Problemele unităţilor şcolare discutate de directori cu administraţia locală

Reprezentanţii administraţiei locale fălticenene s-au întâlnit vineri, 10 mai, cu conducerile unităţilor de învăţământ din municipiu.

Printre temele abordate s-au numărat: bugetul unităţilor de învăţământ şi necesarul resurselor financiare care trebuie asigurat din cele două surse principale de finanţare, bugetul de stat prin cote defalcate din TVA şi bugetul local; maximizarea numărului de elevi la fiecare unitate de învăţământ şi finanţarea în funcţie de numărul de elevi înscrişi; investiţiile derulate la fiecare unitate de învăţământ.

“Anul acesta avem cel mai mare buget pentru investiţii la unităţile şcolare, 18 miliarde de lei vechi. La fiecare şcoală se întâmplă câte ceva în funcţie de urgenţe şi banii alocaţi. Pentru că nu aveţi specialişti în construcţii, instalaţii sanitare sau electrice vă rog să solicitaţi de la primărie o persoană de specialitate care să supervizeze calitatea lucrărilor şi să nu plătiţi ceea ce nu este făcut bine”, le-a spus primarul Cătălin Coman directorilor de şcoli.

O altă temă a fost cea a facturării cantităţilor de gunoi pe care S.C. Goscom le ridică de la unităţile de învăţământ. Conform primarului Cătălin Coman, sunt facturi emise de operatorul serviciilor de salubritate cu foarte mari diferenţe. El a dat ca exemplu  faptul că, la Colegiul Naţional “Nicu Gane”, unde invaţă  1200 de elevi s-au facturat 12 metri cubi de gunoi, în timp ce la Colegiul “Vasile Lovinescu” unde numărul elevilor este dublu, cantitatea de gunoi facturată este de 67 metri cubi. Situaţia este aproape identică şi la şcolile gimnaziale, unele dintre ele (şcolile gimnaziale nr. 1 şi 6) plătind aceeaşi cantitate de gunoi şi pe timpul vacanţei şi mai mare decât a şcolilor nr. 2 şi nr. 3, chiar dacă numărul de elevi este mai mic în cazul primelor. Explicaţia a fost că unele unităţi de învăţământ depozitează deşeurile menajere la containerele care deservesc şi populaţia şi plătesc la pauşal şi costurile sunt mai mari, în timp ce alte şcoli au containere în incintă şi plătesc doar cantitatea ridicată de operatorul de salubritate.

“Avem aceeaşi bani, aceeaşi lege, aceeaşi procedură, acelaşi operator, dar la o şcoală se facturează în funcţie de cantitatea ridicată iar la alta la pauşal. Nu este normal ca o şcoală să plătească gunoi în timpul vacanţei la fel ca în timpul anului şcolar. Trebuie să găsim o modalitate de plată corectă, în funcţie de cantitatea ridicată de la fiecare şcoală, şi să avem un contract unic cu Goscomul pentru toate unităţile de învăţământ”, a declarat primarul Cătălin Coman.    

Încălzirea unităţilor de învăţământ în iarna 2013 – 2014, organizarea şi desfăşurarea serbărilor şcolare, respectarea procedurii pentru lucrări de investiţii, plăţile efectuate de centrele bugetare şcolare, amenajarea terenurilor de sport au fost alte teme de dialog între directorii unităţilor de învăţământ cu primarul Cătălin Coman, viceprimarul Gheorghe Aldea şi directorul economic Maria Bulaicon 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.