Vineri, 5 iulie, la ora 18, La Centrul Cultural “Grigore Vasiliu Birlic” a avut loc premiera spectacolelor „Poveşti de dragoste” şi „Karagiale reloaded”, piese puse în scenă de Trupa de teatru “Birlic”, cu sprijinul regizorului Gheorghe Balint.
„Poveşti de dragoste”, este o piesă care reuneşte trei poveşti de dragoste inspirate din viaţa reală, fiecare implinită în felul ei, dar influenţate de vremurile în care trăim sau determinate de conflictul dintre datorie şi afect. Sunt trei situaţii cu oameni îndrăgostiţi dar care ajung foarte repede cu nervii încordaţi la maximum ceea ce îi face să oscileze între a menţien relaţia de iubire sau a se despărţi, cu treceri de la sublim la ridicol, cu suferinţe ascunse din cauza suspiciunilor.
“Împăiaţivi-vă iubiţi”, de Teodor Mazilu, “Nu mai sunt iepuraşul tău drag” şi “Sandwich cu pui”, ambele de Matei Vişniec sunt cele trei poveşti de dragoste, prezentate, într-o sală care a făcut faţă cu greu numărului mare de fălticeneni dornici de a viziona o piesă de teatru, în care personajele capătă de cele mai multe ori un instinct dramatic, uneori chiar tragic, dar cu o sensibilitate în exces care le face de cele mai multe ori să cedeze în faţa dragostei.
“Cele trei piese reunite sub titlu “Poveşti de dragoste” sunt legate între ele. Noi nu mai ştim să comunicăm, ne omoară televiziunea care nu ne dau mizerii cu cana ci cu ligheanul, nu mai ştim ce e cu dragostea. Sunt trei poveşti de dragoste cu şase personaje, iar după pauză veşnicul Caragiale” ne-a declarat regizorul Gheorghe Balint.
Parodie cu elevi de liceu
“Karagiale reloaded” este o parodie plină de amănunte picante din viaţa de zi cu zi a elevilor de liceu, care ne demonstrează că scrierile lui Caragiale sunt la fel de prezente în ziua de azi ca şi acum un secol şi ceva în urmă. Este o piesă în care se regăsesc elemente din Pedagog de şcoală nouă, Domnul Goe, Amici, Five o’clock şi care la final te îndeamnă să citeşti sau să reciteşti operele lui Caragiale. Distinsului profesor de la şcoală din vremurile lui Caragiale este înlocuit de proful „cool” de la colegiu, damele manierate care se încaieră sunt înlocuite de tinerele care se bat în club, cetăţeanul turmentat este înlocuit de elevul „etnobotanist”, iar domnul Goe este înlocuit de elevul costumat în ţinuta lui Harry Potter şi multe altele, toate personajele fiind aduse în „Era Facebook” şi având ca modele aşa zisele vedete lipsite de cultură generală dar care apar de dimineaţa până seara la posturile de televiziune sau ţin prima pagină a ziarelor.
Actorii fălticeneni la egalitate cu actorii profesionişti
“Acest eveniment teatral îl pregătim de ceva timp. Cred că vă aduceţi aminte de „Al cincilea anotimp” şi, cu toate că mulţi credeau că nu va mai fi un al doilea spectacol, iată că astăzi sunt patru spectacole într-o singură seară. Asociaţia”Fălticeni Cultural” împreună cu elevii de la Colegiul Naţional “Nicu Gane” şi un elev de la Colegiul “Mihai Băcescu” au pregătit aceste piese împreună cu regizorul Gheorghe Balint de la Teatrul “George Bacovia” din Bacău şi sperăm ca această primă colaborare să fie baza şi altor proiecte culturale. În toamnă vrem să avem o trupă de teatru “Birlic” cu cei maturi, să facem o piesă atât cu elevi cât şi cu maturi”, ne-a declarat preotul Liviu Mihăilă, preşedintele Asociaţiei “Fălticeni Cultural”.
Regizorul Gheorghe Balint a spus că se află la Fălticeni din două motive aproape egale, pentru părintele Mihăilă fără de care nu ar exista trupa “Birlic”, fără de care nu ar exista la Fălticeni filme, concerte, muzică, teatru, folk şi pentru a realiza un spectacol extraordinar.
“Oraşul are o şansă foarte mare cu aceşti copii fabuloşi. Pe aceşti tineri eu nu îi consider amatori pentru că lucrez la fel ca şi cum aş lucra cu actori profesionişti, cu 5 ani sau 100 de ani de scenă. Sper să aveţi o surpriză plăcută, ei au făcut un efort teribil, o să vedeţi patru spectacole în această seară lucrate în trei săptămâni. Am apreciat şi afişele făcute de Lavinia, o elevă care are stofă de grafician, are simţ, are ochi, are fler, are tot ce trebuie. Nu aş fi putut lucra cu aceşti copii dacă nu ar fi avut minte, pudoare, inteligenţă”, ne-a declarat regizorul Gheorghe Balint.
După succesul înregistrat anul trecut cu „Al cincilea anotimp”, pentru trupa de teatru „Birlic” din Fălticeni aceasta este prima iesire la public cu „Poveşti de dragoste” şi „Karagiale reloaded.