Concursul spectacol „Bucuria de a fi creştin”- Protopopiatul Fălticeni

Joi, 25 aprilie, la sediul Protoieriei Fălticeni a avut loc Concursul spectacol „Bucuria de a fi creştin”, la care au participat peste 50 de copii din parohiile Protopopiatului Fălticeni. Concursul s-a desfăşurat pe trei secţiuni: interpretarea unui cântec religios (preferabil din perioada Triodului ori cea pascală) sau a unui cântec popular; recitarea unei poezii religioase sau populare cu caracter patriotic/religios şi ultima secţiune, interpretarea unui text literar în proză (popular sau cu caracter religios).

Înainte de concurs tinerii artişti au fost întâmpinaţi de protopopul de Fălticeni, Constantin Patrolea care a ţinut să îi felicite, de la început, pe toţi copiii participanţi la acest concurs, dar şi pe preoţii care i-au îndrumat şi pregătit. Preotul Patrolea le-a vorbit concurenţilor despre dragostea de ţară şi faţă de Biserica Ortodoxă Română transpusă în cântecele şi versurile marilor scriitori români, sentimente care sunt dovedite odată în plus prin acest concurs. 

„Prin acest concurs arătăm şi dovedim că avem dragoste faţă de ţara noastră, faţă de Biserica noastră  Ortodoxă Română şi faţă de toate valorile noastre tradiţionale, culturale, naţionale şi religioase. În acelaşi timp dovedim respectul faţă de aceste valori şi, mai ales, dăm o mărturie celor care ne aud, celor care ne văd, că respectăm tradiţiile noastre populare.

Pentru aceasta aţi venit îmbrăcaţi în aceste costume frumoase care sunt ca nişte flori culese din localităţile zonei noastre. Aţi venit ca într-un buchet şi aţi adus această bucurie care ne încântă privirea uitându-ne la aceste costume frumoase, urmând ca să ne bucuraţi prin tot ceea ce vom auzi: cântece religioase, cântece care fac parte din tezaurul nostru naţional şi religios, poezii frumoase şi texte ale unor scriitori aleşi ai neamului. Toate dau mărturie şi arată bucuria noastră că suntem creştini şi că vrem să arătăm că suntem creştini şi celor care pun la îndoială că suntem creştini şi mai ales trăirea noastră”, a declarat protopopul de Fălticeni, preot. Constantin Patrolea.

Concursul spectacol „Bucuria de a fi creştin” este organizat la nivel naţional, cu prilejul anului omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena.

În perioada 22 – 26 aprilie s-a desfăşurat etapa pe protopopiate, câştigătorii fiind desemnaţi de juriile de specialitate vineri, 26 aprilie, urmând ca cele mai bune 3 reprezentaţii la nivel de protopopiat, corespunzătoare celor trei secţiuni ale concursului, să participe la etapa pe eparhie, care va avea loc la Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor în perioada Săptămânii Luminate, 6 – 12 mai 2013. În perioada 20 – 21 mai 2013 se va organiza la nivelul Patriarhiei premierea câştigătorilor la nivelul eparhiilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.