Au mai rămas două săptămâni până când doi fălticeneni, Călin Dănilă şi Ioan Cojocaru, membri ai Academiei de Aventură “Pământul Viu”, vor porni pe jos, într-o călătorie de 4.000 de kilometri, care ar trebui să se încheie după 100 de zile în Gibraltar. Cei doi temerari vor pleca pe data de 1 martie 2013 din Făltceni.
“Am fost pregătit să fac acest drum încă de când a apărut ideea. Sunt foarte mulţi posesori de maşini, oameni care merg la piaţă cu maşina, duc gunoiul cu maşina. Omul vrea să scurteze distanţele…noi vrem să le dilatăm. Cineva m-a întrebat ce sport este şi mersul pe jos. Se numeşte globe-trotter. Odată cu asta mai testezi şi momentul psihologic, momentul afectiv şi cel spiritual. De aceea spunem că o să ne întoarcem alţi oameni. Dintr-o revistă am înţeles că omul este astfel creat încât să primească informaţia cu 5 kilometri pe oră, ceea ce noi urmează să facem” ne-a declarat Călin Dănilă.
Antrenamente zilnice, soluţii pentru problemele care pot să apară
Până pe 28 februarie Călin şi Ioan continuă să se antreneze zilnic parcurgând mulţi kilometric pe jos, având în spate un rucsac care cântăreşte aproximativ 9 kilograme şi pe care îl vor purta şi în timpul călătoriei.
“Echipamentul total sperăm să-l scoatem cât mai uşor, undeva la 6 kilograme, asta însemnând un sac de dormit foarte uşor, o saltea autogoflabilă şi foarte puţine haine de schimb. Vom mai avea cu noi şi o remorcuţă, în care vom căra cortul, beţele de la cort şi lucruri mai grele, nu prea multe. Problemele, care sperăm să nu apară, vor fi cele de ordin muscular, tendoane, articulaţii, dar la nivel fizic general nu se poate întâmpla nimic”, ne-a spus Ioan Cojocaru. În încercarea de a elimina cât mai multe probleme cauzate de mâncare şi apă, cei doi au purtat discuţii cu conf. univ. dr. Marin Chirazi, decanul Facultaţii de educaţie fizică şi sport Iaşi, despre hidratare, despre efort, despre alimentaţie şi hidratare.
O medie de 40 de kilometri pe zi
Profesorul Călin Dănilă a precizat că păstrând o medie de 40 de kilometri pe zi, cei doi tineri vor putea ajunge la Gibraltar în cele 100 de zile propuse. El spune că au luat în calcul şi lucruri mai puţin plăcute, cum ar fi condiţii meteo nefavorabile cum ar fi ploi torenţiale sau chiar viscol, probleme de sănătate cum ar fi o indigestie, să băşici în tălpi. “Vom încerca să prevenim astfel de evenimente dar le luăm şi în calcul ceea ce ar putea duce ca cele 100 de zile să fie 101 sau 102”, ne-a spus Călin Dănilă.
Din Fălticeni cei doi se vor îndrepta spre Gura Humorului, Vatra Dornei, Bistriţa, Dej. Din Dej o vor lua spre Oradea, apoi vor merge spre Arad şi vor ieşi din România pe la Nădlac. Urmează Szeged şi apoi un traseu prin sudul Ungariei, paralel cu graniţa Croaţiei. Din Ungaria vor trece în Slovenia, vor traversa capitala Ljubljana şi se vor îndrepta spre Italia. În Italia vor intra pe la Gorizia, vor continua traseul spre Cervignano del Friuli, Veneţia, Padova, linia Montova, Cremona, Piacenza şi vor coborâ spre Genova. De la Genova va fi relativ mai simplu pentru că Ioan şi Călin vor urma litoralul până la Gigraltar. Traseul din Franţa este pe Coasta de Azur, apoi de la Marsilia de unde vor ieşi către graniţa cu Spania. Trseul parcurs în Spania măsoară 1423 de kilometri şi străbate localităţile Barcelona – Tarragona – Valencia – Murcia – Almeria – Malaga – Marbella – Gibraltar – Tarifa.
GPS-ul şi hărţile îi vor ajuta să ajungă la destinaţie
“Traseul l-am calculat folosind aplicaţia Google maps. Ne interesează drumul cel mai scurt şi mai puţin aglomerat. Vom merge pe şosele, nu mergem pe drumuri forestiere şi alte trasee. Pe lângă GPS ne vom folosi şi de hărţi. Este prima dată când facem o astfel de călătorie. Probabil că ne va fi dor şi de familiile pe care le lăsăm acasă, o să fie şi momente grele, este şi bioritmul, seara te simţi obosit, mai puţin optimist, apar momente de îndoială. A doua zi, dimineaţă, odată cu soarele, trebuie să ştii ce ai de făcut mai departe”, ne spune Călin.
Instalarea cortului, o problemă în străinătate
Leagat de comunicarea cu cei din jur, cu autorităţile din ţările pe care le vor parcurge Călin Dănilă a precizat: “De câte ori am mers în Alpi (în Italia, Elveţia, în Slovenia) sau în Dolomiţi, majoritatea turişilor se salutau în limba lor naţională, era suficient pentru a se face înţeleşi. Dacă pentru salut vom folosi limba română, pentru restul comunicării cu cei din jur vom utiliza limba engleză în această călătorie. De obicei când am avut de rezolvat o problemă am rezolvat-o în limba engleză”.
Dacă în România cei doi speră să se descurce uşor atât cu camparea cât şi cu asigurarea hranei şi a apei, peste graniţă găsirea unui loc de campare nu va fi prea uşoară.
“România este acasă, poţi cere oricui o cană de apă. În România, unde ajungi, îţi instalezi cortul şi nu te supără nimeni. În străinătate cortul trebuie să-l pui într-un loc special amenajat, unde se plăteşte. În mod sigur vom ajunge şi în situaţii în care va trebui să ne odihnim pe spongi, 3 sau 4 ore, să strângem cortul şi să plecăm mai departe. Pot fi şi ploi, alte lucruri care îţi pot îngreuna înaintarea. Îţi instalazi repede un cort şi stai pe loc. Vor fi multe lucruri necunoscute, pe care o să le rezolvăm din mers”.
Călătoria va putea fi urmărită pe site-ul Academiei de Aventură “Pământul Viu”
Pe tot parcursul călătoriei, Călin Dănilă şi Ioan Cojocaru, vor actualiza la 3 – 4 zile site-ul Academiei de Aventură “Pământul Viu”, www.pamantulviu.ro, cu informaţii de pe traseu, fotografii şi o descriere a traseului parcurs, a starii de sănătate în care se vor afla cei doi şi ce vor face în zilele următoare.
“Nu va fi uşor însă, aşa cum spuneam, ne vom întoarce alţi oameni. Nu vom face această călătorie orbeşte. Când ne întoarcem vrem să împărtăşim tuturor ceea ce vom realiza. De obicei, când venim din străinătate, facem câte o expoziţie de fotografie, film şi diaporamă la Muzeul Apelor “Mihai Băcescu”. Vom face acest lucru şi acum, la Fălticeni, la Suceava şi la Universitatea din Iaşi.
“Vom mărşălui 4000 de Km încercand să descifrăm acel sens pe care cotidianul nu-l mai poate dezvălui”
“Am tot fost întrebat de ce fac această călătorie. Pornesc la drum dintr-un impuls, din nevoia de a nu mă toci în mecanismele locurilor comune. Vom mărşălui 4000 de Km încercand să descifrăm acel sens pe care cotidianul nu-l mai poate dezvălui. Odată scăpaţi de rutină vom fi derutaţi şi va trebui să testam libertatea ca pe o mare dezobişnuinţă. Personal, nu-mi fac nici un fel de iluzii şi nici nu pregătesc foarte amănunţit această calatorie, voi merge de-a buşilea, ca nou-născuţii.Vreau doar să scap de tubulatura rigidă a ritmurilor osificate. România este pe locul III in Europa la bolile cardio-vasculare şi pelocul III în lume la decesele din cauza acestor boli. Încotro!!!
Călătoria noastră este ca un balon de săpun, dar priviti-l în lumina soarelui! Vrem să interiorizăm acesată călătorie, apoi să ne mărturisim. Ce altceva am putea face? Vreo spartură în zidul neliniştilor comune. Muncim, cumpărăm, consumăm, schimbăm, aruncăm, muncim. Cine prinde vreun apostol al răgazului îl sufocă într-o pungă de plastic.
Vreau sa particip timid la spectacolul vietii. Existenţa nu poate fi doar un artificiu, o cacealmă în care ni se dă şi nouă şansa să tragem o sfoară. Trebuie sa fie ceva adevarat şi profund în semeni şi in lume. Trebuie sa deschidem o fereastră în bezna temelor gata făcute. Altfel spun: <Eu sunt cel care păzeşte poarta/Ca eu însumi să nu fug>” a declarat Călin Dănilă
Călin şi Ioan pregătesc această călătorie pornind de la un “buget subţire”, undeva la 6.500 de euro. Cu aceşti bani cei doi fălticeneni ar trebui să ducă expediţia la final, cu multe restricţii. Cheltuieli de masă undeva la 10 euro pe zi de persoană, cazare 12 euro pe zi. La fel de importante vor fi şi cheltuielile pentru asigurarea apei, esenţială pentru hidratarea în timpul călătoriei.
Deocamdată chiar şi acest buget subţire trebuie adunat de la sponsori, de la prieteni şi toţi cei care simt că pot să sprijine un proiect îndrăzneţ. Până acum cei doi au adunat puţin peste 3.000 de euro, şi mai au promisiuni pentru alţi bani. Călin şi Ioan speră că după ce vor pleca în călătorie şi rezultatul va putea fi văzut se vor aduna şi restul banilor, astfel încât să poată duce la bun sfârşit acest proiect. În afară de bani, cei doi tineri mai au nevoie până la plecare de sprijinul unei companii de telefonie mobilă care să îi sponsorizeze cu serviciul de roaming şi transmisii de date pentru ai ţine la curent pe cei din ţară cu fiecare etapă a expediţiei, de sprijinul unei societăţi care efectuează curse spre Spania şi care să îi poată aduce în ţară la terminarea expediţiei, şi de orice sprijin care le poate fi acordat pe traseu. Traseul poate fi consultat pe pagina Academiei de Aventură “Pământul Viu” http://pamantulviu.ro/falticeni-%E2%86%92-gibraltar-4000-de-km-la-pas-prin-europa/.
Cei doi mai sunt în căutarea, cu împrumut, a unui GPS performant, cu hărţile din ţările prin care trec aduse la zi în ceea ce priveşte posibilităţile de campare, dar şi cu alte detalii pe care le poate oferi instrumental de navigaţie pe timpăul călătoriei la pas a celor doi fălticeneni.
Persoanele fizice şi juridice care doresc să sprijine finaciar derularea acestui proiect, o pot face contactând Asociaţia de aventură “Pământul Viu” la numerele de telefon 0755.49.28.40, 0741.75.58.96, 0743.53.59.63 sau pe email: contact@pamantulviu.ro