La cea de a 50-a ediţie a Salonului Internaţional de Agricultură care a avut loc în perioada 26-28 februarie la Paris au participat şi patru elevi de la Colegiul „Vasile Lovinescu” din Fălticeni, coordonaţi de prof. Monica Creţu. Tinerii fălticeneni au participat la două concursuri: concursul tinerilor evaluatori profesionişti de vinuri şi concursul european de evaluare a animalelor
La concursul evaluatorilor de vinuri au participat doi elevi, Larisa Zaharia, elevă în clasa a XII-a, profilul tehnician controlul calităţii produselor alimentare, şi Oana Bradu, elevă în clasa a XIII-a la profilul tehnician în industria alimentară. La concursul european de evaluare a animalelor au participat doi băieţi, Mihai Ocheanu, clasa a XIII-a, profilul tehnician agricol, şi Vasile Zimbru, elev în clasa a XII-a, profilul tehnician în industria alimentară.
„România se pare că se va evidenţia în Europa prin alimentele pe care le produce”
Larisa Zaharia a urcat pe treapta a doua a podiumului de premiere la concursul tinerilor evaluatori de vinuri, iar Oana Bradu a ocupat locul 8. Acest succes a fost posibil graţie unui interes deosebit manifestat de concurenţi, dar şi de cea care îi coordonează pe aceşti elevi, respectiv profesoara Monica Creţu şi faptului că la Colegiul „Vasile Lovinescu” din Fălticeni există aceste specializări. Dacă nu ar fi fost aceste specializări nu ar fi fost posibilă participarea la această competiţie internaţională.
„Pentru un colegiu agricol este important să aibă aceste domenii în programa de învăţământ. România se pare că se va evidenţia în Europa prin alimentele pe care le produce, prin produsele agricole pe care le va exporta în Europa. În urma «Serii româneşti» pe care am organizat-o am observat că produsele noastre din carne şi din lapte sunt foarte apreciate. Standul românesc a fost asaltat de către ceilalţi studenţi şi elevi împreună cu profesorii lor şi cu greu am făcut faţă cererii de a degusta produsele noastre”, ne-a spus profesoara Monica Creţu.
Pentru a participa la concursurile organizate în cadrul Salonului Internaţional de Agricultură de la Paris, elevii din Fălticeni şi-au depus candidaturile prin completarea unor formular de participare. După o analiză a tuturor candidaţilor, la sfârşitul lunii decembrie, Ministerul francez al Agriculturii a decis ca echipa din Fălticeni să reprezinte România la cele două concursuri. Alături de ţara gazdă şi România, în competiţie au mai intrat reprezentanţi din Croaţia, Ungaria, Cehia, Austria, Marea Britanie, Germania, Bulgaria şi Slovenia.
Participarea la concurs a fost posibilă în urma sprijinului primit de la Asociaţia „Produs în Bucovina” şi Primăria Fălticeni, primarul Cătălin Coman înţelegând cât de important este ca pe harta Europei să se aşeze şi România.
Probă de concurs, recunoaşterea a 10 soiuri de vin
Câştigătoarea premiului II, Larisa Zaharia, ne-a spus că pe lângă satisfacţia de a participa la o competiţie internaţională, a învăţat şi multe aspecte noi ale meseriei de degustător de produse alimentare. „Rolul meu a fost în analiza senzorială, cât şi în recunoaşterea a 10 tipuri de vin. Cu o zi înainte, toţi concurenţii am participat la o probă specială în care ni s-au prezentat toate cele 10 soiuri de vin. A doua zi a trebuit să le recunoaştem noi singuri. Ni s-a dat o foaie pe care erau trecute 10 tipuri de vin, trebuia să spunem vârsta vinului respectiv, ce preţ ar avea, de unde provine – tipul de climat, caracteristicile. A doua probă a fost de degustare a unui tip de vin necunoscut, descrierea acestuia din punct de vedere al limpidităţii, gustului, mirosului, buchetului şi tot ce ţine de caracteristicile sale. Cred că m-am descurcat bine, din moment ce am obţinut locul II. Nu mă aşteptam, dar am învins”, ne-a spus Larisa Zaharia.
Larisa Zaharia are calitatea de a recunoaşte uşor şi repede calităţile produselor
Ea s-a remarcat şi anul trecut într-o competiţie internaţională de analiză senzorială a produselor lactate, unde a obţinut premiul II la evaluarea caşcavalului şi premiul III la evaluarea brânzei Gouda. Fălticeneanca consideră că este foarte important ce învăţă la şcoală ca teorie, dar profesoara Monica Creţu, cu care se pregăteşte pentru diverse competiţii, spune că eleva sa are şi o calitate specială, pe care nu o putem noi explica, aceea de a recunoaşte atât de uşor şi repede calităţile produselor.
„Este ceva înnăscut să descopăr calităţile produselor. Doamna profesoară Creţu m-a descoperit prima dată la brânzeturi, apoi mi-a spus că trebuie să merg şi mai departe şi m-am descurcat în celelalte competiţii. Am reţinut caracteristicile, m-a ajutat cultura generală şi bagajul de informaţii despre vinuri de la şcoală şi mi-a fost foarte uşor. Faptul că suntem atât de bine pregătite pentru aceste competiţii internaţionale poate fi un avantaj în alegerea viitoarei meserii. Pentru că am văzut că am această calitate, de a recunoaşte un produs după anumite proprietăţi gustative, cred că voi avea un viitor în domeniu. Sper voi avea noroc să mă descurc foarte bine peste hotare sau în România”, a mai spus Larisa.
Profesoara Monica Creţu spune că este vorba de memorie gustativă, care se educă prin antrenament şi pe care nu toţi o avem atât de dezvoltată, iar Larisa se pare că este un copil deosebit în această privinţă. Dna Creţu ne-a mai spus că rolul cadrelor didactice de la Colegiul „Vasile Lovinescu” este de a crea profesionişti pentru viitorul industriei alimentare.
Elevele de la Colegiul “Vasile Lovinescu” s-au dus în Franţa ca să câştige
„Trebuie să recunosc că m-a uimit cu o seară înainte de concurs. În faţa ministrului francez al agriculturii câte un participant din fiecare ţară şi-a prezentat ţara şi liceul din care provine, iar în clipa în care eleva noastră a spus că e Zaharia Larisa din Fălticeni, România, şi a venit să câştige, mi s-a strâns un pic inima, noi fiind învăţaţi să fim un pic mai modeşti. Am rămas surprinsă de îndrăzneala tinerei, de încrederea în ea”, a mai precizat dna Creţu.
Chiar dacă a obţinut locul 8, Oana Andrea Bradu, spune că a fost o experienţă nouă pentru ea participarea la o astfel de competiţie, în care a obţinut un loc merituos „ţinând cont de experienţa celorlalţi participanţi. A fost un record naţional pentru că a fost singura şcoală de profil selectată pentru a participa la acest concurs”.
În Franţa, Ministerul Agriculturii sprijină unităţile de învăţământ
În Franţa se acordă o mare atenţie agriculturii. Aşa cum ne-a spus Monica Creţu, toate şcolile agricole sunt direct în subordinea Ministerului Agriculturii şi nu în subordinea Ministerului Educaţiei. Este o apropiere între domeniul în care copiii se pregătesc şi instituţia din ţara respectivă. Mai mult decât atât, ministerul sprijină şcolile respective, unele şcoli au ferme de vaci Charolaise pentru carne, alte şcoli au în dotare ferme de vaci Holstein pentru lapte, sunt şcoli agricole cu mini-fabrici de prelucrare a laptelui. „Asta înseamnă un învăţământ modern. Elevul să aibă şi baza materială pentru a-şi putea face practica pe timpul celor patru ani de liceu. Sperăm că se va întâmpla şi la noi aşa, deoarece nu putem face agricultură şi industrie alimentară modernă doar teoretic. Avem nevoie de bază materială” a mai spus prof. Monica Creţu.