Sub denumirea „Liceenii și spațiul cultural”, Asociația „Fălticeni Cultural”, prin președintele ei, pr. Liviu Mihăilă, a organizat în perioada 23-27 octombrie 2013, cu ocazia Festivalului Internațional de Literatură și Traducere (FILIT) de la Iași, excursii care au favorizat deschiderea orizontului cultural al elevilor de la cele trei licee din municipiul Fălticeni.
Concentrația evenimentelor a fost unul dintre atu-urile festivalului, dar invitații FILIT au descoperit pe parcurs numeroase altele. “Un mare festival este cel la care nu îți ajunge timpul să mergi la toate evenimentele la care ți-ai dori să ajungi”, le-a spus Dan Lungu, managerul FILIT, tinerilor fălticeneni care au ajuns în prima zi a festivalului la Iași.
Punctul forte, în opinia scriitorului Stelian Tănase, a fost publicul festivalului. “N-am mai participat niciodată la așa ceva și sunt un scriitor care are 60 de ani”, a declarat Stelian Tănase.
„Propunerea a prins contur rapid, așa încât participarea la un eveniment cultural de asemenea amploare nu era de refuzat. Elevii fălticeneni au participat la mai multe acțiuni care s-au derulat în cadrul FILIT, printre care se numără întâlniri cu scriitori din România și de peste hotare, mese rotunde cu traducătorii, lecturi și dezbateri, dialoguri cu cititorii, spectacole – eveniment, târgul de carte Bookfest. Cea mai mare sărbătoare a cărții organizată în România și, în același timp, cel mai important eveniment literar al României, ne-a avut, așadar, invitați și pe noi…elevi și cadre didactice din Fălticeni”, ne-a spus prof. Mihaela Acatrinei de la Colegiul „Vasile Lovinescu” Fălticeni.
Excursiile la Iași au prilejuit și vizite la Muzeul Unirii, Muzeul Literaturii( Casa Pogor), în Aula „Mihai Eminescu” și la „Sala pașilor pierduți” a Universității „Alexandru Ioan Cuza”, la Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, Târgul de carte Bookfest, eveniment prestigios dedicat cititorilor, și nu în cele din urmă, casa FILIT, spațiu primitor, unde cultura e la ea acasă, cu multe standuri de cărți, expoziții grafice, afișe, sală de conferințe, chiar și o cafenea.
„Impactul a fost încă de la început unul pozitiv, fascinant aș putea spune. Nici nu ne așteptam altfel, având în vedere că elevii participanți au fost selectați pe baza unor dezbateri, a susținerii unor proiecte pe care ei le văd viabile în ceea ce privește dinamizarea vieții culturale fălticenene”, a precizat preotul Liviu Mihăilă, Asociația „Fălticeni Cultural”.
Traducătorul Bruno Mazzoni a apreciat drept o idee bine venită faptul că liceele și universitatea au fost cuprinse de febra festivalului, și că FILIT “nu este numai un sediu undeva în centrul orașului”.
Profesoara Mihaela Acatrinei susține că fiecare zi a avut farmecul ei „atât pentru mine și colegii mei, cât și pentru copii. Ziua de deschidere a festivalului, 23 octombrie 2013, a avut o însemnătate aparte, deoarece, pe lângă întâlnirea cu Dan Lungu, Ștefan Agopian, Ileana Mălăncioiu, Emil Brumaru, Ioana Pârvulescu, Filip Florian, nume sonore ale literaturii noastre, am avut șansa de a urmări la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” spectacolul de operă – balet „Indiile galante” de Jean – Philippe Rameau, montat pentru prima dată în România de regizorul Andrei Șerban. Spectacol impresionant prin calitate și rafinament. Aș putea caracteriza aceste zile deosebite oferite de FILIT ca fiind o bucurie nemărginită, entuziasm, necesitate, șansă, inedit, cultură pe pâine! Ne-a plăcut FILIT, la anul vrem mai mult FILIT!”.
Deplasarea gratuită a elevilor fălticeneni la Iași și accesul fără plată în fiecare seară la spectacolele de pe scena Teatrului Național nu ar fi fost posibilă fără implicarea directă a preotului Liviu Mihăilă și a preietenilor săi din Iași și Fălticeni.