„Job Shadow Day” la Colegiul „Vasile Lovinescu” din Fălticeni

Elevii Colegiului „Vasile Lovinescu” din municipiul Fălticeni au participat timp de o săptămână la a XI-a ediţie a Programului internaţional de orientare profesională pentru elevi „Job Shadow Day”. 

             Job Shadow este un parteneriat internaţional între mediul educaţional şi comunitatea de afaceri prin care tinerii se familiarizează cu piaţa forţei de muncă. Aşa cum am aflat de la profesoara Gabriela Budeanu, coordonatoarea la nivel de zonă a activităţilor, proiectul, aflat la a XI-a ediţie în România, se desfăşoară în 16 ţări din Europa şi în SUA, Canada, Hong Kong şi Japonia şi are rolul de a ajuta pe tineri să înţeleagă diverse opţiuni de carieră şi să găsească mai uşor un răspuns la întrebările: „Ce vreau să devin după ce termin şcoala? Unde vreau să lucrez? Care este cel mai potrivit loc de muncă pentru mine?“.

            Programul are o componentă şi pentru părinţii elevilor claselor 0-10 în care copiii petrec câteva ore în „umbra” unuia dintre părinţi şi au parte de o experienţă concretă, învăţând mai multe despre activităţile, îndatoririle şi responsabilităţile de la locul de muncă al acestuia.

“Scopul proiectului este promovarea dialogului şi a comunicării între elevii şcolii şi medii diferite de activitate, dezvoltarea cooperării şi a colaborării între cadre didactice şi elevii din unitatea de învăţământ şi instituţiile locale, urmărindu-se armonizarea condiţiilor specifice cu exigenţele sociale de ordin general, pregătirea elevilor în sensul asigurării egalităţii şanselor în educaţie, al dezvoltării personale şi al inserţiei în comunitate, al ameliorării modalităţilor de informare adresate elevilor, în sensul revigorării spiritului civic şi a mentalităţilor comunitare”, ne-a declarat profesoara Gabriela Budeanu.

Timp de o săptămână, elevii insoţiti de profesorii coordonatori Gabriela Budeanu, Monica Creţu, Alina Mironescu şi Mihaela Acatrinei şi Cristian Acatrinei au mers în grupuri organizate pentru a vedea cum se desfăşoară anumite activităţi în diferite instituţii urmărindu-se în special acele domenii care prezintă interes pentru elevi. O parte dintre elevi au stat o zi la locul de muncă al unuia din parinţi observând atribuţiile şi implicarea acestuia şi chiar au participat la realizarea unor sarcini de lucru alături de părinţi. Din grupul de 65 de elevi cea mai mare parte au fost pezenţi la diferite instituţii publice descoperind meseriile despre care credeau că ştiau totul şi doar un numar mic de elevi au fost pezenţi la locul de muncă al părinţilor.

„Elevii au manifestat interes şi mult entuziasm, şi-au apreciat mai mult părinţii, s-au întărit legăturile cu instituţiile publice, s-a dat o interpretare coretă a meseriilor renunţăndu-se la anumite pejudecăţti. Cooperarea, colaborarea şi armonizarea sunt dezideratele care au stat la baza derulării acestor acţiuni”, a precizat prof. Gabriela Budeanu.

            Activitatea derulată la Fălticeni a făcut parte din proiectul internaţional Junior Achievement Young Enterprise România şi aşa cum am aflat de la prof. Gabriela Budeanu, obiectivele propuse, printre care s-au numărat comunicarea cu persoane din medii diferite, desfăşurarea unor acţiuni civice, conştientizarea afectivităţii de grup ca suport al bunelor practici de conduită socială, însuşirea unui comportament atent, tolerant, civilizat şi dobândirea unor sentimente de înţelegere, respect faţă de toţi oamenii, indiferent de poziţia socială, limbă, orientare religioasă sau politică, au fost atinse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.