Obiectivele de interes turistic din Fălticeni marcate prin QR Code

Marţi, 16 iulie, la Biblioteca Municipală „Eugen Lovinescu”, din Fălticeni a avut loc lansarea proiectului „Descoperă Fălticeniul prin QR Code”, ca parte componentă a proiectului judeţean „Descoperă Suceava prin QR Code”. Pe lângă tinerii implicaţi în proiect, la prima întâlnire au participat Ioan Ilişescu, consilier al Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional, Dana Tofan, şef Serviciul Cultură – Muzee în cadrul Primăriei Fălticeni, Claudia Suseanu, directoarea Colegiului „Mihai Băcescu”, prof. Bogdan Feştilă, Bogdan Anichiforesei, coordonator regional IREX, Claudiu Brădăţanu, reprezentant al Centrului Naţional de Informare Turistică Suceava, Lăcrămioara Cocuz, iniţiatoarea proiectului.

Proiectul este realizat de Biblioteca Bucovinei ,,I.G. Sbiera” Suceava, împreună cu bibliotecile publice din Fălticeni, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Gura Humorului, având ca parteneri Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Suceava şi Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Suceava şi va fi finalizat pe 21 noiembrie 2013. Proiectul îşi propune crearea şi instruirea unor grupuri de lucru în cadrul bibliotecilor partenere, constituite din câte 10 adolescenţi şi tineri cu vârste cuprinse între 13 şi 25 de ani, care vor promova în mediul online informaţiile despre obiectivele turistice şi culturale locale. În cele patru luni de derulare a proiectului în urbea de pe Şomuz vor fi amplasate plăcuţe cu cod QR pe monumentele istorice şi obiectivele turistice din municipiu, care, după ce vor fi scanate cu un smartphone sau o tabletă, vor redirecţiona către pagina aferentă fiecărui obiectiv în parte.

Bibliotecar şef Nicoleta Hoştinaru, coordonatoarea proiectului în Municipiul Fălticeni, ne-a spus că scopul general al proiectului este promovarea obiectivelor culturale şi turistice în mediul online.

„Mă bucur că acest proiect se numeşte <Descoperă Suceava prin QR Code>, pentru că, dacă se numea <Descoperă Bucovina prin QR Code>, Fălticeniul nu mai făcea parte din proiect. Să nu uitaţi că sunteţi într-un spaţiu cultural deosebit, aici, în clădirea din care se dă startul proiectului a fost primul muzeu al oraşului, Muzeul <Vasile Ciurea>. Fălticeniul are cu se mândri, avem ce promova, pentru că aici la Fălticeni este un spaţiu prolific în domeniul cultural” a spus Ioan Ilişescu.

La nivel de judeţ proiectul este finanţat de către Internaţional Research & Exchanges Board (IREX), Biblioteca Bucovinei fiind câştigătoare a Concursului ,,Idei de 15000 + lei” din cadrul programului Biblionet şi are valoarea de 16.900 RON.

 „Ne bucurăm să putem sprijini proiectele pe care bibliotecile româneşti vor să le implementeze. La nivel local avem o colaborare foarte bună cu Biblioteca Bucovinei ,,I.G. Sbiera” Suceava şi cu Biblioteca „Eugen Lovinescu” cu care am colaborat de la prima sesiune de implementare a programului <Biblionet>. Proiectul de astăzi este una din modalităţile prin care bibliotecile publice încearcă să se implice în activitatea socială, în viaţă oamenilor. Aici vorbim de un  nivel de studii ridicat pentru că se va promova turismul. Noi credem că biblioteca nu este numai un spaţiu cultural, este şi un spaţiu social, unde oamenii pot să vină să citească o carte, să navigheze pe internet, să obţină informaţii despre comunitate, cultură, turism, activităţi artistice, de la oamenii bibliotecilor”, ne-a declarat Bogdan Anichiforesei, coordonator regional IREX,

De la Claudiu Brădăţanu, reprezentantul CNIT Suceava am aflat că proiectul în sine este o modalitate foarte modernă de a promova obiectivele turistice din judeţ şi „oferă posibilitatea de face o muncă pe care nimeni din zona Fălticeniului nu a mai făcut-o la modul organizat. Cei din grupurile de lucru vor contribui la promovarea obiectivelor turistice din zonă, mai ales că aici aveţi cu ce vă mândri, iar noi o să putem să ne bucurăm de toată informaţia din această zonă a Fălticeniului”, a precizat Claudiu Brădăţanu. 

Primul workshop de la Fălticeni a fost coordonat de Lăcrămioara Cocuz, iniţiatoarea proiectului „Descoperă Suceava prin QR Code”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.