Primăria Fălticeni a desfiinţat posturile de asistenţi personali ai persoanelor cu handicap grav

70 de posturi de asistenţi personali ai persoanelor cu handicap grav care existau în cadrul Serviciului Public de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Municipiului Fălticeni vor fi desfiinţate începând cu data de 1 mai 2013, potrivit unei hotărâri a Consiliului Local care a fost aprobată vineri, 5 aprilie.

Cum din cele 70 de posturi 2 sunt vacante, 68 de persoane vor rămâne fără un loc de muncă, beneficiind de şomaj. Executivul şi deliberativul local au luat această decizie după ce au constatat că banii pentru plata asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap nu ajung până la sfârşitul anului. În primul trimestru al acestui an, cheltuielile cu salariile şi indemnizaţiile însoţitorilor au fost de peste 340.000 de lei, din care 197.100 lei au provenit din sume defalcate din TVA, iar 151.700 lei au fost suportaţi din bugetul local. În trimestrul al II-lea, suma necesară este mai mare, respectiv 356.000 lei, iar sumele alocate din TVA sunt mai mici, respectiv 188.300 lei. Aceeaşi situaţie este valabilă şi pentru trimestrele III şi IV. Suma necesară finanţării acestui tip de cheltuieli a crescut faţa de anul precedent deoarece în 2013 salariul minim pe economie s-a majorat la 750 lei de la data de 1 februarie, urmând ca începând cu data de 1 iulie acesta să fie de 800 lei.

Aşa cum am aflat de la primarul Gheorghe Cătălin Coman. persoanele cu handicap urmează să beneficieze de indemnizaţia lunară prevăzută de Legea 448/2006. Indemnizaţia lunară este în cunatum egal cu salariul net al asistentului social debutant cu studii medii din unităţile de asistenţă socială din sectorul bugetar, plata acestor indemnizaţii fiind asigurată tot de primărie.

“Conform legii 448 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, acestea pot opta pentru însoţitor persoană cu handicap sau pentru indemnizaţie.

Cuantumul sumei este la fel şi pentru însoţitor persoană cu handicap şi pentru indemnizaţie. Am discutat pe data de 2 aprilie cu aceşti însoţitori, opţiunea lor a fost pentru indemnizaţie. Este la latitudinea Consiliului Local de a desfiinţa cele 70 de posturi aprobate la începutul anului şi trecerea persoanelor cu handicap la indemnizaţie. Intrucât concedierea asistenţilor personali se face la iniţiativa angajatorului, pentru motive ce nu ţin de persoana angajaţilor, aceştia pot beneficia de indemnizaţie de şomaj. Persoanele cu handicap vor primi indemnizaţie”, a precizat primarul Cătălin Coman. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.