţă, custodele Galeriei Oamenilor de Seamă Fălticeni a prezentat “Lucruri pe care nu le ştiaţi despre America”, cum ar fi mituri despre America, curiozităţi din viaţa unor preşedinţi americani, sau din politica statelor care formează America.
La Secţiunea cultură – artă, profesorul Nicolae Sturzu, a prezentat expunerea însoţită de imagini “Un simbol american – Statuia Libertăţii” iar Gabriela Vacariu, studentă în anul II la Universitatea “Ştefan cel Mare” Suceava, prin lucrarea “Proza lui Ernest Hemingway”, a scos în evidenţă contribuţia marelui scriitor american, laureat al Premiului Pulitzer şi al Premiului Nobel pentru Literatură în 1954, la literatura mondială.
Secţiunea de cercetare ştiinţifică a elevilor a aparţinut tinerilor de la Nicu Gane îndrumaţi de prof. dr. Codrin Benţa, care au prezentat două lucrări însoţite şi de imagini: “George Washington” – portret de om politic, autor Tofan Cătălin, clasa a X a B şi “Misiunea spaţială americană – Apollo”, autor Oiaga Iustin, clasa a XII- a.
Inovare, aplicare, implementare, transformare şi dezvoltare, aceasta este provocarea secolului XXI pentru educaţie
Întâlnirea cu dr. Eliot Sorel şi fiul său, Marc Sorel, a fost sub forma unui dialog, din care s-au desprins mai multe idei. Conform universitarului Marc Sorel, în secolul XXI, învăţământul este supus globalizării, mai ales cu ajutorul internetului, dar în acelaşi timp trebuie avut în vedere să nu se piardă legătura cu mediul de baştină, “un lucru foarte important fiind pasul dintre educţia cunoaşterii la educaţia aplicată, urmată de aplicarea informaţiei dobândite în practică pentru a face viaţa comunităţii mai bună a precizat Marc Sorel. Este foarte important de a face un salt de la această înţelegere intelectuală la o aplicare concretă, de a crea oportunităţi pentru generaţiile care urmează. Educaţia secolului XXI are o misiune multiplă, generoasă şi foarte importantă. Inovare, aplicare, implementare, transformare şi dezvoltare, aceasta este provocarea secolului XXI pentru educaţie. Nu trebuie învăţate idei abstracte, trebuie învăţat ceea ce se poate aplica”, a precizat Eliot Sorel
Modelul planului de dezvoltare al localităţii Chicago, ar putea fi aplicat şi în judeţul Suceava
Pornind de la primul proiect sprijinit de Eliot Sorel pentru municipiul Fălticeni, Agenda Locală 21, profesorul Sorel a precizat că acesta ar trebui revăzut şi continuat. Având experinţă în consultanţă pentru elaborarea planurilor de dezvoltare al localităţilor, şi lucrând efectiv la Planul de dezvoltare al localităţii Chicago, Marc Sorel a spus că un asemenea plan nu se poate face numai prin consultarea cu adminsitraţia locală şi cu ONG-urile care şi-au dedicat activitatea scopului de a dezvolta o localitate din punct de vedere economic. „Va trebui să discutăm cu populaţia şi cu cei care au afaceri în muncipiu. Practic ei vor fi beneficiarii unui astfel de plan de dezvoltare, iar în cazul în care acesta nu va fi foarte bun ei vor trebui să suporte consecinţele sau dacă va fi un plan reuşit ei vor avea beneficiile. Paşii care trebuie urmaţi constau în formarea unui comitet de ghidare a planului format din reprezentanţi ai cetăţenilor şi ai mediului de afaceri local şi pe care ar urma să îl consultăm împreună cu Consiliul Local pentru tot ceea ce ţine de elaborarea planului. Al doilea pas constă în intervievarea unui număr mare de reprezentanţi ai comunităţii locale cu privire la direcţiile de dezvoltare şi la planul pe care dorim să îl facem. Ar treilea pas este publicarea draftului planului de dezvoltare on line şi asigurarea permisiunii populaţiei să îl citească şi să îşi exprime părerea timp de câteva luni. Noi am ţinut planul în atenţia publicului timp de 7 luni, pentru ca fiecare cetăţean să aibă timpul necesar să dea un feedback asupra planului de dezvoltare. În felul acesta ne-am asigurat că oricine şi-a putut exprima opinia”, a spus Marc Sorel.
În cuvântul său, primarul Gheorghe Cătălin Coman a spus că se poate adapta o parte din acest program economic şi de adminsitraţie a oraşului Chicago şi la Fălticeni prin multă muncă, multă ambiţie şi iniţiativă. „M-am convis că această activitate este utilă prin prisma ideilor transmise, prin prisma iniţiativelor pe care dorim să le aplicăm cât mai repede în municipiul Fălticeni în beneficiul comunităţii, în beneficiul creşterii vieţii fălticenenilor”, a spus prof. Gheorghe Cătălin Coman.
Prezent la întâlnirea de duminică de la Fălticeni, Cătălin Nechifor, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava le-a spus celor doi membri ai familiei Sorel că sunt aşteptaţi mai des acasă pentru a-i ajuta pe suceveni în acest proiect pilot în care conduce democraţia la nivelul cetăţeanului. „Contăm pe experienţa dumneavoastră, prezenţa fiului dumneavoastră în ONU poate fi un moment de plecare pentru noi. America rămâne un etalon pentru democraţie şi nu întâmplător astăzi la Fălticeni, cu trei zile înainte, sărbătorim Ziua Americii împreună cu cei care au plecat de aici dar sunt într-o bună măsură şi americani şi români”, a spus Cătălin Nechifor.
Organizatorii manifestării au fost Centrul Româno – American de Cultură şi Informaţie Fălticeni, Colegiul Naţional “Nicu Gane”, Galeria Oamenilor de Seamă Fălticeni şi Universitatea “Ştefan cel Mare” Suceava.