În seara zilei de 4 iulie 2013, fălticenenii s-au întâlnit la Muzeului de Artă “Ion Irimescu” din Fălticeni pentru a sărbători Ziua Naţională a Statelor Unite ale Americii, în cadrul celei de-a X-a ediţii a manifestării culturale “Întâlnire cu America”. Manifestarea a început cu intonarea imnului Statelor Unite.
“Acum câţiva ani lua fiinţă la Fălticeni, Centrul româno-american de cultură şi informaţie, Filiala SIMARC FOUNDATION din SUA, pentru a fi pus în slujba celor care doresc să se informeze asupra realităţilor şi actualităţilor americane. Cele peste 2.000 de volume, ziare, albume şi alte materiale donate centrului de către Fundaţia SIMARC din Washington D.C. (al cărei preşedinte este prof. univ. dr. Eliot Sorel, cetăţean american originar din Fălticeni), ne-a ajutat de-a lungul timpului să percepem şi să cunoaştem contribuţia esenţială a Statelor Unite la dezvoltarea pe scară mondială a valorilor umanităţii. În simpozioanele organizate de noi în ultimii ani s-au dezbătut teme variate, de interes şi actualitate iar contribuţia colaboratorilor noştri de excepţie, profesori, studenţi, elevi a fost la înălţime. A X-a ediţie a simpozionului “Întâlnire cu America” o dedicăm Zilei Naţională a Statelor Unite ale Americii”, ne-a declarat profesorul Virgiliu Lupu, director executiv al Centrului Româno-American de Cultură şi Informaţie Fălticeni.
Profesorul Virgiliu Lupu a încercat să demonstreze ce înseamnă “Visul american”. Aventură, mister, libertate, prosperitate, sunt elemnte care carcaterizează viaţa de peste ocean, profesorul Lupu precizând că “pentru cei mai mulţi dintre noi visul american este inegalabil şi greu de atins, comparat adesea cu un paradis mult prea îndepărtat”.
“Drapelul Naţional al Statelor Unite ale Americii” a fost o temă bine primită de public mai ales că Mădălina Tănase, elevă la Colegiul Naţional “Nicu Gane” a prezentat simbolistica elementelor drapelului. Cele 50 de pentagoane stelate semnifică cele 50 de state ale SUA iar zona se numeşte “uniune”, cele 13 benzi orizontale, 7 roşii şi 6 albe, semnifică cele 13 foste colonii ale Marii Britanii din America de Nord, care s-au răsculat împotriva acesteia în 1775 – 1776, declarându-şi independenţa la 4 iulie 1776.
De la prof. Elena Ghenghea, cei prezenţi au putut afla povestea unui român care a cumpărat Alaska. George Pomutz a făcut parte din echipa de negociatori americani care a cumpărat Alaska de la Rusia, pentru modesta sumă de 7,2 milioane de dolari. Românul s-a remarcat în America prin cariera militară strălucită şi care l-a propulsat în diplomaţie. Pentru meritele sale, George Pomutz a fost înaintat la rangul de consul general al Statelor Unite, în anul 1874.
În cadrul secţiunii “Cultură şi artă” prof. Neculai Sturzu a făcut, însoţit de imagini, o călătorie prin cele mai importante muzee de artă de pe teritorul Statelor Unite şi a prezentat “Contribuţiile americane la arta secolului XX”.
“Avem cu toţii anumite preconcepţii, mentalităţi, care ne urmăresc toată viaţa. În ceea ce îi priveşte pe americani, noi gândim că îi intersează doar banul şi că sunt o naţiune tânără. Şi atunci ne întrebăm: în atât de puţini ani şi-au putut face o zestre culturală, sprituală, la înălţimea Europei?”, a întrebat profesorul Sturzu. Răspunsul pozitiv a fost dat prin imaginiile şi descrierile oferite.
Despre renaşterea unei legende, serialul de televiziune Dallas, a vorbit eleva Sorina Tanase iar „Liceul în America”, cu tot ceea ce înseamnă educaţie dar şi alte activităţi desfăşurate în cadrul acestor unităţi de învăţământ au fost aduse la cunoştinţa celor prezenţi de eleva Anastasia Radu.
În cadrul Secţiunii de cercetare ştiinţifică s-a discutat împreună cu eleva Iulia Macovei despre “Influenţa culturii americane asupra românilor”.
În final, Roxana Guţă l-a prezentat pe inegalabilul Louis Armstrong, unul dintre cei mai valoroşi muzicieni de jaz, după care a urmat un recital cu cele mai cunoscute piese ale lui Armstrong
“Întâlnire cu America” a fost organizată de Centrul româno-american de cultură şi informaţie Fălticeni, Filiala SIMARC FOUNDATION din SUA, Colegiul Naţional “Nicu Gane” şi Muzeul de Artă “Ion Irimescu”.