Proiectul “Eco Desire” s-a încheiat cu un marş

Proiectul “Eco Desire” derulat pe parcursul anului şcolar 2012-2013, la Colegiul “Vasile Lovinescu” din Fălticeni sub îndrumarea profesorilor Gabriela Budeanu şi Claudia Şandru în cadrul programului Patrula Eco, coordonat de către C.C.D.G. Bucureşti, s-a încheiat vineri, 19 aprilie cu un marş desfăşurat în Municipiul Fălticeni.

Îmbrăcaţi în tricouri verzi pe care era scris Patrula “Eco Desire”, obţinute în urma unei sponsorizări, şi având în mâini miniaturi ale obiectelor care poluează, elevii din trei clase, a XI- a A şi a XI –a B Servicii şi a XI-a Industrie Alimentară A, au purtat pancarde şi au împărţit trecătorilor flaiere prin care îi îndemna să respecte şi să preţuiască oamenii, diversitatea opiniilor şi mediul şi să folosească tehnologiile verzi. În faţa Primăriei Fălticeni, micii ecologişti au fost întâmpinaţi de viceprimarul Gheorghe Aldea, care le-a mulţumit tinerilor pentru participarea la activitatea de împădurire a zonelor degradate din municipiul Fălticeni şi i-a felicitat pentru acţiunea de sensibilizare a opiniei publice privind efectele negative pe care le au unele activităţi asupra mediului. În scurtul popas din Piaţa „Nada Florilor” elevii fălticeneni au strigat lozinci care să influenţeze oamenii să respecte mediul înconjurător.

 „Acţiunea de astăzi este una stradală. Noi milităm pentru un mediu curat, un mediu sănătos şi pentru folosirea eficientă a tehnologiilor verzi. Este ultima activitate din cadrul proiectului pe care l-am derulat în anul şcolar 2012 – 2013. Traseul parcurs de elevi este Colegiul „Vasile Lovinescu” – Primăria Municipiului Fălticeni – Piaţa „Nada Florilor” – Poliţia Municipiului Fălticeni – Parcul Prefecturii. Alături de elevi şi profesorii coordonatori avem şi doi vountari, prof. Mariana Enăchioiu şi prof Monica Creţu, care prezintă tehnologiile verzi”, ne-a spus profesoara Gabriela Budeanu, coordonatoarea proiectului.

Proiectul “Eco Desire” are ca obiective specifice formarea unor atitudini responsabile faţă de mediu şi pădure, stimularea motivaţiei pentru cunoaşterea pădurii, dezvoltarea capacităţilor de comunicare şi de lucru în echipă, dezvoltarea capacităţilor de investigare a mediului, stimularea atitudinilor participative etc.

„Suntem într-un impas. Populaţia globului creşte, în curând vom fi 9 miliarde, iar resursele sunt constante, limitate şi atunci trebuie să găsim noi modalităţi de a continua progresul omenirii, modalităţi care să nu polueze aşa cum s-a întâmplat până acum. Este un mod al nostru de a aduce în atenţia oamenilor energia obţinută cu ajutorul soarelui, cu ajutorul vântului, energia subsolului, energii care nu poluează” ne-a spus prof. Monica Creţu, voluntar în cadrul proiectului

Realizarea obiectivelor propuse pentru acest an şcolar au vizat desfăşurarea unui ansamblu de activităţi care să evidenţieze rolul şi importanţa mediului, grupate pe etapele specifice unui proiect Patrula Eco. Grupul ţintă din cadrul proiectului a fost format din elevii Colegiului “Vasile Lovinesu” din clasele a IX-a A, a XI-a A şi a XII-a, unii dintre aceştia participând la proiecte similare şi în anii şcolari trecuţi.

“Ca element de noutate, proiectul “Eco Desire” încearcă valorificarea potenţialului individual al fiecărui elev, prin lucrul în echipă şi corelarea noţiunilor din programele şcolare, cu cele dobândite în mod practic la activităţile şi aplicaţiile de tip Patrula Eco. <Eco Desire> ca proiect de educaţie pentru mediu poate contribui la sprijinirea procesului instructiv-educativ, din perspectiva stimulării elevilor pentru cunoaşterea mediului înconjurător. Necesitatea proiectului derivă din importanţa acordată de societatea contemporană mediului înconjurător şi de către şcoală, educaţiei pentru mediu” a precizat prof. Gabriela Budeanu.

Activitatea Patrulei “Eco Desire” a fost susţinută de Hortenisa  Dascălu, reprezentanta părinţilor elevilor de la Colegiul  “Vasile Lovinescu” care s-a ocupat de obţinerea sposnorizării pentru procurarea tricourilor necesare patrulei dar şi pentru desfăşurarea celorlalte activităţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.