Înalt Prea Sfinţitul Pimen a sfinţit primele clopote ale catedralei din Fălticeni

Înalt Prea Sfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a fost prezent luni, 6 mai, în a doua zi de Paşte, la Hramul Catedralei “Învierea Domnului” din Fălticeni. Înaltul ierarh a fost întâmpinat la Catedrala fălticeneană de numeroşi preoţi dar şi de credincioşii din urbea de pe Şomuz, o parte dintre ei fiind îmbrăcaţi în costume populare.

După ce a oficiat Sfânta Liturghie, şi a adresat un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre necesitatea zidirii unei biserici şi despre importanţa pictării unui sfânt lăcaş, I.P.S. Pimen alături de un sobor de preoţi din Protopopiatul Fălticeni a sfinţit primele trei clopote ale Catedralei din Fălticeni, realizate la Baia Mare, din bronz şi argint.

Preotul paroh, Ioan Argatu, a mulţumit Înalt Preasfinţitului Pimen pentru că şi în acest an a slujit în a doua zi de Paşte alături de soborul de preoţi, la Catedrala “Învierea Domnului” şi a considerat acestă zi de rugăciune “o binecuvântare pentru reluarea lucrărilor de costrucţie la catedrală”. Preotul Ioan Argatu a mulţumit şi autorităţilor locale pentru sprijinul acordat în ultimii doi ani pentru continuarea lucrărilor şi le-a vorbit celor prezenţi despre următoarele etape ale desăvârşirii lucrărilor la Catedrală. Anul acesta va fi finalizat acoperişul, continuând apoi tencuielile interioare şi exterioare, astfel încât în cel mult trei ani să fie săvârşită slujba de sfinţire a Catedralei.

Lucrările la Catedrala din Fălticeni au început în 1990, dar după săparea fundaţiei au stagnat din lipsa fondurilor. În1997 preotul Ioan Argatu a construit o capelă din lemn cu materiale aduse de la Vatra Dornei iar în  1998 s-a sfinţit capela şi au demarat lucrările de construire a catedralei.  În anul 2000 s-a terminat de turnat subsolul si placa, în anii următori s-au făcut lucrări de zidărie astfel încât, în anul 2012 a fost acoperită cu tablă de cupru partea centrală a catedralei. Anul acesta se vor finaliza lucrările la acoperiş şi vor începe tencuielile interioare şi exterioare. Pe lângă contribuţiile credincioşilor, în acest an Catedrala “Învierea Domnului” are alocată de la bugetul local al Primăriei Fălticeni suma de 340.000 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.