Jurnalism cultural pentru membrii Cercurilor de lectură de la Colegiul ”Vasile Lovinescu” Fălticeni

Finalul săptămânii trecute (7-9 iunie 2013) s-a aflat sub semnul promovării jurnalismului cultural în rândul elevilor şi al cadrelor didactice care au participat la Concursul Naţional „Lecturiada 2013” organizat de Asociaţia Naţională a Profesorilor de limba română (ANPRO) în parteneriat cu elevi şi profesori ai Colegiului Naţional „Emil Racoviţă” din Cluj. Tabăra a fost organizată ca urmare a unei selecţii a celor mai reuşite reviste de cerc de lectură  la nivel naţional. Competiţia a fost strânsă, iar în finală au ajuns 22 de cercuri de lectură care şi-au promovat rodul muncii în cele mai ingenioase moduri. Elevii din Fălticeni au fost coordonaţi de cadrele didactice, Maricele Tuchiac şi Gabriela Ariton. 

            Lectura cărţilor bune şi-a făcut loc de mulţi ani  la Colegiul ”Vasile Lovinescu” Fălticeni

            În acest sens s-au prezentat în finală două echipaje formate din elevele Ivan Loredana – Ştefana, Chiţu Ecaterina, din clasa a XI-a Servicii B şi elevele Macovei Diana şi Borza Adelina, din clasa a XI-a Servicii A de la Colegiul „Vasile Lovinescu” din Fălticeni.

„Programul activităţilor la Cluj a fost dens, însă participanţii s-au bucurat de  experienţele de bun augur pe care le-au trăit alături de profesorii coordonatori într-un spaţiu cultural cu orizonturi deschise, într-un loc în care se întâmplă multe lucruri frumoase, <minuni spirituale> menite să aducă noi şi noi provocări iubitorilor de carte bună. După o vizită de studiu la Biblioteca Academiei- prilej de a se bucura de prezenţa cărţilor vechi din literatura noastră- participanţii au poposit în Book Corner Librarium unde au avut parte de un dialog constructiv cu criticul literar Ion Pop şi cu poeţi ai generaţiei actuale. Vizitele au alternat cu lucrul intens pe ateliere unde participanţii, alături de profesorii lor, au aflat numeroare secrete despre  jurnalismul cultural şi cel  narativ.”, ne-a spus Maricela Tuchiac, coordonator proiect.

            Elevii suceveni au lucrat alături de profesorii de la Universitatea Babeş Bolyai Cluj

            Sâmbătă participanţii la „Lecturiada 2013” au vizitat secţia „Jurnalism” a  Universităţii „Babeş Bolyai” din Cluj, unde studenţii şi profesorii universitari au lucrat alături de elevi şi i-au iniţiat în tainele jurnalismului. Tot aici, directorul Editurii „Paralela 45”, Călin Vlasie, a promovat în parteneriat cu ANPRO (coordonat de Monica Onojescu), proiectul „Qvis”, ce urmează să se deruleze începând cu anul şcolar viitor. Proiectul dezvoltă ideea colaborării online în cadrul unui site dedicat elevilor şi profesorilor performanţi.

Participanţii au alternat utilul cu plăcutul, au vizitat centrul istoric al oraşului, au participat la diverse activităţi de relaxare care au reprezentat un bun prilej pentru realizarea unor interviuri, reportaje etc. şi care au făcut dovada că sunt cunoscători ai regulilor pe care trebuie să le respecte un bun jurnalist.

„Ultima zi a întâlnirii a fost emoţionantă deoarece fiecărui participant i s-a luat un interviu pe tema concursului „Lecturiada 2013”, în care au fost exprimate gânduri, opinii, emoţii cu privire la tot ceea ce s-a derulat pe parcursul celor trei zile pe arca lecturii de plăcere.

Elevii şi profesorii au primit <teme pentru acasă> în vederea definitivării revistei <Lecturiada 4> care va apărea la sfârşitului anului. Ei vor participa şi la concursurile iniţiate pe platforma Qvis în această vacanţă continuând astfel experienţa clujeană.

Pentru elevele şcolii noastre a fost o experienţă frumoasă întrucât au întâlnit elevi dornici de a se <salva> prin lectură, au legat prietenii, au zâmbit, au comunicat eficient şi au înţeles faptul că lectura dă un sens vieţii fiecăruia dintre noi, atâta timp cât ea implică plăcere, provoacă la reflecţie şi nu e un act de gratuitate”, ne-au spus coordonatorii cercurilor de lectură de la Colegiul „Vasile Lovinescu” Fălticeni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.