Grigore Ilisei va fi aniversat la Fălticeni prin lansarea ultimelor apariții editoriale purtând semnătura sa

Sala pictor “Aurel Băeșu” din incinta Muzeului de Artă “Ion Irimescu”, va găzdui vineri, 15 noiembrie 2013, începând cu ora 17.00, lansarea cărților lui Grigore Ilisei “Priveliștile lumii în zugrăvituri de cuvinte”, ediția a doua revăzută a memorialului de călătorie “De la Vest tot la Vest” și “În grădinile jocului cu iluziile”.

Primele două volume, “Priveliștile lumii în zugrăvituri de cuvinte” și “De la Vest tot la Vest”, prezintă impresii de călătorie, iar al treilea volum “În grădinile jocului cu iluziile” este o antologare a scrierilor despre artiștii plastici.

Cărțile vor fi prezentate de scriitoarea Mioara Gafencu și de criticul literar, prof. Mihaela Grădinariu. La sfârșitul evenimentului publicul va avea privilegiul de a viziona filmul de televiziune “Cărturarul în toposul sacru al Văratecului”, realizat de de Grigore Ilisei și consacrat academicianului Zoe Dumitrescu –Bușulenga.

Evenimentul, organizat de Muzeul de Artă „Ion Irimescu”, Primăria Municipiului Fălticeni, Editura “Princeps Multimedia” și Editura “Dana Art”, marchează împlinirea respectabilei vârste de 70 de ani de viață a scriitorului cu obârșii fălticenene, Grigore Ilisei.

Grigore Ilisei s-a născut la 20 noiembrie 1943 la Văleni, comuna Mălini, județul Suceava. În anul 1961 a absolvit liceul “Nicu Gane” din Fălticeni, și în 1966 Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” Iași, Facultatea de Filologie, secția română. Debutează în publicistică încă din timpul liceului în ziarul sucevean “Zori Noi”. Colaborează în perioada studenției la ziarul ieșean “Flacăra Iașului și la Radio Iași.

A fost corespondent la numeroase reviste și ziare din București, iar în 1966 devine redactor la Radio Iași. Debutează literar în 1970 la Revista “Cronica”, iar în 1972 debutează editorial cu volumul de povestiri “Năvod pentru scrumbii albastre” la Editura Junimea.

Opera sa se compune din cărți de beletristică, publicistică, interviuri, album-catalog.

A desfășurat o prodigioasă activitate didactica în jurnalism la Facultatea de Jurnalism „Mihail Kogălniceanu“ Iași, în anii 1992, 1993, 1994 și a fost profesor asociat la Facultatea de Jurnalism a Universității „Ștefan Lupașcu“ Iași între anii 1998-2002.

Pentru prestigioasa activitate literară, publicistică și didactică i s-au acordat numeroase distincții printre care amintim Ordinul Meritul cultural clasa a III-a în anul 1979,  Ordinul Național „Pentru Merit“ în grad de „Cavaler”, Ordinul Ziariștilor clasa I-a, Diploma de onoare a Uniunii Ziariștilor profesioniști în 2001, Premiul „Vasile Pogor“ acordat de Primăria Iașilor pentru întrega activitate jurnalistică și literară în anul 2002, titlul de Cetățean de onoare al comunei Rădășeni și a municipiilor Fălticeni și Iași, iar P.F. Teoctist, Patriarhul României i-a acordat Crucea patriarhală.

Lansare de carte Grigore Ilisei -Afis-15.11.2013 Lansare de carte Grigore Ilisei-Invitatie-15.11.2013

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.