Festivalul „Fălticeni Folk” ziua a II-a

Festivalul Concurs pentru Tineret „Fălticeni Folk”

Asociaţia “Fălticeni Cultural” şi Primăria Municipiului Fălticeni au organizat, în perioada 13 – 14 octombrie, prima ediţie a Festivalului Concurs pentru Tineret „Fălticeni Folk”. Festivalul rezervat creatorilor şi interpreţilor de muzică folk, cu vârsta până în 30 de  ani a reunit 19 interpreţi şi formaţii de muzică folk din ţară.

Concursul de interpretare s-a desfăşurat sâmbătă, 13 octombrie, în sala de spectacole a Centrului Cultural “Grigore Vasiliu Birlic” din Fălticeni, juriul format din Ovidiu Mihăilescu, Tic Petroşel, Adrian Beznă, Maria Gheorghiu şi avându-l ca preşedinte pe Florin Săsărman a avut o misiune foarte dificilă în departajarea concurenţilor.

Un festival jurizat prin prisma celui care a avut ceva de spus pe scenă

„Au fost mulţi concurenţi foarte buni. Vă spun cu mâna pe inimă, că fac lucrul acesta de foarte mult timp şi spun acest lucru şi în numele lui Florin Săsărman, preşedintele juriului. Florin Săsărman are experienţă, a fost de foarte multe ori preşedinte de juriu, ne-am sfătuit, a fost o noapte lungă de dezbateri şi foarte greu s-au acordat premiile. Ştiu că sunt multe nemulţumiri, a fost greu, a fost şi cu sonorizarea ceva mai greu. Vă asigur că nu s-a jurizat în funcţie de sunetul care a fost pe scenă, cum nu s-a jurizat nici după creaţie, deşi folkul este în primul rând creaţie. De la a doua ediţie vor intra în concurs doar cei care au ceva de spus, cei care vin cu propriile piese. Ediţia aceasta însă a fost jurizată prin prisma celui care a avut ceva de spus după ce a urcat pe scenă, a deschis gura şi după primele acorduri am simţit sau nu că acel om sau acei oameni au ceva de spus. Nu s-a ţinut cont dacă este sau nu este piesa celui care a cântat, nici de faptul că nu s-a auzit aşa cum trebuie. Sufletul se aude şi fără microfoane. Cei care nu au reuşit să urce pe podium să nu fie descurajaţi, a fost un concurs foarte greu. Am fost şi eu foarte mulţi ani concurent, am trecut şi eu prin furcile caudine a celor care la un moment dat au jurizat ceea ce fac eu pe scenă, am fost şi eu nemulţumită, mâhnită, am plecat şi eu de multe ori acasă plângând, simţind că poate nu aşa trebuiau să se întâmple lucrurile dar nu m-am descurajat, am mers mai departe şi am considerat că fiecare festival  este un câştig pentru noi toţi, care iubim folkul, pentru că ne întâlnim, pentru că împărtăşim experienţă, pentru că suntem pe o scenă pe care putem să ne exprimăm. Este important să ştiţi că aveţi o scenă pe care vă puteţi expirma”, a spus interpreta de muzică folk, Maria  Gheorghiu.

Daniela Bejenariu din Suceava a obţinut Marele Premiu

Festivitatea de premiere a avut loc duminică, 14 octombrie. Diplome de participare, menţiuni, premii speciale, premiile I, II şi III şi marele premiu au fost înmânate de interpreta Maria Gheorghiu, preotul Liviu Mihăilă-iniţiatorul festivalului, primarul Cătălin Coman. Premiul Special pentru Atitudine „Tic Petroşel”, a ajuns la Ioana Cătălina Culbece, Premiul „Maria Gheorghiu” pentru interpretare a fost acordat lui Carmen Navrea, Premiul „Valeriu Penişoară” a fost obţinut de Valentin Munteanu, care a primit din partea lui Florin Săsărman, preşedintele juriului şi de la firma Hora din Reghin o chitară. Poetul humorean Sorin Poclitaru, a oferit două premii în memoria a doi poeţi dispăruţi. Premiul “Romulus Vulpescu” a fost acodat Dianei Pantea, iar premiul “Constanţa Buzea” a  revenit Cătălinei Culbece.

Premeiul III a revenit trupelor „Icarus” din Botoşani şi „Vox Harmony” din Târgul Ocna, Premiul II a fost acordat trupei „Open the door” din Siret, pe primul loc situându-se Adela Farcaş Gheorghina şi Cezar Popescu din Iaşi. Marele Premiu a fost obţinut de Daniela Bejenariu, elevă în clasa a X-a la Colegiul „Petru Rareş” din Suceava.

Câştigătoarea a dedicat premiul tuturor concurenţilor

„Mulţumesc foarte mult pentru onoarea pe care mi-aţi acordat-o. Premiul primit este o onoare pentru mine, mulţumesc pentru încrederea acordată şi pe care promit să nu o trădez pentru că vorbim aici despre viitor şi ceea ce se va face. Vreau să felicit concurenţii, vreau să felicit organizatorii. A fost o bucurie imensă pentru mine să văd un Fălticeni folk”, a spus Daniela Bejenariu care a dedicat premiul tuturor concurenţilor.

După festivitatea de premiere, toţi căştigătorii au interpretat câte o melodie. După ce a interpretat „Oameni de subsol”, o melodie din repertoriul Silviei Grigore, text Gheorghe Ursache, la insistenţele publicului, câştigătoarea Marelui Premiu, Daniela Bejenariu, a revenit pe scenă cu o a doua melodie, „Noaptea marii beţii”, pe versuri de Adrian Păunescu, din repertoriul Doinei şi a lui Ion Aldea Teodorovici.

„Sunt mai multe suflete aici, fiecare cu implicarea şi motivaţia lui, iar din contopirea acestor suflete a ieşit acest eveniment minunat. Felicit organizatorii, mă bucur că am putut face parte şi eu din această <colecţie de suflete> şi vreau să vă asigur că nu va rămâne doar la prima ediţie”, ne-a spus primarul Gheorghe Cătălin Coman.

În cadrul festivalului au mai susţinut recitaluri Florin Săsărman, Ovidiu Mihăilescu, Alexandru Filip şi Ştefania Iacob, Adrian Beznă, Tic Petroşel, Maria Gheorghiu acompaniată de pianistul Radu Graţianu, Mircea Vintilă.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.