A III –a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic”

În perioada 9 – 15 septembrie se va desfăşura la Fălticeni a III –a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic”.

Luni, 9 septembrie, după festivitatea de deschidere, la Centrul Cultural „Grigore Vasiliu Birlic” se vor desfăşura cursuri de teatru la care vor participa concurenţii, elevii iubitori de teatru, profesori şi studenţi ai facultăţilor de teatru din cadrul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din Bucureşti, Universităţii “Hyperion” şi Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice Chişinău. 

În fiecare zi este programată o seară de teatru  în care vor fi prezentate spectacole în care vor evolua actori renumiţi şi Cinemateca de noapte, un proiect realizat în parteneriat cu România Film. Pentru prima zi a festivalului, în prima seară va fi prezentat spectacolul “Fă-mi loc” în care vor evolua Medeea Marinescu şi Marius Manole.

Marţi, 10 septembrie, sunt programate cursuri de teatru şi Concursul de teatru studenţesc. Seara, Teatrul “Ludic” din Iaşi va prezenta spectacolul “O noapte furtunoasă”. Miercuri se va desfăşura concursul individual de recitare poezie sau monolog, iar pentru copii, trupa “Alfa Omega Art” din Piatra Neamţ va prezenta un spectacol de teatru. Iubitorii de teatru se vor putea întâlni seara cu actorii trupei de teatru a Casei de Cultură Călăraşi care vor prezenta piesa “Variaţiuni enigmatice”.

Joi, 12 septembrie, după Concursul de interpretare a trupelor de teatru, actorii Teatrului Municipal “Traian Grozăvescu” din Lugoj vor prezenta piesa “Gaiţele”. Vineri va continua Concursul de interpretare a trupelor de teatru, după – amiaza fiind programată o întâlnire de suflet cu maestrul Vladimir Găitan şi cu criticul de film Irina Margareta Nistor. Seara, pe scena Centrului Cultural “Grigore Vasiliu Birlic”, vor evolua Trupa de Teatru “Birlic” a Asociaţiei “Fălticeni Cultural” şi actorii Teatrului “George Bacovia” din Bacău.

Prima parte a zilei de sâmbătă va fi dedicată cărţilor şi unei  întâlniri cu Beatrice Rancea, managerul Operei Naţionale din Iaşi.

Printre manifestări se numără “Cărţile Regelui”, stand de carte al Editurii “Curtea veche”, lansări de cărţi ale editurii Polirom, invitat Dan Lungu, scriitor şi directorul Muzeului Literaturii Române Iaşi.

Seara, după decernarea premiilor Festivalului va avea loc un spectacol de operă prezentat de Opera Naţională din Iaşi.

În prima parte a ultimei zile a festivalului, pentru toţi participanţii va avea loc o excursie cultural – religioasă la mănăstirile din Bucovina. Festivalul se va încheia cu spectacolul “Comedie de modă veche” oferit de Teatrul Nottara din Bucureşti.

Aşa cum am aflat de la preotul Liviu Mihăilă, preşedintele Asociaţiei “Fălticeni Cultural” şi organizatorul evenimentului printre invitaţii de onoare care vor veni la Fălticeni în perioada 9 – 15 septembrie se numără Prinţul Nicolae al României, Draga Olteanu Matei, Eusebiu Ştefănescu Vladimir Găitan, Beatrice Rancea, Catrinel Dumitrescu, Irina Margareta Nistor, Claudia Motea, Medeea Marinescu, Marius Manole, Radu Nechifor, Ion Sabdaru.

Până la primul gong din cadrul Festivalului Internaţional de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic”, Asociaţia „Fălticeni Cultural” îi aşteaptă pe fălticeneni în fiecare sâmbătă, începând cu ora 19,00, în faţa ceasului din centrul municipiului, la  Proiectul Ecologic „Iubesc Fălticeniul Curat. Te rog să faci şi tu la fel!”. În fiecare vineri de la ora 16,00, din faţa statuii lui Mihail Sadoveanu, se pleacă într-un pelerinaj la Compelxul Duhovnicesc „Nicolaus” de la Hreaţca, transportul fiind gratuit.

Falticeni-banner birlic 2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.