EXCLUSIVITATE NEWS FALTICENI.RO
Primele zile din călătoria spre Gibraltar a celor doi fălticeneni au trecut cu bine
Vineri, 1 martie, la ora 8,00, cei doi fălticeneni, Călin Dănilă şi Ioan Cojocaru, au pornit pe jos, într-o călătorie de 4.000 de kilometri până în Tarifa, Gibraltar. După primele patru zile, cei doi temerari se simt bine, s-au adaptat cu bine la traseu, având până acum parte de schmibări ale vremii în fiecare zi. Dacă vineri a fost frumos, sâmbătă, în a doua zi cei doi au avut parte de câţiva fulgi de nea, duminică, la urcarea pe Mestecăniş de vânt destul de puternic, iar luni a fost din nou o zi cu vreme bună. Ei speră că, după ce vor trece Pasul Tihuţa, temperaturile să mai crească şi să nu aibă parte de ninsoare şi viscol.
„În prima zi totul a decurs foarte bine. Am plecat de la Colegiul Tehnic <Mihai Băcescu> pentru că am vrut să fiu alături de colegi. Jumătate din casea mea este la această şcoală, Ionuţ a fost elev al acestui liceu, este cunoscut de majoritatea profesorilor. În ultima perioadă elevii ne-au întrebat când plecăm, cum o să fie, o parte şi-au exprimat dorinţa de a participa şi ei la această expediţie, iar la plecare ne-au umplut de energie, pe care o să o ţinem până la Gibraltar. Sperăm să fie bine, să nu avem probleme, vremea să ţină cu noi, să avem o conjunctură favorabilă şi eu zic că treburile vor merge bine”, a precizat Călin Dănilă.
Oameni de bine i-au sprijinit pe temerari, fiecare cu ce-a putut
Cei doi fălticeneni au dormit în primele două seri la rude la Gura Humorului şi la Câmpulung Moldovenesc iar duminică seara au poposit la Clubul Copiilor din Vatra Dornei. Luni, primul popas l-au făcut la Poiana Stampei, unde primarul Viluţ Mezdrea i-a aşteptat cu mâncăruri tradiţionale bucovinene. Seara de luni a fost petrecută la Tihuţa, unde Asociaţia “Tăşuleasa Social” le-a oferit celor doi fălticeneni cazare şi o masă caldă. Astăzi (marţi) cei doi temerari vor ajunge în Bistriţa unde se vor caza la nişte prieteni urmând ca miercuri să se îndrepte spre Beclean.
De la Ioan Cojocaru am aflat că în primele zile nu au întâmpinat probleme pe drum. “Mergem pe partea stângă aşa cum ne-am propus, să avem maşinile din faţă”. Singura problemă tehnică a fost o “coroniţă” la una din roţile atelajului cu care îşi transportă bagajele, dar s-a rezolvat repede prin înlocuire şi chiar crearea unui mic stoc cu astfel de piese în eventualitatea că vor mai ceda pe parcurs.
Antrenamentul de dinaintea călătoriei s-a arătat eficient
“Sâmbătă a fost o distanţă mai scurtă de 36 de kilometri, pentru că este important să ne adaptăm treptat la traseu. Duminică distanţa a fost un pic mai mare, 44 de kilometri, iar luni distanţa dintre Vatra Dornei şi Tihuţa a fost de 40 de kilometri. Nu avem bătături sau alte probleme, atâta doar, presiunea de la rucsac mai provoacă usturimi la talpă, pentru că suprafaţa pe care ne deplasăm este dură”, ne-a spus Călin Dănilă.
Cei doi spun că, în urma mediatizării acestei expediţii pe posturile naţionale de radio şi televiziune şi a semnalelor din mass – media locală, pe parcursul deplasării sunt salutaţi de cei aflaţi în maşini, oamenii le fac cu mâna din microbuze sau autocare, sunt felicitaţi de pietonii aflaţi pe trotuare sau oamenii ieşiţi pe la porţi. Ei chiar s-au arătat surprinşi că prieteni sau rude, la care nu au apelat pentru sponsorizare le trimit sau îi întâmpină pe drum pentru a le oferi bani, mâncare, ceai fierbinte.
Călin şi Ioan şi-au făcut mulţi prieteni pe traseu
“La plecare din Gura Humorului un şofer a oprit şi ne-a oferit cafea, am mai mers 500 de metri a oprit un altul să ne facă o fotografie şi ne-a dat 20 de lei, să avem de cafea şi de ceai. Am mai mers câţiva kiloemtri şi am primit un plic cu o ciocolată de la cineva de la Suceava. Înainte de a urca pe Mestecaniş ne-au aştepat soţiile şi prietenii din Academia de Aventură “Pământul Viu” cu o masă caldă, aproape de vârful Mestecăniş am primit prăjituri, la coborâre, la ultima casă am primit ceai fierbinte”, ne-a declarat Călin.
Unul dintre copiii cu care Călin şi Ioan s-au întâlnit pe drum şi care le-a oferit câte o portocală, i-a întrebat cât pot merge dacă nu au mâncat în ziua respectivă decât o portacală? Răspunsul celor doi a fost “40 de kilometri, dacă este nevoie”. Deocamdată mâncarea a fost pe îndestulate, mulţi dintre cei care au auzit despre această aventură arătându-se dispuşi să le ofere o masă. Rămâne de văzut care va fi situaţia după ce vor ieşi din judeţ, dar mai ales din ţară.
Autorităţile, profesorii şi elevii d ela colegiul tehnic „Mihai Băcescu” susţin cauza celor doi fălticeneni plecaţi spre Gibraltar
Prezent la startul călătoriei care s-a dat din faţa Colegiului Tehnic „Mihai Băcescu” din Fălticeni., primarul Cătălin Coman le-a urat celor doi drum bun şi să se întoarcă sănătoşi.
„Într-un fel vă invidiez pentru că este o călătorie plăcută, cu toate că vor fi nenumărate obstacole de care suntem convinşi că veţi trece cu succes. Ştiu că sunteţi foarte bine pregătiţi, ştiţi tot ceea ce aveţi de făcut, aşa că nu mă îndoiesc că lucrurile vor decurge normal, firesc. Va fi în primul rând succesul vostru din care vom împrumuta şi noi astfel încât să se mândrească şi colegiul şi municipiul şi judeţul şi toţi cei care vor fi alături de voi cu sufletul şi cu gândul cel bun”, a spus primarul Cătălin Coman.
Profesoara de geografie Magdalena Grigoraş, vicepreşedinta Societăţii Naţionale de Geografie, filiala Suceava a susţinut şi apreciat în mod deosebit această călătorie declarând că „pentru toţi tinerii din Româniua Călin şi Ioan reprezintă un exemplu de dăruire, de pasiune, cu care vor să-şi îndeplinească un vis. Atunci când vrei ceva se poate”.
Şi Claudia Suseanu, directoarea Colegiului Tehnic „Mihai Băcescu”, i-a susţinut pe cei doi fălticeneni în demersurile făcute şi le-a spus celor doi la plecare: „Dragă Călin, primeşte din partea colegilor gânduri bune şi ai toată susţinerea noastră. Aminteşte-ţi tot timpul că arta de a învinge, de a reuşi, este să fii tu însuţi şi în a-ţi urma visul până la capăt. Dragă Ioan, primeşte din partea foştilor tăi dascăli respectul şi bucuria noastră pentru idealurile cu care ai pornit în viaţă. Vă dorim ca împreună să aveţi un pas uşor în călătoria voastră spre Gibraltar, să câştigaţi experineţa mult căutată a spiritului aventurier înăscut deja în voi. Dumnezeu să vă ocrotească, să vă dea putere şi sănătate pentru a împlini un ţel pe care vi l-aţi propus. Vă urăm drum bun”.
În cancelaria Colegiului „Mihai Băcescu” a fost amplasată o hartă a expediţiei celor doi Fălticeneni, pe care va fi marcat în fiecare zi locul în care se vor afla.
Frumos!!