Monica Lovinescu omagiata la Fălticeni

Scriitoare Doina Jela a primit Premiul Naţional “Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca”, ediţia 2012 în cadrul manifestărilor de comemorare a cinci ani de la plecarea dintre noi a scriitoarei Monica Lovinescu, care au avut loc luni, 8 aprilie, la Fălticeni.

Reprezentanţi ai Primăriei Fălticeni, ai instituţiilor culturale locale şi ai Bibliotecii Bucovinei s-au numărat printre cei prezenţi la serviciul religios oficiat de preoţii Bogdan şi Neculai Apostol în Biserica Prohiei Grădini şi la cripta Lovineştilor.

            A urmat o întâlnire de suflet cu oamenii de cultură din urbea de pe Şomuz la  „Galeria Oamenilor de Seamă” de pe strada Sucevei, o clădire donată de Horia şi Vasile Lovinescu. După popasul la zestrea spirituală a Fălticeniului si contribuţia familiei Lovinescu cu cei 5 scriitori criticul Eugen Lovinescu, fiica sa Monica Lovinescu, Anton Holban, Vasile şi Horia Lovinescu la literatura naţională şi europeană la Muzeul de Artă “Ion Irimescu”, au avut loc festivităţile de înmânare a  Premiul Naţional “Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca”, ediţia 2012, scriitoarei Doinei Jela.

Premiul Naţional Monica Lovinescu

Acest premiu a fost iniţiat de scriitoarea Angela Furtună în anul 2009, în cadrul Programului Internaţional “Zilele Monica Lovinescu”, creat de aceasta în 2007-2008 şi care are loc anual sub egida Consiliului Judeţean Suceava – Biblioteca Bucovinei “I.G.Sbiera”. Premiile acordate anual sunt validate de un juriu româno-francezo-american, de personalităţi culturale şi academice, prezidat de Academician Basarab Nicolescu (Paris şi Cluj), scriitorul şi criticul Gheorghe Grigurcu (Tg. Jiu),  prof. Dennis Deletant  (Georgetown University), prof. Vladimir Tismăneanu (Maryland University), scriitorul şi criticul Tudorel Urian (Bucureşti) şi scriitorul şi criticul Ioan Moldovan (Oradea).

La manifestările de la Muzeul „Ion Irimescu” au participat alături de scriitoare Doina Jela, scriitoarea Angela Furtună şi primarul Cătălin Coman, scriitorul şi eseistul Cassian Maria Spiridon, preşedintele Institutului Cultural Român – filiala Moldova şi preşedinte al Uniunii Scriitorilor, filiala Iaşi, Marius Chelaru – vicepreşedinte ICR, poetul Nicolae Ţzone, directorul editurii „Vinea”, Gabriel Cărăbuş – directorul Bibliotecii “I.G.Sbiera”, cercetătorul nonagenar Eugen Dimitriu, scriitorul şi artistul plastic Constantin Severin, Cezar Petru Căilean, director de Marketing la Alexandria Librării, scriitorul Alexa Paşcu, cadre didactice din Municipiul Fălticeni.

Înainte de decernarea premiului şi cuvântul invitaţilor, cei prezenţi au putut audia un fragment din înregistrarea unui dialog pe care Doina Jela l-a purtat cu Monica Lovinescu în 2007.

„Acest premiu înseamnă cea mai importantă distincţie pe care aş fi putut să o primesc. Pentru sufletul meu este recunoaşterea cea mai emoţionantă, cea mai îmbucurătoare, pentru că i-am fost aproape Monicăi Lovinescu, mi-a fost aproape, am învăţat multe de la ea, a făcut multe pemtru mine. Faptul că aici, la Suceava, de unde vine familia Lovinescu s-a instituit un premiu şi există un grup de devotaţi ai memopriei Monicăi şi a memoriei lui Virgil Ierunca şi-a adus aminte de mine, care nu sunt din zonă, a fost foarte emoţionant. Cred că am cunsocut-o foarte bine pe Monica Lovinescu pentru că am avut privilegiul să stau foarte mult în preajma ei, pentru că  m-a iubit. Ea care nu se apropia de foarte multă lume, deşi foarte multă lume a iubit-o pe ea, cred că am avut un foarte mare privilegiu, a fost o sărbătoare a vieţii mele tot timpul pe care l-am petrecut în preajma ei”, ne-a spus Doina Jela.

Lansări de carte

            Manifestările de la Fălticeni au mai inclus şi lansarea recentei opere de cercetare “Monica Lovinescu. Est-etica, Vol. I, Geneze”, Editura Vinea, Bucureşti, 2012, scoasă sub egida Bibliotecii Bucovinei, de scriitoarea Angela Furtună şi prezentată de Doina Jela. A mai fost prezentată publicului fălticenean cartea “Cazul Nichita Dumitru – Încercare de reconstituire a unui process comunist” purtând semnătura scriitoarei Doina Jela şi cartea „Viaţa cealaltă şi moartea cealaltă”, Nicolae Tzone.

Monica Lovinescu a fost fiica criticului literar Eugen Lovinescu şi a profesoarei Ecaterina Lovinescu Bălăcioiu şi verişoara prozatorului Anton Holban, a scriitorului Vasile Lovinescu şi a dramaturgului Horia Lovinescu. A fost căsătorită cu poetul, publicistul şi omul de radio Virgil Ierunca. Din anul 1951 şi până în 1974, colaborează la emisiunea în limba română a Radiodifuziunii Franceze, precum şi la redacţia centrală a emisiunilor pentru Europa răsăriteană. Începând din 1962, colaborează la Radio Europa Liberă unde avea două emisiuni săptămânale: “Actualitatea culturală românească” şi “Teze și Antiteze la Paris”. A încetat din viaţă la 20 aprilie 2008, la vârsta de 85 de ani, urna funerară fiind depusă în cavoul familiei din Cimitirul Grădini – Fălticeni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.