„Primăvara e un mod de a trăi/Primăvara e un mod de a gândi/Primăvara e un mod de a simţi/A simţi, a trăi, a gândi…e primăvară”
Pornind de la acest motto, pentru a cincea oară se derulează la Şcoala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” Fălticeni, în perioada 22 februarie-8 martie 2013 proiectul educaţional „Magia Mărţişorului”.
În cadrul proiectului s-a desfăşurat un concurs interşcolar cu participare naţională, la care au participat peste 200 de cadre didactice de la unităţi de învăţământ din întreaga ţară. Au fost încheiate parteneriate cu Primăria Fălticeni şi Biblioteca Municipală Fălticeni.
Concursul s-a desfăşurat pe două secţiuni: felicitări şi mărţişoare. Acestea au fost confecţionate din materiale refolosibile, tehnica de realizare fiind la alegerea participanţilor.
Scopul concursului a constat în dezvoltarea expresivităţii artistico-plastice, formarea unor abilităţi de comunicare şi autoevaluare prin desfăşurarea unor activităţi educative cu caracter practic. În plus, s-au valorificat deşeurile reciclabile, concursul a dezvoltat caracterul antreprenorial, copiii valorificând rodul muncii lor şi a colegilor din ţară, fiind nevoiţi să aprecieze valoarea unei lucrări, să negocieze şi să stabilească o relaţie de respect cu cei interesaţi.
De asemenea, anul acesta, pe lângă sprijinul Primăriei am beneficiat şi de suportul oferit de Biblioteca Municipală Fălticeni, care ne-a oferit spaţiul necesar realizării unei expoziţii. Doar o mică parte dintre lucrările primite se va regăsi aici în perioada 22 februarie-8 martie 2013.
La concurs au participat zeci de mărţişoare şi felicitări eco, deosebite, colorate, realizate în ateliere de creaţie organizate în şcoli din toată ţara, obiecte care au contopit atât imaginaţia cât şi munca micilor creatori.
Exponatele, felicitările şi mărţişoarele ecologice reprezintă rodul muncii şi creativităţii copiilor în utilizarea materialelor reciclabile. S-a depus foarte multă muncă în acest proiect, atât din partea elevilor cât şi din partea cadrelor didactice implicate.
Dincolo de frumuseţea obiectelor confecţionate de copiii din întreaga ţară, această expoziţie dă startul unei acţiuni cu scop caritabil. Fondurile obţinute din vânzarea felicitărilor şi mărţişoarelor vor fi folosite pentru achiziţionarea de cărţi la biblioteca şcolii precum şi derularea unor acţiuni cu caracter ecologic în cadrul Programului Internaţional Eco-Şcoala, mai ales că anul viitor ne pregătim pentru o nouă reevaluare, care sperăm să ne confirme cel de-al patrulea Steag Verde.
Deoarece aceste produse sunt realizate de copii în tehnici diferite, sunt unicat şi au un design atractiv, organizatorii invită pe toţi cei care doresc să ofere un simbol persoanelor dragi cu prilejul zilelor de 1 şi 8 Martie să cumpere mărţişoare şi felicitări de la elevii şcolii noastre care sunt prezenţi pe „aleea pietonală” şi la biblioteca şcolii în toată această perioadă.
Coordonatorii proiectului, prof. director Daniela Ilincăi, prof. Mariana Oşlobanu, prof. Adriana Coțovanu şi bibl. Doriana Stan îşi propun să realizeze acest proiect şi în anii următori, mulţumind pe această cale colaboratorilor: Primăria Fălticeni, Biblioteca Municipală Fălticeni, precum şi tuturor cadrelor didactice implicate, atât din şcoală cât şi din ţară.