Memorialul “Gabriel Udişteanu” la badminton

În perioada 6-7 iulie, la sala de sport a Colegiului “Vasile Lovinescu” din Fălticeni s-a desfăşurat Memorialul “Gabriel Udişteanu” la badminton.

La prima întrecere sportivă pe care Asociaţia Clubul Sportiv “Nada Florilor” a organizat-o la Fălticeni au participat peste 50 de sportivi de la 8 cluburi sportive din Moldova, competiţia fiind considerată ca o etapă pregătitoare pentru etapa de campionat din luna august şi care va reuni la Centrul Olimpic de Pregătire Oneşti elita badmintonului din România. Printre participanţi s-au numărat campioni şi vicecampioni naţionali la diferite categorii de vârstă şi câştigători ai Olimpiadei Naţionale a Sportului Şcolar.

De la Mircea Agapi, vicepreşedintele Federaţiei Române de Badminton, am afalt că în România acest sport este practicat în 23 de cluburi sportive.

 “Acest sport nu este nou. Acum 35 de ani erau patru cluburi în ţară în care se practică badmintonul. Eu joc badminton de 35 de ani, am iniţiat Cupa Pionierul, Cupa UTC, Cupa UASCR şi altele iar în 1990 am sprijinit înfiinţarea Federaţiei Române de Badminton, fiind ales vicepreşedinte. Sunt şanse ca badmintonul să fie cunoscut şi să îl practice cât mai mulţi tineri, mai ales că este un sport care poate fi practicat până la orice vârstă. Acest sport nu este costisitor, se poate lega o sfoară de doi copaci sau pe plajă şi se poate juca. Nu este un sport care să fie dependent de o sală de sport.

Performanţă se poate face numai în cadrul organizat, în cluburile sportive pentru că acest sport devine costisitor, materialele sportive fiind foarte scumpe. Un tub cu mingi performante ajunge la 20 de euro. În Moldova cel mai vechi club este la Gura Humorului, înfiinţat în urmă cu 23 de ani, urmat de cele din Galaţi, Bacău, Iaşi şi Oneşti, cel mai tânăr fiind la Fălticeni” ne-a spus Mircea Agapi.

Printre participanţi s-a numărat la categoria Under 13, Victor Zarzu. La numai 11 ani, Victor este campion naţional la badminton şi îşi doreşte un loc în topul European. Practică acest sport de la vârsta de 5 ani, pasiunea fiind moştenită de la părinţii care au jucat badminton de perfromanţă când erau tineri.

“Atât părinţii cât şi antrenorul au încredere în mine şi mă încurajează să câştig.  Este mai greu cu timpul pe care trebuie să îl aloc pentru antrenament,  zilnic fac două ore jumătate de antrenament. Acest sport mă ajută pentru că presupune mişcare şi atenţie”, ne-a spus Victor Zarzu.

            De la Adrian Boicu, organizatorul competiţiei am aflat că îşi doreşte ca Fălticeniul să intre în circuitul naţional de badminton, turneul din acest week-end fiind un prim test în ceea ce priveşte organizarea.

“Am organizat o competiţie de nivel naţional nu numai ca participare cât şi ca valoare, având jucători foarte buni clasaţi pe locuri fruntaşe în campionatul naţional şi care fac parte din loturile naţionale ale României Am avut şi invitaţi din judeţ de la Gura Humorului şi Şcoala din Horodnicul de Sus care au jucători valoroşi în campionatul şcolar de badminton. Noi încercăm să introducem badmintonul în judeţul Suceava şi să-l promovăm pentru că este un sport foarte accesibil copiilor”, ne-a declarat profesorul Adrian Boicu, antrenorul Secţiei Badmintion la ACS “Nada Florilor”.

Premiere sportivilor a fost realizată de Mircea Agapi, vicepreşedintele Federaţiei Române de Badminton, primarul Gheorghe Cătălin Coman , prof. Antrenor Iulian Darabă,  preşedintele Asociţai Clubul Sportiv “Nada Florilor” şi prof. Adrian Boicu.

Competiţia a fost organizată de ACS “Nada Florilor” Fălticeni în parteneriat cu Asociaţia Judeţeană Sportul pentru Toţi, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Suceava, Primăria Municipiului Fălticeni şi Colegiul “Vasile Lovinescu” şi cu sprijinul mai multor sponsori locali.

                                                                  

1.     Grupa Under 9

   Fete

Locul I   – Jitariu Dana (Daria) – Clubul Copiilor Gura Humor ;

Locul II  – Tiron Elissa – Şc. Gimn. ” Iulian Vesper”  Horodnic de Sus ;

Locul III – Postolache Andra – Asoc. Club Sp.,,Adriany” Piatra Neamţ.

   Băieţi

Locul I   – Moroşan Robert– Şc. Gimn. ” Iulian Vesper”  Horodnic de Sus ;

Locul II  – Tache Octavian – Club Sp.,,Interfast” Bacău

Locul III – Luţa Cosmin– Şc. Gimn. ” Iulian Vesper”  Horodnic de Sus.

 

2.     Grupa Under 11

   Fete

Locul I   – Bălaşa Carina – Clubul Sp. Şc. Oneşti ;

Locul II  – Micu Magda Melisa – Asoc. Club Sp.,,Adriany” Piatra Neamţ;

Locul III – Popescu Ionela – Şc. Gimn. ” Iulian Vesper”  Horodnic de Sus.

   Băieţi

Locul I   – Popa Vlad – Club Sp.,,Interfast” Bacău;

Locul II  – Rusu Vlad – Club Sp.,,Interfast” Bacău;

Locul III – Luţa Cosmin– Şc. Gimn. ” Iulian Vesper”  Horodnic de Sus.

 

3.    Grupa Under 13

   Fete

Locul I   – Belceanu Stela – Clubul Sp. Şc. Oneşti ;

Locul II  – Luţa Maria – Şc. Gimn. ” Iulian Vesper”  Horodnic de Sus;

Locul III – Oprea Bianca – Clubul Sp. Şc. Oneşti .

   Băieţi

Locul I   – Zarzu Victor- Clubul Sp. Şc. Oneşti ;

Locul II  – Ailoaie Andrei – Club Sp. Botoşani;

Locul III – Rusu Vlad – Club Sp.,,Interfast” Bacău.

 

  1. Grupa Under 15

   Fete

Locul I   – Moroşan Alisa – Şc. Gimn. ” Iulian Vesper”  Horodnic de Sus.

Locul II  – Ailoaie Alexandra – Club Sp. Botoşani;

Locul III – Jacotă Andreea – Şc. Gimn. ” Iulian Vesper”  Horodnic de Sus.

   Băieţi

Locul I   – Dănilă Teofan – Club Sp. Botoşani;

Locul II  – Rusu Vlad – Club Sp.,,Interfast” Bacău;

Locul III – Luţa Ilie – Şc. Gimn. ” Iulian Vesper”  Horodnic de Sus.

 

Grupa Seniori amatori

Fete

Locul I   – Moroşa  Horodnic de Sus.

Locul II  – Jacotă Andreea –  Horodnic de Sus;

Locul III – Luţa Maria –  Horodnic de Sus

   Băieţi

Locul I   – Popescu Ionuţ – Horodnic de Sus ;

Locul II  – Nistor Ovidiu  Bacău;

Locul III – Enuţă Cătălin – Bacău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.