Pasiuni ascunse, scoase la lumină pentru cei dragi

Duminică, 14 iulie, la Sala “Aurel Băeşu” din incinta Muzeului de Artă “Ion Irimescu” din Fălticeni a avut loc vernisajul expoziţiei de artă plastică “În amintirea Simonei”. Expoziţia cuprinde peste 50 de lucrări ale Elenei Macovei şi este un omagiu adus regretatului medic fălticenean, Simona Lupu, plecată prea devreme dintre noi după o boală incurabilă.

Lucrările din expoziţie reprezintă  flori, peisaje, animale sălbatice, portrete şi autoportrete, reproduceri după pictori europeni, arhitectură, oferind prilejul unei frumoase incursiuni prin opera Elenei Macovei, şi fac cunoştinţă cu o personalitate complexă, dar a cărei constantă a fost dintotdeauna aceeaşi: luminozitatea.

“Întotdeauna la Fălticeni cadrele medicale au avut înclinaţii spre artă sau literatură, o parte dintre lucrările lor ajungând să fie admirate, respectiv citite de public, altele au rămas dor în mintea şi inima prietenilor. Expoziţia de astăzi, “În amintirea Simonei”, a fost o dorinţă a colegei mele, asistenta medicală Elena Macovei, a fost o promisiune făcută Simonei, care din păcate astăzi nu mai este printre noi. Mă bucur nespus de mult de participarea atâtor oameni, prieteni de-ai autorei, priteni de-ai mei şi prieteni de-ai Simonei, care încearcă şi prin acest moment să facă o legătură între sănătate şi artă”, ne-a spus ec. Mircea Lupu, managerul Spitalului Municipal Fălticeni..

S-a realizat “o promisiune făcută Simonei”

Încă de mic copil, Elenei Macovei i-a plăcut foarte mult desenul şi era foarte dezamăgită şi supărată când învăţătoara făcea matematică în orele de desen şi de muzică. La liceu a cochetat cu desenul, a făcut numeroase schiţe, portrete.

“Aveam un profesor care spunea că sunt un talent care trebuie cultivat, dar greutăţile vieţii nu mi-au permis să fac artă. După o pauză de 40 de ani, ieşind la pensie, m-am gândit că trebuie să fac ceva frumos pentru a-mi încărca bateriile, nu pot să stau degeaba şi să-mi plâng de milă pentru o anumită boală pe care o am. După atâţia ani de muncă în spital simţeam nevoia de ceva frumos. Cu un creion, o radieră şi o coală de hîrtie am început să schiţez grafică. Un an de zile am făcut desene în creion, pe care le prezentam doamei doctor Lupu, pentru că ştiam că îi plac foarte mult. M-a încurajat, m-a ajutat şi aşa am trecut la culoare, am citit pe internet, m-am abonat la reviste despre pictură şi încet, încet, cu ajutorul fiului care mi-a cumpărat materialele necesare am început să  fac desene în tempera, apoi în acrilic. Le aduceam doameni doctor să le vadă, şi chiar dacă era bolnavă, era demoralizată, când i le prezentam se bucura foarte tare. Pentru a o încuraja mi-a venit ideea să fac o expoziţie dedicată dumneaei. Doamna doctor nu a mai putut aştepta, s-a stins din viaţă, am rămas cu promisiunea expoziţiei “Bunei şi dragii mele şefe”, am lucrat în continuare, am înrămat tablourile şi le-am adus astăzi în faţa dumneavoastră”, ne-a explicat în câteva cuvinte Elena Macovei cum a ajuns să picteze şi să verniseze această expoziţie.

În cariera artistică Elena Macovei a fost un autodidact. La început a făcut reproduceri după pictori cunoscuţi sau mai puţin cunoscuţi, apoi a căutat pe internet lecţii de pictură, s-a abonat la reviste de specialitate şi a început să realizeze propriile lucrări, originale. Primele au avut ca model poze vechi, de familie, realizând un set de tablouri reunite sub titlul “Amintiri din copilărie”, în care se regăsesc printre alţii bunicul, mama, autoportrete din copliărie. A urmat portretul medicului Simona Lupu după o fotografie de la pensionarea autoarei, apoi a continuat cu lucrările care reprezintă animale şi peisaje, inspirate din documentarele TV, lucrările de arhitectură şi aşa mai departe.

La început a lucrat pe carton, apoi a trecut la pânză, şi numai perseverenţa a determinat-o pe Elena Macovei să expună în faţa publicului.

“Mulţumesc doamnei doctor pentru că m-a încurajat să merg mai departe cu desenul, mulţumesc familiei şi colegilor care mi-au dat un impuls să continui, soţului care a devenit bucătar şef pentru a avea eu timp să pictez, copiilor care m-au ajutat din toate punctele de vedere, inclusiv să amenajez această expoziţie şi domnului director Mircea Lupu, fără de care lucrările mele nu s-ar fi aflat astăzi în această sală. Dr. Simona Lupu nu a fost şefa noatră, a fost prietena şi confidenta noastră şi n-o vom uita niciodată pentru că a lăsat un gol imens în sufletele noastre”, a spus Elena Macovei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.