Biblioteca Municipală „Eugen Lovinescu”, din Fălticeni a găzduit marţi, 16 iulie, medalionul comemorativ „Eugen Lovinescu – 70 de ani de la trecerea în eternitate”.
„Nu întâmplător ne aflăm în data de16 iulie în bibliotecă, bibliotecă care din anul 1993 a primit numele unui mare critic literar, Eugen Lovinescu. Astăzi comemorăm 70 de ani de la trecerea în nefiinţă a marelui critic”, a precizat în deschiderea manifestării Nicoleta Hoştinaru, bibliotecar şef la Biblioteca Municpială Fălticeni.
În cadrul medalionului comemorativ bibliotecar documentarist Adriana Mihăilă s-a referit la zestrea spirtuală pe care a lăsat-o „dinastia culturală a Lovineştilor”: Eugen Lovinescu, Vasile Lovinescu, Horia Lovinescu, Anton Holban.
„Puţine sunt oraşele din ţară care se pot mândri cu o zestre spirituală ca cea lăsată de Lovineşti şi de celelalte personalităţi fălticenene. Este abosult obligatoriu un moment comemorativ având în vedere că biblioteca noastră poartă numele marelui critic, este semnul nostru de recunoaştere a valorilor Lovineştilor” a precizat Adriana Mihăilă.
Ioan Ilişescu, consilier al Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional s-a referit la integrarea în dinastia culturală a Lovineştilor a Monicăi Lovinescu, a cincea personalitate a unei familii care a marcat esenţial cultura română şi a cărei destin şi valoarea nu poate fi judecat în afara familiei Lovineştilor.
„Unul dintre cele mai mari branduri ale Fălticeniului în literartură este Monica Lovinescu, cunoscută de aproape toţi cetăţenii României pentru contribuţia esenţială adusă la schimbarea unui sistem politic”, a precizat profesorul Ioan Ilişescu.
După ce profesorul Bogdan Feştilă a făcut câteva referiri la prezenţa Lovineştilor în programa şcolară, la „Teoria Sincronismului” şi a „Mutaţiei valorilor estetice” a lui Eugen Lovinescu, a fost vernisată o expoziţie cu cărţile care poartă semnătura lui Eugen Lovinescu şi se află în custodia Bibliotecii Municipale din Fălticeni, printre ele regăsindu-se principalele opere de critică ale lui Eugen Lovinescu „Istoria civilizaţiei române moderne” în trei volume – 1924-1925 şi „Istoria literaturii române contemporane”, în cinci volume – 1926-1929.
Cu ocazia comemorării de marţi, scriitorul Constantin Boboc a donat Bibliotecii Municipale Fălticeni portretul lui Eugen Lovinescu realizat de regretatul pictor prof. Radu Orac.
Eugen Lovinescu a fost unul din cei mai mari critici şi istorici literari, teoretician al literaturii şi sociolog al culturii, memorialist, dramaturg, romancier şi nuvelist român. Este tatăl criticului Monica Lovienscu şi unchiul prozatorului Anton Holban, al dramaturgului Horia Lovinescu şi al criticului literar Vasile Lovienscu.