De Sfântul Ştefan, spectacol de datini şi obiceiuri la Fălticeni

Joi, 27 decembrie a avut loc la Fălticeni “Spectacolul de datini şi obiceiuri populare”. Peste 20 de formaţii de urşi, capre, căiuţi şi urători au venit în Piaţa “Nada Florilor” pentru a prezenta datinile din zonele din care provin. Timp de mai bine de cinci ore, urătorii au pocnit  din bice şi au sunat din zurgalăi, urşii au mormăit şi dansat, caprele au ţopăit, babele au “leşinat”, moşii le-au “resuscitat”, căiuţii au sărit sprinţar în cercuri concentrice, iar mascaţii au prezentat inclusiv măşti tradiţionale .

Isabela Merlă a deschis spectacolul cu o colindă după care, pe scena din Piaţa „Nada Florilor” a urcat formaţia de căiuţi de la Ansamblul Folcloric „Dumbrava Minunată”, instructor, înv. Gheorghe Popa. În sunetul produs de zeci de dobe a urmat spectacolul „Dansul Cerbului” de la Cucuteni, judeţul Iaşi, „un ritual în care fantasticul se împleteşte cu credinţa omului simplu în puterea animalului suprem şi bucuria învierii acestuia la viaţă. Tinerii cu dobe şi îmbrăcaţi în costume care respectă culorile specifice commune,i saltă pe ritmul tobelor în jurul personajului central, cerbul ”, cum a precizat prezentatorul spectacolului, prof. Vasile Buduşanu.

            Cerbul, urşii, caprele, căiuţii şi ţiganii au urcat pe scenă în aplauzele spectatorilor

Cerbul de Corlata, comuna Berchişeşti, un animal considerat magic de către oamenii locului, a venit la Fălticeni însoţit de un grup de localnici îmbrăcaţi în costume populare după care Ansamblul “Mioriţa” din comuna Piatra Şoimului, judetul Neamţ a prezentat câteva “tradiţii de la ţară” cum ar fi colinda, steaua, jocul caprei, a ursului, urătura tradiţională şi jocul măştilor.

De la Boroia au venit să îi ure pe fălticeneni căiuţii, urşii, caprele, mascaţii, spectacolul lor fiind distinct de al celorlalte trupe prin nori de foc, şi bile de foc uriaşe ridicate în aer.  Gospodarii de la Capul Câmpului au început evoluţia cu o urătură urmată de o ursărească, ursari “bătând” uşoare apropouri la adresa organizatorilor, cărora le-au cerut un ban gras, colaci şi băutură. Ansamblul de datini ,,Valea Uţei” de la Volovăţ Suceava a precedat dansul urşilor şi Banda lui Harap de la Drăguşeni, după care locuitorii din Stroieşti  au impresionat prin urătură şi malancă.

            Fălticenenii au dansat mărunţel pe melodiile lui Alexandru Recolciuc

Un moment mult aşteptat de cei prezenţi a fost spectacolul lui Alexandru Recolciuc, mai mulţi spectatori, fermecaţi de muzica solistului au dansat mărunţel, dezgheţându-şi în felul acesta picioarele. A urmat colinda, urătura, caprele, urşii şi hora mare de la Capul Codrului, colinda, urătura, căiuţii, urşii şi caprele de la Dolheştii Mari şi pentru prima oară la Fălticeni, căiuţii de la Zvoriştea.

Aşteptaţi în fiecare an să urce pe scenă, căiuţii din cartierul fălticenean Şoldăneşti, au fost aplaudaţi pe toată durata evoluţiei. În alaiul celor din Şoldăneşti a fost prinsa şi o mireasă care, deşi îi îngheţaseră, mâinile după culoarea pe care o aveau, a ţinut pasul cu ceilalţi dansatori în hora căiuţilor.

Au urmat urşii şi caprele din Vadul Moldovei, colindul, urătura, jocul caprelor şi al urşilor din Preuteşti, urătura şi caprele de la Mălini. Intrarea în scenă a mălinarilor a avut loc în sunet de trâmbiţă. De la Hîrtop au venit să îi ure pe vecinii de peste deal capra, căiuţii şi artiştii populari făuritori de coifuri.

Deşi costumaţiile slinoase nu erau dintre cele mai elegante şi atractive, feţele vopsite cu tăciune nu te imbiau să stai aproape de ei, tiganii din Forăşti au fost aplaudaţi şi rechemaţi pe scenă să continue urătura în care au satirizat evenimentele anului 2012. Din cele spuse de ţigani, cele mai aplaudate au fost concluziile alegerilor parlamentare şi crearea unui Parlament cu aproape 600 de senatori şi deputaţi. Foarte mulţi dintre cei care au asistat la spectacolul oferit de ţiganii din Forăşti şi-au folosit aparatele foto, camerele video sau telefoanele mobile pentru a imortaliza urătura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.