La Colegiul Naţional “Nicu Gane” din Fălticeni a avut loc în perioda 13 – 19 mai, întâlnirea finală de evaluare a proiectului european Comenius LIVE-LEARN-WORK, în care au fost parteneri şcoli din Lituania, Polonia, Cehia, Suedia, Italia, Turcia şi România.
Aşa cum am aflat de la prof. Ioan Caulea, responsabilul de proiect din partea Colegiului „Nicu Gane”, acest proiect, complex şi ambiţios, prin tematica abordată, prin durată (2 ani) şi numărul mare de mobilităţi şi participanţi, a atins câteva aspecte importante: o bună comunicare şi cunoaştere interculturală, dezvoltarea spiritului de toleranţă şi acceptare şi asumarea diferenţelor culturale, formarea spiritului de cetăţean european activ, valorizarea în sens educativ a tradiţiilor în crearea unui mediu şcolar creativ şi inovator.
„Una dintre cele mai importante realizări ale acestui proiect, – dacă nu, cea mai importantă – considerăm că este aceea a cunoaşterii de către participanţi a unor culturi, tradiţii, naţiuni diferite de cele proprii, dar, mai ales, a cultivării prieteniei şi respectului reciproc, al apropierii între tineri din medii atât de diferite, al găsirii asemănărilor, lucrurilor care ne leagă ca locuitori ai bătrânului continent. Experienţa acumulată şi evenimentele prilejuite de acest proiect sunt premise pentru a continua acest mod de a spori valenţele actului educativ”, a precizat profesorul Ioan Caulea,
Întâlnire cu autorităţile locale, judeţene şi vizite la muzee şi mănăstiri
Programul acestei ultime întruniri a cuprins întâlniri ale elevilor români cu colegii lor din celelalte ţări, întâlnirea participanţilor la proiect cu reprezentanţii administraţiei locale, vizitarea Consiliului Judeţean Suceava instituţie la care gazdă şi ghid a fost vicepreşedintele Alexandru Rădulescu, profesor de geografie la Colegiul „Nicu Gane” şi membru al echipei de proiect în primul an de derulare a acestuia. Astfel, discuţiile s-au axat pe strategiile pe care această instituţie le implementează în scopul revigorării economice a judeţului, premisă pentru o mai bună inserţie a tinerilor absolvenţi pe piaţa muncii şi au fost amintite în acest sens şi parteneriatele pe care CJ le are cu diverse companii şi autorităţi atât din spaţiul UE, cât şi din cel asiatic, în vederea atragerii de investiţii viabile în judeţul nostru. Au mai avut loc vizite la muzeele din municipiul Fălticeni şi din judeţ, desfăşurarea de activităţi în comun, participarea elevilor din ţările paretenere la orele de curs de la Colegiul “Nicu Gane”. La Universitatea “Ştefan cel Mare” elevii şi profesorii din echipa de proiect au putut asista la un curs de Managementul resurselor umane şi la prezentarea Universităţii de către conf.univ.dr. Carmen Chaşovschi, vizitarea şi prezentarea bibliotecii, vizitarea spaţiilor conexe (Sala Auditorium, Bazinul Olimpic), încercându-se astfel evidenţierea factorilor care contribuie la formarea adecvată, la standarde europene, a absolvenţilor de liceu care aleg această formă de pregătire pentru cariera lor viitoare.
Un proiect care şi-a atins obiectivele
Tot în cadrul întâlnirii de la Fălticeni responsabilii de proiect de la fiecare şcoală au scos în evidenţă principalele activităţi derulate pe parcursul celor 6 mobilităţi anterioare şi modul în care, prin aceste activităţi, s-au atins obiectivele proiectului. Fiecare partener a înmânat celorlalţi câte un CD cu fotografii, după care au urmat prezentările celor mai importante produse finale ale proiectului: site-ul proiectului (echipa din Turcia), revista proiectului (echipa din România), Ghidul de orientare în carieră (echipa din Suedia) şi filmul proiectului (realizat de echipa din Lituania). De asemenea, s-au discutat probleme legate de finalizarea proiectului, în vederea depunerii raportului final coerent şi corect, echipa din Polonia pregătind un draft al acestui raport. S-au completat apoi chestionarele de satisfacție, realizate de echipa din Cehia.