Campania Globală pentru Educaţie

În perioada 22 – 28 aprilie 2013, la Grădiniţa cu Program Normal “Lizuca” din Fălticeni, se derulează în cadrul Campaniei Globale pentru Educaţie, Săptămâna Globală de Acţiune, manifestare inclusă în Mişcare Globală care militează pentru realizarea dreptului la educaţie pentru toţi în mod gratuit şi în condiţii de calitate.

            Aşa cum am aflat de la educatoarea Doiniţa Bălan, coordonatoarea proiectului, în acest an sloganul Campaniei este ”Fiecare copil are nevoie de un profesor. Profesori bine pregătiţi pentru toţi copiii”. În Săptămâna Globală participanţi din mii de şcoli din circa 100 de ţări ale lumii vor a atrage atenţia asupra faptului că, pentru a respecta dreptul la educaţie al tuturor copiilor, este nevoie de mai mulţi profesori calificaţi, adevăraţi profesionişti care să fie sprijiniţi şi remuneraţi ca atare. Mesajul copiilor va fi adresat miniştrilor, parlamentarilor, reprezentanţilor autorităţilor regionale şi locale care vor lua parte la evenimentele organizate cu această ocazie.

        “În această săptămână se atrage atenţia la nivel internaţional, în cadrul unui demers bine coordonat şi de mare amploare, despre importanţa şi rolul cadrelor didactice în viaţa copiilor şi de aceea se invită la activităţile organizate oamenii politici. Am fost onoraţi să-l avem în mijlocul nostru pe primarul Cătălin Gheorghe Coman şi pe consilierul local prof. Mihai Ioan care s-au implicat în lecţia <Fiecare copil are nevoie de un professor>. Am considerat importantă implicarea grădiniţei noastre de a transpune în realitate dreptul la educaţie de care trebuie să se bucure fiecare copil, dovedind că ne pasă cu adevărat de respectarea dreptului la educaţie pentru toţi copiii. Împreună pentru educaţie, prin munca în echipă şi printr-o comunicare eficientă, vom reuşi un sistem educaţional care să ofere educaţie pentru toţi”, ne-a declarat educatoarea Doiniţa Balan.

Prezent în mijlocul copiilor primarul Cătălin Coman, a transmis copiilor din grădiniţă dar şi întregii comunităţi, că acest subiect este de mare importanţă şi îi acordă atenţia pe care o merită. Cătălin Coman şi Mihai Ioan au vorbit copiilor şi despre rolul pe care l-au avut cadrele didactice în formarea lor dar şi despre profesorul favorit .

Campania Globală pentru Educaţie (CGE) este o iniţiativă a societăţii civile, începută în anul 1999, care are ca scop combaterea crizei globale din domeniul educaţiei.

În România, Campania Globală pentru Educaţie este susţinută şi promovată de o coaliţie formată din: Organizaţia Salvaţi Copiii, Ministerul Educaţiei Naţionale, Centrul Municipiului Bucureşti de Resurse şi Asistenţă Educaţională, World Vision România, Roma Education Fund România, Centrul Romilor pentru Intervenţie Socială şi Studii „Romani Criss”, Centrul pentru Educaţie şi Dezvoltare Profesională „Step by Step”, Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi, Centrul Educaţia 2000+, Asociaţia OvidiuRo şi Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ.

Grădiniţa cu Program Normal “Lizuca” participă din anul 2010 la toate activităţile propuse de Campania Globală pentru Educaţie. Până în prezent, printre temele Săptămânii Globale de Acţiune s-au numărat: Accesul egal la educaţia de bază, la orice vârstă (2009); Finanţarea educaţiei (2010); Accesul la educaţie al fetelor (2011); Îngrijirea şi educaţia pe durata copilăriei timpurii (2012); Toţi copiii au nevoie de un profesor (2013).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.