„LA TRECUTU-ȚI MARE, MARE VIITOR!”

Sufletul fiecărui român, indiferent de vârstă, vibrează cu mai multă intensitate de 1 Decembrie. Atunci ne sărbătorim țara, ne gândim la destinul său glorios prin vremuri, îi urăm „La mulți ani, Românie!” și recităm cu patos  versurile lui Eminescu: „La trecut-ți mare, mare viitor!”

Insuflați de spiritul dragostei de neam și țară, de tradițiile frumoase ale acestui popor, elevii Școlii Gimnaziale „Alexandru Ioan Cuza” din Fălticeni au marcat împlinirea a 95 de ani de la Marea Unire din Alba Iulia, printr-o atmosferă de sărbătoare, prin cântece, prin jocuri, prin activități adaptate vârstei lor. Astfel, programul „Uniți prin cântec de 1 Decembrie”, condus de prof. Mirabela Apopei, prof. Haidău Adelina, prof.Tocănel Alexandra, prof. Liliana Livinți a bucurat inimile auditorilor printr-un colaj  de cântece, interpretate de către elevii claselor a VI-a și a VII-a B. 

Cântece patriotice și poezii au interpretat și elevii claselor I A, a III-a B și a IV-a A, sub îndrumarea doamnelor profesoare Daria Prisacariu, Viorica Buleu și Maria Vasilache. Elevii claselor a III-a și a IV-a conduși în demersul lor de către profesorii Mioara Tofan, Carmen Benke și Victor Tofan au realizat portofolii și proiecte de grup sub diverse titluri: „Țară de poveste – Marea Unire”, „Formarea Statului Național Unitar Român- repere istorice”, „Învățăm de la străbuni” iar copiii clasei a II-a B au realizat drapelul patriei printr-un colaj cu hârtie creponată.

         Și pentru a demonstra că iubirea de patrie se poate învăța de la orice vârstă, cei mai mici școlari, cei de la clasele pregătitoare, au creat stegulețe tricolore. Au trăit emoțiile unei lecții despre patriotism și eroism, creând premisele unor discuții despre iubirea de neam și țară. Deși ar putea fi considerați depășiți de seriozitatea discuțiilor, elevii au înțeles că pentru a-ți arăta respectul față de țara în care trăiesc, nu este nevoie de o singură zi pe an, dar măcar în această zi să fie mai apropiați de ceilalți semeni, care ca și ei, rezonează la urarea „La mulți ani, români!”.

O altă manifestare  s-a desfășurat tot azi, în cadrul ariei curriculare „Om și societate, arte, ed.fizică”. Activitatea intitulată „Cultura și credința azi” a avut ca invitat pe doamna învățătoare pensionară Ileana Sofia, autoare de carte religioasă. Domnia sa a prezentat elevilor școlii cărțile scrise de ea, împărtășind copiilor din tainele credinței, îndemnându-i la o apropiere mai mare față de lectura de carte religioasă.

Nu e mare lucru să îți exprimi sentimentele, dar să te lași copleșit de ele într-o asemenea zi, este o reușită. Sufletele elevilor și profesorilor, au vibrat la unison, la auzul versurilor „Noi suntem români, noi suntem români/Noi suntem aici, pe veci stăpâni.” Reușita a constat că la Școala Gimnazială „  Al. I. Cuza” s-au derulat activități extrașcolare menite să marcheze acest eveniment, implicând aproape toți elevii și cadrele didactice.

Manifestările acestei zile dau startul  proiectelor din perioada sărbătorilor de iarnă. (C.B.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.