Manifestări dedicate împlinirii a 90 de ani de la nașterea Monicăi Lovinescu

Marți, 19 noiembrie, la Fălticeni s-au desfășurat mai multe manifestări reunite sub genericul “Monica Lovinescu 90”.

            Începând cu ora 9,00,  la Colegiul  Național “Nicu Gane”, elevii au participat la un seminar coordonat de Catedra de limba și literatura română în care au discutat despre Monica Lovinescu, om de litere, ziaristă, critic literar, realizatoare de emisiuni radio la Europa Liberă.

            O altă temă a dezbaterilor a constituit-o perioada de exil in Franța, Monica Lovinescu cerând azil politic în această țară în 1948. A fost perioada în care a scris și a publicat articole și studii despre literatura română și despre ideologia comunistă care aservise România. Colaborarea la emisiunea în limba română a Radiodifuziunii Franceze și colaborarea, începând din 1962, cu Radio Europa Liberă unde a realizat două emisiuni săptămânale: “Actualitatea culturală românească” și “Teze și antiteze la Paris”, au fost subiecte care au stârnit interesul elevilor.

                        La ora 11, Biblioteca municipală “Eugen Lovinescu” Fălticeni a găzduit vernisajul expoziției de carte “Monica Lovinescu 90. Memoria Lovineștilor – Tezaur de aur al culturii fălticenene și naționale”. Printre participanți s-au numărat viceprimarul Gheorghe Aldea, muzeografa Dorina Buhan, scriitorul Alexa Pașcu și elevi filologi de la Colegiul Tehnic “Mihai Băcescu” însoțiți de profesorii Bogdan Feștilă și Simona Murărescu.

            După ce a prezentat expoziția de carte a autorilor lovinescieni, bibliotecara Nicoleta Hoștinaru i-a invitat pe cei prezenți să viziteze Galeria Oamenilor de Seamă pentru a afla mai multe despre familia Lovinescu, cea care a adus cinste orașului Fălticeni pe plan național și internațional.

            Profesorul Bogdan Feștilă a făcut o prezentare a “dinastiei” Lovineștilor. “În calitate de profesor am transmis întotdeauna ideea că este foarte important să fiți ancorați în cultura zonei .Ceea ce cunoașteți majoritatea dintre dumneavoastră sunt câteva lucruri despre criticul Eugen Lovinescu pe care le-ați studiat în programa școlară. Cel mai potrivit astăzi ar fi să încercăm să încadrăm această mare personalitate, care este Monica Lovinescu, în această dinastie a Lovineștilor. M-am gândit să o centrez într-un arbore genealogic, reprezentând grafic această dinastie”, a precizat profesorul Bogdan Feștilă la începutul prezentării, solicitând auditoriului să-și imagineze Fălticeniul în urmă cu 100 de ani.

            Cea de-a VII a ediția a manifestărilor organizate la Fălticeni și dedicate Monicăi Lovinescu s-au încheiat la mormântul familiei Lovinescu, din Cimitirul “Grădini” a Parohiei “Sfinții Voievozi”, unde preotul Bogdan Apostol a oficiat o slujbă “In Memoriam Monica Lovinescu”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.