La Fălticeni, s-a desfășurat conferința „Economia socială. Persoanele cu dizabilități își crează locuri de muncă”

Joi, 17 octombrie, la Fălticeni, s-a desfășurat conferința „Economia socială. Persoanele cu dizabilități își crează locuri de muncă” în cadrul primei ediții a Festivalului Național de Artă și Creație pentru Persoanele cu Dizabilități „Oameni aproape invizibili”.       La manifestarea găzduită de Hotel Miraj, au participat alături de reprezentanții asociațiilor și ONG-urilor care se ocupă de persoanele cu dizabilități, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Alexandru Rădulescu, subprefectul Constantin Harasim, Adrian Izvoranu, președintele Institutului Român pentru Dezvoltare Sustenabilă, Toader Dima dreprezentant al Ministerului Muncii, directorul general D.G.A.S.P.C. Suceava, Ionuț Adomniței, Gabriela Răducan de la Incluziune România, Gheorghe Fron, primarul comunei Cornu Luncii.

Conferința a avut scopul de a găsi căile pentru integrarea totală a persoanelor cu dizabilități în viața socială și economică.

Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropshiatrică Sasca Mică, modelel de bună practică

În cadrul discuțiilor purtate, subprefectul Constantin Harasim a prezentat evoluția instituțiilor de recuperare neuropsihiatrică din județ în funcție de necesitățile de integrare socială a persoanelor asistate în aceste instituții, iar Alexandru Rădulescu, vicepreședintele CJ, a scos în evidență nevoia solidarității cu semenii noștri defavorizați.

Gheorghe Fron, a prezentat unul din modelele de bună practică din România,  Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropshiatrică Sasca Mică,  pe care actualul primar al comunei Cornu Luncii l-a condus timp de 12 ani.

„Sasca Mică va fi primul sat social din România. Toți beneficiarii  serviciilor Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropshiatrică vor trăi liber în sat și vor fi angajați într-o intreprindere socială. Și astfel în loc de consumatori de la bugetul de stat vor fi contribuabili”, a precizat Gheorghe Fron.

Sunt necesarare politici noi pentru unitățile protejate

Tudorel Tupiluș, vicepreședinte a Asociației Naționale a Nevăzătorilor a prezentat necesitatea de creere și punere în aplicare a unor politici noi pentru unitățile protejate și facilitarea accesului la fondurile europene și a dat exemplu o unitate protejată din Botoșani care a devenit în scurt timp un contributor pentru statul român cu peste 10 miliarde de lei vechi și un angajator serios pentru persoanele cu dizabilități. Nevoiea de parteneriate publice – priate cu unitățile protejate a fost susținută și de Daniela Juravlea, care a spus că este necesară dezvoltarea abilităților persoanelor cu dizabilități și care pot trece astfel de la excluziune la incluziune socială.

Atelierele protejate, o prioritate pentru D.G.A.S.P.C. Suceava

Dan Ionuț Adomniței, directorul general D.G.A.S.P.C. Suceava, ne-a spus că la nivelul direcției pe care o conduce dorește realizarea unei tranziție cât mai rapide de la exluziune socială la incluziune socială. În acest sens, înființarea de ateliere protejate este o prioritate pentru angajații D.G.A.S.P.C. Suceava, căutându-se soluții pentru susținerea financiară pentru punerea în practică a acestor proiecte.

„Vrem să avem și rezultate, să identificăm soluțiile de finanțare și să ianugurăm cât mai repede ateliere protejate în cadrul D.G.A.S.P.C. Suceava. Aș aminmti și de un alt proiect pe care l-am discutat cu primarul Ghoerghe Fron, satul social. Este o idee execelentă, va fi singuirul proiect d eacest fel din România și încercăm identificarea de soluții financiare pentru că aceasta este problema cea mai delicată”, ne-a spus directorul Dan Ionuț Adomniței.

Acesta a mai adăugat că este extrem de greu ca o persoană cu dizabilități să-și găsească un loc de muncă. Deși legislația prevede anumite facilități dar și anumite obligații din partea agenților economici la angajarea persoanelor cu dizablități, acestea nu sunt respectate decât la un nivel de 10 % .

Numărul persoanelor cu dizabilități este în continuă creștere

Adrian Izvoranu, președintele Institutului Român pentru Dezvoltare Sustenabilă a adus în atenția celor prezenți problemele  incluziunii sociale, precizând că „nu există o problemă cu o soluție. Există o mulțime de probleme pentru fiecare persoană și fiecare problemă are o soluție. Noi trebuie să creem cadrul general de rezolvare a problemelor respective. Autoritățile trebuie să fie implicate, trebuie să fie interesate și să aplice soluțiile găsite în practică. De la 70.000 de persoane cu dizabilități înregistrate în 1990, ne găsim la 700.000 de mii. Gradul de ocupare a persoanelor cu dizabilități cu vârsta și abilitățile care se califică a fi încadrate în muncă, este de 13 % cu toate că Uniunea Europeană ne-a propus 75 % iar 30 % dintre persoanele cu dizabilități care pot fi încadrate în muncă au studii medii, 20 % au studii superioare”, ne-a declarat Adrian Izvoranu. Președintele IRDS a mai precizat că economia socială pentru persoanele cu dizabilități poate fi o alternativă a dezvoltării economice în anumite sectoare de activitate, mai ales că riscul de îmbolnăvire profesională este mult mai mare la persoanele care lucrează în birouri chiar și față de cele care lucrează în minerit.

„Acel loc de muncă în fața calculatorului care pare lipsit de risc creează cele mai grave și mai rezistente boli profesionale prin afecțiunile musculo-scheletale ireversibile”, a precizat Adrian Izvoranu.    

Festivalului Național de Artă și Creație pentru Persoanele cu Dizabilități promovează talente

Festivalul se dorește a fi o acțiune foarte vizibilă, pentru promovarea talentelor din domeniu, pentru mediatizarea lor și se adresează tuturor celor care vor și pot să se afirme în spațiul cultural românesc, în domenii precum literatura, jurnalistica, artele plastice, muzica, fotografia sau filmul. Toți cei prezenți la Fălticeni au putut admira numeroase obiecte realizate de persoanele cu dizabilități și au vizionat un spectacol artistic susținut de formațiile artistice ale Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropshiatrică Saca Mică.

Câștigătorii concursului vor fi premiați și vor participa la Gala Națională “Oameni aproape invizibili”, care se va desfășura în București, pe 3 decembrie 2013 – Ziua Internațională a persoanelor cu handicap.

Festivalul face parte dintr-un proiect cu același titlu derulat cu prilejul Anului european al cetățenilor – 2013 de  Consiliul Național al Dizabilității din România (CNDR). După Fălticeni, activitățile dedicate persoanelor cu dizabilități vor fi continuate la Arad (27-29 octombrie), Sibiu (29-31 octombrie), Constanța (6-8 noiembrie) și Ploiești (11-13 noiembrie). Așa cum am aflat de la Iustina Radu,director executiv al Consiliului Național al Dizabilității din România, pentru prima ediție a Festivalului Național de Artă și Creație pentru Persoanele cu Dizabilități a fost ales județul Suceava pentru că aici se găsesc cele mai bune exmple de bune practici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.