Sâmbătă, 19 octombrie 2013, la Colegiul Tehnic “Mihai Băcescu” Fălticeni, a avut loc cea de-a IV a ediție a Simpozionului Internațional “România între Occident și Orient”.
Alături de profesori de geografie din întreaga țară și din Republica Moldova s-au aflat prof. dr. Mihai Ielenicz președinte al Societății de Geografie din România, cercetător științific prof. dr. Octavian Mandruț de la Universitatea “Vasile Goldiș” Arad, specialist principal, Serafima Roșcovan – metodist la Centrul de Excelență Didactică ISE Chișinău, prof. univ. dr. Costică Brânduș, conf. univ. dr. Florin Pintescu și lector univ. dr. Vasile Budui de la Universitatea Ștefan cel Mare “Suceava”, Alexandru Rădulescu, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava și viceprimarul municipiului Fălticeni, Gheorghe Aldea.
Pentru prima oară la acest simpozion au participat alături de elevi și cadre didactice, studenții de la facultățile de geografie din universitățile Suceava, Iași și de la Facultatea de Inginerie Aerospațială București, realizându-se astfel o legătură între învățământul preuniversitar și universitar, pentru pregătirea viitorilor geografi.
Conform prof. Claudia Suseanu, director al Colegiului “Mihai Băceascu” ediția a IV-a a Simpozionului Internațional “România între Occident și Orient” consolidează parteneriatul dintre instituția de învățământ pe care o conduce, Societatea Română de Geografie, Universitatea “Ștefan cel Mare” Suceava și Uniunea Rușilor Lipoveni din România.
Alexandru Rădulescu a participat la lucrările simpozionului de la Fălticeni în calitate de profesor de geografie, precizând că “poziția geografică a României este elementul care a determinat cel mai mult evoluția economică, socială, culturală, politică. Lucrările simpozionului scot în evidență foarte multe lucruri, foarte multe date de interes pentru breasla noastră, dar și elemente de interes economic, social, politic, foarte importante pentru societatea noastră”.
Elevii din județul Suceava care an de an ajung la faza națională a Olimpiadei de Geografie și de multe ori reprezintă România în etapa internațională l-au determinat pe prof. dr. Mihai Ielenicz, președinte al Societății de Geografie din România, să vină la Fălticeni.
Geografia și geografii pot contribui la relansarea economică a României
Expunerea prof. dr. Octavian Mandruț a fost cea care a atras atenția și oamenilor politici prezenți la manifestare, universitarul arădean arătând cum geografia și geografii pot contribui la relansarea economică a României. Oportunitățile României, independența energetică în proporție de 80 %, terenul agricol, Delta Dunării, potențialul turistic, noii poli de creștere economică și demografică (Iași, Cluj Timișoara), diviziunea socială a muncii în Uniunea Europeană, alături de modelele pe care le poate aduce geograful în spațiul Românesc, pot influența poziția economică a României în spațiul European.
Didactica alternativă prin care elevul primește doar informațiile directoare, aprofundarea cunștințelor și dezvoltarea abilităților fiind realizate prin învățarea autonomă este metoda de învățământ modern care a dat deja roade în Republica Moldova, conform metodistei Serafima Roșcovan.
Alături de însușirea cunoștințelor la obiectele de studiu, în Republica Moldova este foarte importantă competența de a vorbi românește. „Este competența de ordinul întâi. Noi, profesorii la toate disciplinele urmărim ca, elevii să vorbească corect în limba română”, a precizat profesoara Serafima Roșcovan.
Pe lângă comunicările în plen din sala Multimedia, moderate de reprezentantul Inspectoratului Școlar Județean Suceava, Anișor Vasiliu, lucrările simpozionului s-au desfășurat și pe alte trei secțiuni: I Geografie fizică și economie. Didactica geografiei – Demersuri didactice inovative; II Istorie. România în relațiile internaționale – secolele XIX – XX. Cercetări de istorie orală a comunităților locale; III Științe – Tehnologii. Demersuri didactce inovative cu caracter interdisciplinar.
La acest simpozion a fost prezent și profesorul Călin Dănilă, care a străbătut pe jos 2500 Km., pe ruta Fălticeni – Coasta de Azur și care pe lângă informații și impresii din locurile prin care a trecut a prezentat o mică parte din fotografiile care vor putea fi văzute în luna decembrie la Muzeul Apelor „Mihai Băcescu” din Fălticeni.