Sâmbătă, 15 iunie, la Şcoala Gimnazială „Ion Lovinescu” din Rădăşeni a avut loc lansarea cărţii „Poveşti din Lumea Dealului". Istorisite lui Şerban de către tatăl său”, publicată sub semnătura lui Daniel Şandru în Seria „Literatură pentru Copii” a Editurii Institutul European Iaşi. Este o carte care are la bază copilăria fiului său, Șerban şi în care ilustrataţiile profesoarei Stela Timişan prezintă „necuvântătoarele” dar şi membrii familiei şi prietenii lui Şerban despre care autorul face referire. Este o carte a real – fantasticului scrisă în urma unor experienţe de viaţă ale autorului, ale fiului său şi a celorlalte personaje la Rădăşeni, în care lumea fantasticului nu mai are limite temporale sau spaţiale, putând funcţiona în mintea şi sufletul cititorului.
Prieteni ai autorului sau iubitori de carte, foşti colegi de şcoală şi liceu, cadre didactice, rude şi oameni de cultură din Fălticeni şi Rădăşeni au dorit să fie alături de Daniel Şandru la această lansare.
După ce prof. Dumitru Axinte a prezentat însemnătatea satului Rădăşeni pentru cultura şi istoria românească, menţionând că această lansare de carte reînoadă o veche tradiţie care era pe vremuri la Rădăşeni, şezătorile literare, la care participau cu regularitate Academicianul A.D. Xenopol, Nicolae Beldiceanu, Băieşu, Vasile Lovinescu şi alţii, prof.univ.dr. Doru Tompea, Rectorul Universităţii „Petre Andrei” din Iaşi, i-a introdus pe cei prezenţi în „acest mic tratat despre copilărie” a lui Daniel Şandru. Universitarul ieşean a spus că această carte care abordează universul fascinant al copilăriei se adresează în aceeaşi măsură copiilor şi maturilor, momentele cele mai importante ale copilăriei fiind filtrate prin evenimentele prin care trecem noi la maturitate.
„Poveştile acestea sunt captivante dar nu atât prin ceea ce spun cât prin atmosfera de reverie şi de vis pe care ele o promovează, prin faptul că cititorul redescoperă în aceste poveşti universul inconfundabil al copilăriei”, a precizat prof.univ.dr. Doru Tompea.
Profesorul Emil Munteanu, de la Colegiul Naţional de Arte „Octav Băncilă” din Iaşi s-a referit la seriozitatea lui Daniel Şandru, care în cartea „Poveşti din Lumea Dealului. Istorisite lui Şerban de către tatăl său”, este altfel decât cea cu care ne-a obişnuit politologul, publicistul, conferenţiarul universitar doctor la Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administrative a Universităţii „Petre Andrei” din Iaşi, Daniel Şandru. „În <Poveşti din Lumea Dealului> am găsit o seriozitate a cuvintelor completată cu savoarea imaginilor. În felul acesta dealul devine o poveste, iar Rădăşeniul începe să marcheze un loc important în literatura pentru copii. Ca şi în alte cărţi publicate, Daniel Şandru surprinde personaje, construieşte portrete impresionante din ceea ce a auzit. Aceasta este cartea în care Daniel se întâlneşte cu Şerban, <dihania cea mică>, în lumea poveştilor, aşa cum Cărtărescu, în <Enciclopedia zmeilor> se întâlneşte cu lumea copiilor şi cu proprii săi copii”, a spus profesorul Emil Munteanu.
„Poveşti din Lumea Dealului. Istorisite lui Şerban de către tatăl său”, este cartea unui tată care instituie un dialog în planul poveştilor, iar „cheia de lectură” a acestei cărţi a fost „găsită” de prof.univ.dr. Nicu Gavriluţă, Decanul Facultăţii de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice a Universităţii „Al. I. Cuza” Iaşi, care a adus un omagiu autorului dar şi personajelor, dihăniilor cum li se spune în carte.
„Este un text bun din punctul meu de vedere, nu neapărat literar, un text foarte bine scris şi foarte bine gândit, pus în pagină aşa cum trebuie, care te obligă la interpretări multiple, plecând nu neapărat de la intenţia autorului şi ajungând la o cheie potrivită sufletului şi minţii lectorului. Tot ce este în cele 76 de pagini ale cărţii se întâmplă aici, în Rădăşeni, cu personaje în carne, oase şi spirit prezente aici în sală, dar în acelaşi timp cu multe ghilimele, dihănii admiratoare ale personajelor şi înainte de toate ale autorului şi ale Adinei, <soţia mea şi mama lui Şerban> cum scrie Daniel”, a spus prof.univ.dr. Nicu Gavriluţă.
Nicu Gavriluţă a mai precizat că aceasta nu este o carte a noastră, a oamenilor, ci a animalelor, păsărilor, a lumii dintre dealuri. Personajele de bază, bufniţa Buf, Oscar, Popândău, dialoghează, polemizează, creează relaţii de prietenie dar şi de animozitate şi chiar de conflict, de luptă. Una peste alta o duc foarte bine, Rădăşeni fiind un mic paradis pentru personajele cărţii. Aceste personaje au o mică problemă pentru că noi, oamenii intervenim în viaţa lor şi Şerban împreună cu colegii săi nu înţeleg ce căutăm acolo, în lumea paradisiacă. De ce deranjăm? De ce intrăm în viaţa lor? Şi de aceea am fost numiţi dihănii, dihania mică fiind Şerban, iar dihania mare, împlinită, absolută şi anume Bubu”, a spus Nicu Gavriluţă.
Conf.univ.dr. Sorin Bocancea, politolog şi Decan al Facultăţii de Ştiinţe Politice şi Administrative a Universităţii „Petre Andrei” din Iaşi, s-a referit la lumea dealului care există în fiecare dintre noi şi la jivinile încondeiate de Daniel, în variate caractere şi trăsături. Sorin Bocancea a considerat cartea ca fiind una de învăţături pe care Daniel i le dă lui Şerban dar îi transferă şi unele obsesii pe care tatăl le are.
În cuvântul său, Daniel Şandru a spus că ajungănd la Rădăşeni această carte, poveştile au ajuns la ele acasă, fiind copleşit de multitudinea interpretărilor care se dau textului cărţii.
„Este o carte pe care am scris-o într.o săptămână la Rădăşeni, în casa bunicilor, după ce m-am întros de la o bursă postdoctorală în Bulgaria. Fiind departe de muza mea, Adina şi Şerban fiind la Iaşi, m-am pomenit că sunt marcat de melancolie şi am început să scriu această carte de poveşti, cu toate că venisem cu alte gânduri: să mă odihnesc şi să scriu o carte de ştinţe politice. După o apariţie editorială a mea, fiul meu, Şerban, răsfoind cartea, mi-a spus că nu înţelege nimic din ce e scris acolo. Atunci, i-am promis că voi scrie o carte în care îi voi povesti copilăria. Cartea este un obiect construit pentru că nu ar fi arătat aşa dacă în spatele ei nu ar fi fost o veritabilă echipă. E cartea la care ţin cel mai mult şi pe care o dedic soţiei mele Adina şi băiatului meu”, a spus Daniel Şandru.