Semnalizarea prin QR Code pentru 20 de obiective turistice din zona Fălticeni

La sfârșitul săptămânii trecute a început amplasarea în municipiul Fălticeni a primelor plăcuțe QR Code prin care obiective culturale și turistice din urbea de pe Șomuz și din localitățile învecinate sunt promovate în mediul online, făcând mai accesibil accesul turiștilor la informația privind zestrea culturală a zonei.

După cum ne-a informat coordonatoarea proiectului la nivel local, bibliotecar șef Nicoleta Hoștinariu, 20 de obiective vor fi semnalizate prin coduri QR. Primele cinci plăcuțe au fost montate în Fălticeni, la cele patru muzee și la Biblioteca Municipală “E. Lovinescu”.

            Semnalizarea prin coduri QR este realizată printr-un program al Bibliotecii Judetene “I. G. Sbiera” Suceava, derulat în parteneriat cu bibliotecile publice din județul Suceava, printre care s-a numărat și Biblioteca Municipală “E. Lovinescu” și finanțat de către Internațional Research & Exchanges Board (IREX), în cadrul programului Biblionet.

            În vacanța de vară, 13 elevi de la cele trei colegii din Fălticeni au lucrat la identificarea celor 20 de obiective de interes local, cultural și religios, din Fălticeni și din localitățile învecinate: Muzeul de Artă “Ion Irimescu”, Muzeul Apelor “Mihai Băcescu”, Galeria Oamenilor de Seamă, Casa Memorială “Mihail Sadoveanu”, Biblioteca Municipală “E. Lovinescu”, Mănăstirea Buciumeni, Dumbrava Minunată, Complexul “Nada Florilor”, Statuia lui Mihail Sadoveanu, Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Pomicultură Fălticeni, Ulița Rădășenilor, Biserica Oprișeni, Casa Grigore Vasiliu Birlic, Casa Memorială “Nicolae Labiș” de la Mălini, Mănăstirea Cămârzani, Mănăstirea Probota, Mănăstirea Bogdănești, Mănăstirea Rîșca, Mănăstirea Sfântul Mina, Ruinele Catedralei Catolice de la Baia. Pentru aceste obiective au fost întocmite fișe de prezentare care au fost încărcate pe portalul istorielocala.ro , fișe la care au acces turiștii care intră în contact cu obiectivele marcate prin codurile QR.

            “În curând cele 20 de fișe vor fi publicate pe site și în limba engleză. După montarea plăcuțelor de identificare prin coduri QR, va urma și o campanie de informare la nivel local, prin broșuri. Până la venirea iernii sperăm să avem montate toate cele 20 de plăcuțe cu coduri QR”, ne-a declarat bibliotecarea Nicoleta Hoștinaru.

            Codurile QR sunt utilizate pe telefoanele mobile de tip smartphone. Pentru acces rapid la informația despre obiectivul pe care turistul vrea să îl viziteze, utilizatorul trebuie doar să scaneze codul QR cu ajutorul camerei foto din telefonul său mobil. Un software cititor interpretează imaginea și descifrează codul, iar browserul telefonului îl direcționează pe utilizator către URL-ul în cauză. Simplitatea acestor legături de la lumea fizică spre lumea electronică, cunoscute sub numele de „hyperlinkuri fizice” (în engleză hardlink), explică popularitatea codurilor QR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.