Slujbă de sfinţire la Grădiniţa „Licurici” din Fălticeni

Vineri, 15 martie, a avut loc slujba de sfinţire şi inaugurarea oficială a grădiniţei “Licurici” din municipiul Fălticeni. Alături de cadrele didactice şi părinţii copiilor, au participat la acest eveniment senatorul Ovidiu Donţu, deputatul Ioan Stan, prof. Gheorghe Lazăr – şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, inspector de specialitate Daniela Răileanu, primarul Cătălin Coman, viceprimarul Gheorghe Aldea, Lăcrămioara Grigoriu- consilier parlamentar, consilieri locali, directorii instituţiilor de învăţământ din Municipiul Fălticeni, cadre didactice pensionare şi personal nedidactic care şi-a desfăşurat activitatea în această grădiniţă.

Lucrări de extindere şi amenajări interioare

            După oficierea serviciului religios, institutoarea Adriana Samson, directorul coordonator al grădiniţelor cu program prelungit din Municipiul Fălticeni a prezentat proiectul Primăriei municipiului Fălticeni de reabilitare, modernizare şi extindere cu 4 săli de grupă a Grădiniţei “Licurici”, de pe strada Ion Creangă.

Pe lângă amenajările interioare, schimbarea mobilierului şi îmbunătăţirea bazei materiale, prin achiziţiile de jucării şi material didactic, în exterior grădiniţa a fost izolată termic, acoperişul a fost schimbat în întregime, iar o mare parte a interioarelor au fost reparate şi zugrăvite.

Mihaela Chelaru, responsabil de unitate, a mulţumit tuturor celor implicaţi în dezvoltarea învăţământului preşcolar, Inspectoratului Şcolar Suceava, partenerilor şi colectivului de părinţi care sprijină activitatea grădiniţei.

„Dezvoltarea acestui proiect a fost posibilă datorită înţelegerii şi a deschiderii manifestate de dl. primar Cătălin Coman şi de Consiliul local municipal faţă de problemele care existau la această unitate preşcolară”, a declarat Mihaela Chelaru.

O investiţie care aduce energie pozitivă în procesul educaţional

            Senatorul Ovidiu Donţu, a felicitat conducerea grădiniţei pentru că s-a zbătut pentru a atrage fondurile necesare lucrărilor de modernizare şi extindere, a mulţumit Consiliului Local pentru că a alocat fondurile pentru această grădiniţă, primarului Cătălin Coman pentru că a dus la bun sfârşit acest proiect, educatoarelor care îi îndrumă pe copii, părinţilor, pentru că reuşesc să ţină în condiţii optime un copil în grădiniţă. „Sper ca această investiţie să aducă o energie pozitivă în procesul educaţional din municipiul Fălticeni”, a precizat Ovidiu Donţu. După ce a povestit cum era grădiniţa din satul Oniceni, la care a învăţat câteva luni, deputatul Ioan Stan a promis că nepoţii săi vor învăţa la această grădiniţă.

„Mergeam de acasă cu lingura şi farfuria, la prânz ne culca pe un pat de scânduri cu saltea de paie, dar am crescut sănătoşi. Diferenţa între condiţiile de atunci şi cele din prezent sunt ca de la Pământ la Lună”, a spus Ioan Stan.

Modernizarea grădiniţei a fost făcută în baza unui contract de lucrări şi a uni „contract de suflet”

În cuvântul său, Gheorghe Lazăr, şeful ISJ Suceava, a arătat importanţa realizării bazei pentru învăţământul preşcolar. „Înainte copilul stătea şapte ani acasă şi învăţa totul din familie. Acum trebuie să schimbăm. Nu are cei şase ani de la grădiniţă, întrucât de la această vârstă merge la clasa pregătitoare. Aceste condiţii minunate fac ca şi copiii să se dezvolte în altă direcţie. Toţi copiii se dezvoltă în acelaşi ritm până la trei ani. De la această vârstă unii evoluează mai bine spre partea de ştiinţă şi alţii spre partea de aplicaţii”, a spus Gheorghe Lazăr.   

            Fost preşcolar la această grădiniţă între anii 1982 şi 1984, primarul Cătălin Coman, a precizat că la această grădiniţă s-a lucrat cu două echipe. O echipă de constructori, plătită în baza unui contract, care a efectuat lucrările de construcţii şi o altă echipă compusă din cadrele didactice, din părinţi şi bunici, care nu a avut contract. Ei au avut un contract de suflet pentru tot ceea ce înseamnă aceşti copiii, care îşi petrec cea mai mare parte a timpului la această instituţie. Tuturor le mulţumesc din suflet pentru contribuţia lor care a fost decisivă şi esenţială la tot ceea ce înseamnă realizarea acestei investiţii”, a precizat primarul Cătălin Coman.  

            Edilul fălticenean a precizat că în acest an, la această grădiniţă va fi amenjată o parcare pentru părinţii care vin să-şi aducă copiii la grădiniţă cu maşina  dar şi un parc de joacă.

Grădiniţa “Licurici” este prima grădiniţă cu program prelungit

Grădiniţa “Licurici” este prima grădiniţă cu program prelungit înfiinţată în muncipiul Fălticeni,  în anul  1956, într-o locaţie în zona pieţei unde şi-a desfăşurat activitatea timp de doi ani, după care, din 1958 grădiniţa a funcţionat într-o casă naţionalizată de pe strada Ion Creangă nr. 21, până acum doi ani. Întrucât condiţiile nu mai permiteau funcţionarea în condiţii optime, autorităţile locale au transferat grădiniţa în actualul local, în care a funcţionat o grădiniţă cu program normal. În 2011 s-a amenjat blocul alimentar iar în 2012 s-a realizat extinderea clădirii. Până în 2004 grădiniţa a funcţionat cu două grupe de program prelungit, apoi în fiecare an s-a mai adăugat câte o grupă, în acest an şcolar funcţionând cinci grupe cu 115 preşcolari, cu 10 cadre didactice şi 4 cadre personal nedidactic.

Grădiniţa este implicată în foarte multe activităţi educative, extracurriculare, proiecte educaţionale, în acest an fiind derulat proiectul „Un start bun în viaţă”, care implementează serviciile de educaţie timpurie antepreşcolară, prin înfiinţarea unei grupe de copii de 2 – 3 ani, în parteneriat cu Primăria Fălticeni care a sprijinit acest proiect. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.