Festivalul Concurs de Folk “Nada Florilor”, desfășurat în perioada 26-27 octombrie la Fălticeni a adunat în concursul de interpretare nouă concurenți, o parte dintre aceștia participând și la cocnursul de compoziție, unde juriul a avut de acordat note tot pentru nouă compoziții de muzică folk.
Gala laureaților primei ediții a Festivalului Național Concurs de Folk pentru Tineret “Nada Florilor” a avut loc duminică seara, în cadrul unui alt eveniment care a avut loc în aceste zile la Fălticeni, “Târgul Mărului”.
Juriul format din Vasile Mardare, Andrei Păunescu și avându-l ca președinte pe Victor Socaciu a decis ca Trofeul “Nada Florilor” (în valoare de 2000 de lei) să fie acordat Grupului vocal-instrumental “Descântec” din Iași.
Pentru “Descântec” (Cristina, Radu, Cătălin), grup înființat în anul 2007, este al patrulea premiu obținut în acest an la festivalurile de folk organizate în România, după: Tofeul Festivalului Concurs “Vali Sterian” – Rîmnicu Sărat, Premiul I la Festivalul Concurs Poarta Sărutului – Tg Jiu și Premiul II la Concursul Nord-Est Folk – Dorohoi.
Premierea a fost oficiată de primarul Cătălin Coman și Alexandru Rădulescu, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava.
„Iată că la Fălticeni mai înregistrăm astăzi o premieră: Festivalul național de muzică folk „Nada Florilor”, cu Gala laureaților pe scena din Piața „Nada Florilor”. Sperăm să continuăm pentru că rezultatele sunt încurajatoare. Am asistat și eu la concurs, am auzit muzică de calitate și îi felicit pe toți care au venit la Fălticeni. Îi așteptăm și anul viitor, așteptăm pentru ediția viitoare cocnurenți din toată țara pentru că este un segment care trebuie promovat și sprijinit”, a precizat primarul Gheorghe Cătălin Coman.
Alexandru Rădulescu a apreciat calitatea spectacolelor din cele două zile, felicitând în numele Consiliului Județean atât organizatorii cât și concurenții „pentru că toți au câștigat, juriul făcând doar o ierarhie cu cei mai buni care sunt premiați”.
Vasile Șeicaru a adus fălticenenilor cele mai frumoase melodii
În cadrul Festivalului Concurs de Muzică Folk pentru Tineret “Nada Florilor”, a fost programat și Spectacolul “Cenaclul Flacăra – 40 de ani” în care au concertat Vasile Mardare, Cristian Buică, Andrei Păunescu, Victor Socaciu și.Magda Pușkas.
Duminică, după Gala laureaților, pe scenă au urcat Cătălin Ungureanu, Eugen Avram și Vasile Șeicaru. Vasile Șeicaru a emoționat publicul atât prin cântecele sale cât și prin atitudinea sa prietenoasă față de cei aflați în fața scenei. Concertul a început cu piesa "Actorul", un cântec pe versurile regretatului poet Adrian Păunescu, urmată de piesa "Vânare de vânt", moment în care publicul a început să cânte alături de artist. Prestația publicului a fost menținută la același nivel pe toată durata concertului, Vasile Șeicaru rămânând plăcut surprins pentru că tinerii îi cunosc și piesele de pe cel mai recent album al său, "În orașul cu floare de tei" – "Ia de-aici, pune-aici", un cântec ce ne-a amintit tuturor de clipele petrecute la mare alături de persoana iubită, "Nici n-am știut, nici n-am aflat" și piesa ce dă titlul albumului, "În orașul cu floare de tei", care este Galați, orașul în care Victor Socaciu s-a născut, și-a petrecut copilăria, tinerețea, unde a iubit cu adevărat, unde s-a născut băiatul său, Mihnea, unde a învățat să cânte alături de formația Cristal.
“Atmosferă extraordinară, oamenii care știu ce-i folkul, tineri care au venit la folk. Foarte frumos reacționați, nu mă așteptam să cântați voi cântecele acestea mai puțin cunoscute. Este un semn bun pentru muzica folk atunci când cei din generația tânără, care au muzica vârstei lor la ora aceasta au generozitatea de a vorbi, de a face un pas către folk. Este un răspuns extraordinar. Eu plec de la Fălticeni cu un lucru pe care l-am învățat seara aceasta. Copiii, tineretul, puștii care erau în scrisorile de dragoste ale părinților pe vremea când scriam cântecele acestea, știu ce înseamnă muzica folk”, ne-a spus Vasile Șeicaru.
Au urmat cântecele superbe din vremurile când se năștea folkul “iar cântecele se scriau cu mare greutate când nu dormeam niciodată în timp ce alții se ocupau de alte prostii” și care au fost aplaudate de public, mai ales că multe au recreat atmosefera de la spectacolele Cenaclului Flacăra. Victor Socaciu a fost rechemat pe scenă în aplauzele spectatorilor, astfel încât un recital care trebuia să dureze 45 de minute a depășit o oră și jumătate.
„Nu ne naștem bătrâni”, “Antiprimăvara”, “Vânare de vânt”, o excelentă adaptare a piesei “Blowing in the Wind”, a lui Bob Dylan, “La adio, tu”, “Aruncarea în valuri”, au fost alte piese pe care Șeicaru le-a dăruit fălticenilor împreună cu clăparul Nicolae Matei.
“În seara asta am depănat o poveste, a fost o seară ca un miracol”, după cum a declarat chiar artistul înainte de a se despărți de public în acordurile melodiilor “Din prea mult sau prea puțin” și “Biletul de tren”.
Concursul Național de Folk “Nada Florilor” organizat de Asociația Ghizilor din Bucovina și Direcția pentru Sport și Tineret a Județului Suceava, în colaborare cu Primăria Municipiului Fălticeni și Asociația “Pathos Cultural”, este a doua manifestare dedicată folkului găzduită de municipiul Fălticeni în acest an, prima fiind Festivalul Național Concurs „Fălticeni Folk” organizat în luna iulie de Asociația „Fălticeni Cultural”.
Premianți
Secțiunea interpretare:
Mențiune (valoare – 100 de lei): D.I.S. Band – Fălticeni, Andrei Doboș – Iași, Lupu Vasile și Maria – Fălticeni, Tihan Paul – Fălticeni.
Premiul III (valoare 500 de lei): Zaharia Elena Cristina – București.
Premiul II (valoare 750 de lei): Grupul CLASIC – Suceava.
Premiul I (valoare 1000 de lei): Anechiforesei Mateiana – Fălticeni.
Premianți – Secțiunea creație:
Mențiune (valoare – 100 de lei): Dumitru Ana Maria – București.
Premiul III (valoare 500 de lei): Culbece Ioana Cătălina – Piatra Neamț.
Premiul II (valoare 750 de lei): Ștefania Iacob – Botoșani.
Premiul I (valoare 1000 de lei): Grupul NOI DOI – Dorohoi.
Premiul special al juriului (valoare 500 de lei): Dima Cristina – Iași, și Cîșlariu Andrei – Dorohoi.