Daniel Şandru, „Poveşti din Lumea Dealului. Istorisite lui Şerban de către tatăl său”
Sâmbătă, 15 iunie, începând cu ora 12.00, la Şcoala Gimnazială „Ion Lovinescu” din Rădăşeni va avea loc lansarea cărţii „Poveşti din Lumea Dealului. Istorisite lui Şerban de către tatăl său”, publicată sub semnătura lui Daniel Şandru în Seria „Literatură pentru Copii” a Editurii Institutul European Iaşi.
Prezentarea volumului va fi realizată de Prof.univ.dr. Doru Tompea, Rectorul Universității „Petre Andrei” din Iaşi, de Prof.univ.dr. Nicu Gavriluţă, Decanul Facultăţii de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice a Universității „Al. I. Cuza” Iaşi, de Conf.univ.dr. Sorin Bocancea, politolog şi Decan al Facultăţii de Ştiinţe Politice şi Administrative a Universității „Petre Andrei” din Iaşi şi de Prof. Emil Munteanu, de la Colegiul Naţional de Arte „Octav Băncilă” din Iaşi. Întâlnirea va fi moderată de Prof. Nicoleta Tulbure, Directorul Şcolii Gimnaziale „Ion Lovinescu” din Rădăşeni.
Redăm mai jos câteva opinii ale unor scriitori şi critici literari despre acest volum.
„O carte pentru copii, despre lumea mică şi mare din jurul acestora, despre lucruri şi simboluri, dar şi o carte „de învăţătură”, poate de înţelepciune. Dar sunt altceva cărţile scrise de Creangă, Twain sau Lewis Carroll? Bun venit Poveştilor din Lumea Dealului în lumea magică a cărţilor sapienţiale pentru cei mai fragezi, mai inocenţi cititori!”
Liviu ANTONESEI, scriitor
„Citind cu mare bucurie şi plăcere Poveştile din Lumea Dealului am redevenit, fără să-mi dau seama, copil. La vârsta mea, copilăria este o stare care poate fi recuperată prin melancolie sau prin lectură. De data aceasta, miracolul (pentru că este un miracol, specific literaturii) s-a întâmplat. Semn clar că Daniel Şandru este un scriitor care, de acum înainte, e obligat să se ia în serios.”
Bogdan CREŢU, critic literar
„Poveştile acestea sunt cu adevărat captivante, dar nu atât prin ceea ce spun (toate amintirile din copilărie sunt la fel), cât prin atmosfera de reverie şi vis pe care o creează, prin stilul insinuant al naraţiunii, ce transformă evenimentul concret de viaţă trăită într-un ritual iniţiatic, într-o epifanie. Redescoperind, prin poveşti, universul într-o coajă de nucă, Daniel Şandru se mai desparte de copilărie o dată, acum împreună cu fiul său, cu Şerban. Dar se şi reîntoarce, iată, la Fălticeni, de unde nu a plecat, în fapt, niciodată.”
Antonio PATRAŞ, critic literar
„De regulă, scriitorul român nu ştie să se copilărească, i se pare nedemn de statutul lui intelectual să scrie un Mic Prinţ neaoş; compensând, şi încă atât de cu brio, carenţa aceasta, cartea lui Daniel Şandru mi se pare cu atât mai ataşantă.”
Radu VANCU, scriitor
Daniel Şandru (n. 1975, în Fălticeni) este Politolog şi Publicist, Conferenţiar universitar doctor la Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administrative a Universităţii „Petre Andrei” din Iaşi, instituţie în cadrul căreia a fost ales, în 2012, Preşedinte al Senatului Universitar. Licenţiat, ca şef de promoţie, al Facultăţii de Filosofie a Universităţii „Al.I. Cuza” Iaşi (1999) şi, ulterior, absolvent de Ştiinţe Politice (2001), în cadrul aceleiaşi instituţii. Are un Master în Filosofie Politică (2000) şi un Doctorat magna cum laude în Filosofie (2008). Este membru al International Political Science Association, al International Sociological Association (Research Committee on Political Sociology) şi al Societății Sociologilor din România. Între 2010 şi 2013 a fost bursier postdoctoral al Academiei Române şi a efectuat stagii de cercetare la Universität Konstanz (2010, 2012) şi, respectiv, Humboldt-Universität zu Berlin (2011). A publicat Reinventarea ideologiei (2009, lucrare distinsă cu Premiul „Ion Petrovici” al Academiei Române, cu Premiul revistei Sfera Politicii și cu Premiul revistei Transilvania pentru Filosofie Politică) și Sub semnul paradoxului cotidian (2010, publicistică) şi a coordonat următoarele volume: Mass-media şi democrația în România postcomunistă (Ediţia I, 2011; Ediţia a II-a, revăzută şi adăugită, cu o Prefaţă de Emil Hurezeanu, 2013, împreună cu Sorin Bocancea), Dimensiuni social-politice ale operei lui Petre Andrei (2012, împreună cu Doru Tompea), Sinteze de ştiinţă politică (2012, împreună cu Cristian Bocancea) şi Totalitarismul. De la origini la consecinţe (2011, împreună cu Sorin Bocancea). A semnat capitole în volumele Cultură politică şi politici culturale în România modernă (2005, editori Al. Zub şi Adrian Cioflâncă), Concepte şi teorii social-politice (2011, coordonator Eugen Huzum), Populismul contemporan. Un concept controversat şi formele sale diverse (2012, editori Sergiu Gherghina, Sergiu Mişcoiu, Sorina Soare), Miturile politice în România contemporană (2012, editori Sergiu Gherghina şi Sergiu Mişcoiu), Teorii şi ideologii politice (2013, coordonator Eugen Huzum) şi a semnat numeroase studii şi articole știinţifice pe teme de teorie şi ştiință politică. A debutat publicistic în 1998, ca redactor-şef al revistei Opinia studenţească, fiind în prezent redactor-şef al revistei Polis, book-reviewer la CEU Political Science Journal, peer-reviewer al revistelor European Journal of Science and Theology (ISI Thompson), Transilvania (BDI), South East European Journal of Political Science (BDI), redactor al revistei Sfera Politicii şi colaborator la Blogurile Adevărul.ro.