Cruci de gheata la Boboteaza pe stil vechi

În toate bisericile parohiale care ţin sărbătorile după Calendariul Iulian, au avut loc sâmbătă dimineaţa slujbe religioase cu ocazia sărbătorii Botezului Domnului.

În Fălticeni, credincioşii au participat la Liturghia oficiată de preotul Sebastian Mogârzan, la Catedrala Ortodoxă de Stil Vechi “Sf. Constantin şi Elena”. În curtea bisericii au fost amplasate trei cruci, confecţionate de enoriaşi din gheaţa adusă de pe iazurile din zona Podeni. Pe cruci au fost aşezate vase cu grâu încolţit, care, conform tradţiei populare, vor aduce rodnicie livezilor şi câmpurilor în acest an.

Aşa cum am aflat de la personalul administrativ al catedralei „enoriaşii din  parohie, din comitet, au confecţionat crucile în Ajunul Bobotezei. Ei au spart gheaţa de pe iazul de la Podeni şi au adus bucăţile mari de gheaţă în curtea bisericii. Aici au fost decupate cu drujbă după un tipar şi au fost <sudate> cu ajutorul apei şi al gerului”.

După oficierea Sfintei Liturghii, de către părintele paroh Sebastian Mogârzan, numeroşi credincioşi au participat la slujba pentru sfinţirea apei. 

Credincioşii au revenit la biserică după -amiază pentru slujba de priveghere din seara premergătoare marii sărbători a Sfântului Ioan, pe care credincioşii pe stil vechi au prăznuit-o duminică.

Foto: Cronica de Falticeni

                                                

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.