Arhimandritul Timotei Aioanei a primit titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Fălticeni
Joi, 22 noiembrie, părintele arhimandrit Timotei Aioanei, Mare Eclesiarh al Catedralei patriarhale şi Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureştilor a primit din partea Consiliului Local al Municipiului Fălticeni titlul de Cetăţean de Onoare a localităţii
Alături de aleşii locali, la ceremonia publică au participat personalităţi din lumea bisericească şi laică, printre care s-au numărat monahi de la Mănăstirea Neamţului şi de la mănăstiri din judeţul Suceava, protopopul Constantin Patrolea, Ovidiu Donţu, directorul al cancelariei prefectului de Suceava, scriitori, mama arhimandritului.
Proiectul de hotărâre privind acordarea titlului de Cetăţean de Onoare arhimandritului Timotei Aioanei a fost iniţiat de primarul municipiului Fălticeni, prof. Gheorghe Cătălin Coman, ca o mulţumire pentru modul în care părintele s-a implicat în promovarea municipiului Fălticeni prin cărţi, articole în presa scrisă sau interviuri în emsiunile de radio şi televiziune.
“Ne adună la un loc datoria pe care o avem faţă de marile valori ale vieţii culturale şi sociale pe care le-a dat Fălticeniul şi de a aduce recunoştinţa pentru aceşti oameni care promovează prin munca lor locul şi rolul Fălticenilor în peisajul românesc. Una din marile personalităţi a acestor locuri este şi preacuviosul părinte arhimandrit Timotei Aioanei căruia îi atribuim astăzi cea mai înaltă distincţie pe care o poate acorda Consiliul Local. Cu titlul de Cetăţean de Onoare, Municipiul Fălticeniul a înobilat până acum 40 de personalităţi” a spus primarul Cătălin Coman.
După dezbaterea proiectului de hotărâre de către consilierii locali şi festivitatea de acordarea a Diplomei şi a Plachetei de Cetăţean de Onoare, arhimandritul Timotei Aioanei a mulţumit fălticenenilor pentru înalta distincţie pe care i-au acordat-o şi a făcut câteva referi legate de legătura pe care omul o are cu localitatea în care s-a născut, a copilărit sau a învăţat.
Fălticeniul, un ţinut al revărsărilor de lumină
“Orice vizită în ţinutul Fălticenilor este pentru mine o reîntoarcere la izvoare, într-un loc al inimii care îmi este tare drag. Fălticeniul este un ţinut al revărsărilor de lumină, o gură de rai şi un loc al frumuseţilor nepământene. Fiecare consideră aşa ţinutul natal, şi poate că este firesc să te regăseşti în spaţiul pe care l-a hotărât Dumnezeu să-ţi fie leagăn şi casă. Amintirile copilăriei şi iubirea celor din jur rămân pentru fiecare în parte cea mai preţioasă agoniseală a sufletului şi o purtăm cu noi până când mergem în ceruri. Oricare ar fi rostul nostru, locul natal ne cheamă printr-un glas puternic şi constant care ne aduce aminte de părinţi, de bunici şi de cunsocuţi, de morminte sfinte şi de oameni care au constituit modele pentru noi şi ne-au adus lumină în suflete” a spus arhimandritul Timotei Aioanei.
Cu ocazia întâlnirii cu cei apropiaţi din sala de şedinţe a Primăriei, Exarhul cultural al Arhiepiscopiei Bucureştilor a adus un omagiu celor care l-au învăţat şi a adus cuvenita închinăciune preoţilor de altădată a Fălticeniului, Leonida Gavrilescu, Gheorghe Baltag, Ilie Ilisei.
Referindu-se la distincţia acordată, părintele Timotei a spus că a facut prea puţin pentru a avea aşa o onoare, precizând că “acest titlu pe care mi l-aţi încredinţaţi astăzi îl merită mama mea, Elena Aioanei, care a împlinit recent vârsta de 70 de ani”. La finalul şedinţei Arhimandritul Timotei Aioanei a oferit primarului Cătălin Coman o Sfântă Scriputră “o carte cu cuvinte care ar fi spuse şi care nu se pot rosti acum”, albumul “Catedrala Patriarhală”, o carte despre Muntele Athos şi o icoană cu Maica Domnului adusă din Grecia.