Naşterea Domnului – Înoirea Omului

Asociaţia “Fălticeni Cultural” a organizat joi, 20 decembrie, la Centrul Cultural “Grigore Vasiliu Birlic” conferinţa „Naşterea Domnului – Înoirea Omului”, avându-l ca invitat de onoare pe părintele Petru Irimescu de la Biserica “Sf. Apostoli Petru şi Pavel” din Rădăşeni.

Înainte de începerea conferinţei, preoţii Petru Irimescu şi Liviu Mihăilă au oficiat slujba de sfinţire a Centrul Cultural “Grigore Vasiliu Birlic”, slujbă necesară, după cum ne-a spus referentul cultural Vasile Pop, pentru că în ultimul an sala de spectacole şi alte spaţii adiacente au suferit lucrări de reabilitare şi modernizare.

Importanţa şi frumuseţea sărbătorii Naşterii Domnului

Conferinţa „Naşterea Domnului – Înoirea Omului” a început cu răgăciunea „Tatăl Nostru”, după care preotul Petru Irimescu i-a binecuvântat pe cei prezenţi. Timp de mai bine de o oră şi jumătate preotul Irimescu a vorbit celor prezenţi despre importanţa şi frumuseţea sărbătorii Naşterii Domnului, punctând şi câteva aspecte legate de Învierea lui Iisus Hristos. Au mai fost abordate teme cum ar fi postul Crăciunului, „un post al bucuriei”, Sfântul Nicolae, „unul dintre cei mai populari sfinţi din calendar, dătător de daruri”, colindele „care vestesc acest eveniment important al naşterii Domnului”.

“Sunt două mari sărbători care împart anul, Naşterea şi Învierea Domnului. Sărbătorii naşterii i se mai spune şi sărbătoarea bucuriei pentru că atunci când se naşte cineva toţi cei din jur au o bucurie nespusă şi această bucurie este legată de venirea pe lume a unui om. Bucuria noastră, este legată de venirea pe lume a Domnului nostru Iisus Hristos.

Poporul român a avut grijă să păstreze prin colindele bătrâneşti momentele cu fiecare pas, cu fiecare clipă, a vieţii lui Iisus Hristos. Toate colindele glăsuiesc despre frumuseţea sărbătorilor. Sunt inspirate din glasul îngerilor care la Naşterea Domnului au cântat slavă pentru cei de sus, pace pe pământ şi ogoire pentru oamenii bolnavi. Nu cred că este o sărbătoare mai mare ca aceasta. Învierea are frumuseţea ei, dar naşterea leagă toată suflarea omenescă” a spus preotul Petru Irimescu.

Betleem,  unul dintre cele mai importante locuri creştine

Pelerinajele din Ţara Sfântă şi Biserica “Naşterea Domnului” din Betleem,  unul dintre cele mai importante locuri creştine de închinare a fost alte subiecte abordate de preotul Irimescu.

“Această biserică a fost ridicată pe locul peşterii în care s-a născut Mântuitorul Hristos. Biserica “Naşterea Domnului” este şi una dintre cele mai vechi biserici creştine din lume păstrate pâna astăzi. Aici se găsesc două altare altarul Naşterii Domnului şi altarul magilor. Sub altarul Naşterii Domnului se găseşte peştera orginală unde s-a născut Iisus Hristos locul în care a fost aşezat fiind marcat de o stea de argint şi este scris în limba latina <aici s-a născut Împăratul Lumii>. Este o biserică importantă pentru poporul român prin contribuţia masivă la aceast lăcaş de închinare. Catapeteasma sfântului altar este din lemn de tei şi este darul poporului român. Are 46 de metri şi o lăţime de 30 de metri cu 24 de coloane. Între aceşti stâlpi se găsesc mici policandre, şapte aparţinând tot poporului român. Aceste obiecte dovedesc că poporul român a iubit acest loc unde s-a născut Domnul Nostru Iisus Hristos. Este un loc miraculos, este un loc binecuvântat, este un loc căutat şi găsit de Fecioara  Maria” a precizat preotul Irimescu.

„Sfânta biserică este corabia care ne duce de la naştere până la moarte”

Acesta a mai vorbit fălticenenilor despre biserica şi câmpul păstorilor, loc unde erau păstorii cu turmele în timpul naşterii lui Hristos, biserica magilor, locurile Hozevei şi sfântul Ioan Hozevitul, dar şi despre importanţa bisericii în viaţa creştinilor.

„Înoirea noastră se petrece doar în sfânta biserică, pentru că sfânta biserică este corabia care ne duce de la naştere până la moarte. Dacă un om are multe drumuri în viaţa sa şi nu are şi un drum care merge la biserică este zadarnică viaţa lui. Să căutăm ca unul din drumurile noastre să ajungă la biseircă, pentru a putea iubi corabia lui Hristos care ne duce de la botez până la moarte. Cele trei evenimente din viaţa noastră,  naşterea – poartă de intrare în creştinism, unirea celor doi prin sfânta taină a cununiei şi despărţirea temporară a omului de pământ, sunt legate de biserică” a spus preotul Petru Irimescu.

“Israel – pământul mântuirii”

După ce preotul Petru Irimescu a răspuns întrebărilor venite din public, preotul Liviu Mihăilă a prezentat ultima apariţie editorială a învăţătoarei Ileana Sofia „Despre tactul nostru în relaţiile cu oamenii”. Este o carte aflată la a doua ediţie şi are binecuvântarea I.P.S. Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ierarhul suceavean numind-o „un catehism ortodox”. Cartea se adresează creştinilor care îl caută pe Hristos, tineri sau vârstnici, cu o pregătire teologică sau fără o astfel de pregătire.

Programul conferinţei „Naşterea Domnului – Înoirea Omului”, a inclus şi vizionarea filmului “Israel – pământul mântuirii”, un documentar produs de Trinitas TV. Filmul a adus în atenţia doritorilor un pelerinaj virtual la Locurile Sfinte. Cu ajutorul imaginilor şi a comentariilor de specialitate, paşii pelerinului sunt purtaţi de la Nazaret până la Betleem, de la Marea Galileii până la Marea Moartă , de la Tabor la Ierusalim.

Seara s-a încheiat cu spectacolul extraordinar de colinde oferit de Grupul folclorc „Balada”, condus de profesor interpret Maria Tanasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.