Târgul firmelor de exerciţiu, o provocare pentru elevii suceveni

 

 Luni, 2 aprilie la Colegiul “Vasile Lovinescu” din Fălticeni s-a deschis Târgul judeţean al firmelor de exerciţiu. Deschiderea oficială a avut loc în sala de sport unde, după un scurt cuvânt de deschidere din partea prof. Mariana Liţu, director adjunct al colegiului gazdă şi scurte cuvinte de felicitare pentru această manifestare cu carcater economic adresate de invitaţi, printre care s-au numărat inspectorul şcolar Petru Crăciun, Mioara Nechifor-şefa Admnistraţiei Financire a Muncipiului Fălticeni, Gheorghe Bîrsan-şeful filialei Fălticeni BRD, reprezentanţii agenţilor economici care au susţinut prin sponsorizări această activitate, „directorii” firmelor de exerciţiu au prezentat în faţa juriului activitatea societăţilor comerciale pe care le-au reprezentat.

Desfăşurată sub titlul ,,Firma de exerciţiu, rampă de lansare în carieră”, competiţia, aflată la prima ediţie, a reunit 17 firme de exerciţiu administrate de elevi ce provin de la diferite licee din judeţul Suceava şi o bancă virtuală. 

Firma de exerciţiu are rolul de a creea elevilor prin metode practice deprinderile necesare pentru crearea şi administrarea propriei societăţi comerciale. Aşa cum am aflat de la profesoara Carmen Cheaburu, coordonatorul Centrului de resurse de la Colegiul Economic “Dimitrie Cantemir” Suceava, firma de exerciţiu reprezintă o metodă interactivă de învăţare pentru dezvoltarea spiritului antreprenorial, elevii familiarizându-se cu activităţile unei firme reale.

Activităţi comerciale virtuale

“Conceptul de firmă de exerciţiu a fost introdus în liceele economice din România ca metodă eficientă de lucru la clasă pentru pregătirea pentru piaţa muncii a tinerilor, de a dobândi competenţe specifice ocupării unui loc de muncă.

La nivelul ţării avem o centrală a firmelor de exerciţiu care ţine evidenţa şi înfiinţează o firmă exact ca în mediul real, la Colegiul Naţional Economic "F.S. Nitti" Timişoara. Toate liceele economice ne înscriem firmele de exerciţiu la această centrală ca la Registrul Comerţului. Lună de lună derulăm tranzacţii la nivel naţional între firme, participăm la târguri internaţionale, naţionale, judeţene unde copiii capătă o experienţă deosebită pe care nu o pot obţine la orele obişnuite de specialitate”, ne-a spus profesoara Carmen Cheaburu.

Pe lângă limbajul de afaceri folosit în dialog cu reprezentanţii celorlalţi agenţi economici, cu clienţii sau cu banca virtuală,  în cadrul firmei de exerciţiu elevi au avut de respectat uzanţele comerciale, fluxul informaţional şi circuitul documentelor, au avut de completat registre de evidenţă a intrărilor şi ieşirilor, au avut de emis facturi, de completat cecuri de plată, au lucrat cu statele de plată a salariilor, au avut de plătit contribuţii la bugetul de stat, TVA, etc.

Oferte variate, preţuri negociabile

De la Ana Manolache, profesor de contabilitate la Colegiul “Vasile Lovinescu”, coordonatorul firmei de exerciţiu Agrifruct SRL, am aflat că aceasta este prima firmă de exerciţiu înfiinţată la Colegiul Agricol Fălticeni, în anul 2008. Firma a participat la toate competiţiile, rezultatele cele mai bune fiind obţinute la Business plan, la Târgul Internaţional de la Timişoara şi la Târgul Nţaional de la Focşani.

„Suntem iniţiatorii acestui proiect în şcoala noastră. Considerăm că fructele şi legumele sunt o afacere pentru că avem nevoie zilnic de ele. Încercăm să ne axăm pe comercializarea fructelor şi legumelor BIO. Trebuie să avem grijă şi de mediu şi de sănătatea noastră. Oferta noastră este variată, suntem comercianţi en gross, iar forma de organizare juridică este SRL” a precizat profesoara Ana Manolache. De la reprezentantele firmei am aflat că Agrifruct pune accentul pe calitate, preţuri accesibile şi respect faţă de clienţi.

FF Fortis SRL a venit la târgul de la Fălticeni cu o ofertă turistică specială pentru sărbătorile pascale dar şi pentru a-şi promova noul hotel cu restaurant şi spaţiu de agrement, în timp ce colegii de la  Colegiul Silvic “Bucovina” au avut “o oferta de nerefuzat pentru cei care doresc sa faca un cadou. FF “Beautiful Mary” şi-a negociat “pentru un profit maxim” preţurile la produsele cosmetice, cei de la “Ecosports” au oferit articole sportive “la preţuri fără concurenţă”, “Art Peisaje” ne-a “învăţat cum să ne amenajăm curtea şi grădina”, “Total Cleaning” a oferit servicii de curăţătorie chimică “la cel mai mic preţ”, “Medieval Art” a avut o ofertă bogată de obiecte “din epoca medievală” şi decoraţiuni interioare, iar “Artizana” SRL ne-a învăţat să “preţuim tradiţia neamului”. 

La Târgul firmelor de exerciţiu de la Fălticeni elevii cu cele mai bune idei de afaceri au primit premii pentru cel mai bun stand, cel mai bun catalog, cea mai bună prezentare electronică, cel mai bun spot publicitar, cele mai bune materiale promoţionale, cel mai bun Bussines-Man, cel mai bun negociator, cele mai multe tranzacţii, cel mai bun slogan-motto şi cea mai bună pagină web. Jurizarea a fost făcută de reprezentanţi ai agenţilor economici, ai sistemului bancar şi ai finanţelor publice, cadre didactice de specialitate.

Firma de exerciţiu – un prim pas spre o firmă reală

Iniţiativa derulării unor activităţi comericale prin firma de exerciţiu a apărut la Colegiul Economic din Suceava din anul şcolar 2004 – 2005 şi este binevenită pentru că dezvoltă tinerilor gustul pentru o afacere personală.

“Firmele de exerciţiu îi vor determnina pe mulţi absolvenţi de liceu să îşi deschidă o activitate proprie în domeniul comerţului sau al prestării de servicii. Este metoda cea mai bună pentru a lucra cu elevii, aceştia având toate cunoştinţele necesare pentru a iniţia sau a dezvolta propria afacere şi a avea succes profesional”, a precizat Carmen Cheaburu.

Aşa cum am aflat de la directorii societăţilor comericiale firma de exerciţiu este copia fidelă a unei firme reale, în cadrul căreia se exersează activităţi executate de o unitate economică, creând produse şi servicii virtuale, tranzacţiile se efectuează cu bani virtuali, furnizaţi de banca centrală ROCT, rezultatul final fiind formarea de priceperi, deprinderi şi abilităţi, dar şi simularea situaţiilor de eşec şi a celor de success.

Târgul judeţean la  firmele de exerciţiu organizat de Colegiul „Vasile Lovinescu” este o activitate în cadrul Centrului de resursă care există la nivel de judeţ la Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava. Acest proiect se bucură de o colaborare reală între unităţile şcolare unde sunt clase cu profilul servicii, pentru că numai la acest nivel se organizează firme de exerciţiu.

Elevii care au ocupat primele trei locuri la faza judeţeană vor reprezenta judeţul la faza naţională, unde cele mai bune proiecte cu firme de exerciţiu vor fi puse în aplicare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.