Proiectul Internațional „The Rainbow of Diversity” se derulează la Colegiul “Vasile Lovinescu”

Colegiul „Vasile Lovinescu” din Fălticeni, în calitate de coordonator, derulează în anul școlar 2013-2014, proiectul internațional ACES, „The Rainbow of Diversity” în parteneriat cu liceul Profesionalna gimnazia po ikonomika “Karl Marx”, din Bulgaria.

În perioada 24-29 noiembrie 2013, liceul fălticenean a fost gazdă pentru cea de-a doua întâlnire din cadrul acestui proiect. Delegația bulgară a fost formată dintr-un grup de 13 membri, trei profesoare și 10 elevi. Din echipa gazdă au făcut parte trei profesoare, Fodor Lucia Oana, coordonatoarea proiectului, Gabriela Ariton, Mihaela Pînzariu, și elevi ai liceului.

Scopul acestei întâlniri a fost de a aduce împreună elevii și profesorii celor două țări partenere, pentru a se cunoaște reciproc, a afla mai multe despre obiectivele și principiile ACES, de a lucra împreună pe tema anului “Eu și ceilalți: Descoperind diversitatea în jurul meu și în mine”, de a participa la ateliere de lucru pe tema diversității.

În cadrul programului au fost cuprinse numeroase activități, ateliere de lucru și vizite de documentare: Romanian Cuisine, The hands of diversity, The statues. S-a lucrat pe echipe la logo-ul proiectului, s-a vizitat Gradinița Specială din Fălticeni, unde elevii bulgari alături de elevii români au confecționat obiecte decorative pentru Crăciun, s-a vizitat Muzeul de Artă “Ion Irimescu”, unde corul dirijat de prof. Angela Focșa, a încântat musafirii cu un concert de colinde românești.

Ziua de miercuri, a fost rezervată unei vizite de documentare în Bucovina, prima oprire fiind la Salina Cacica, apoi la Marginea.

Ziua de joi, ultima din cadrul acestei întâlniri, a fost rezervată în totalitate tradițiilor românești. Astfel, în cadrul unui atelier de lucru, au fost confecționate măști populare românești, iar seara, într-un cadru festiv, s-au înmânat certificatele de participare. Următoarea întâlnire în cadrul proiectului este programată în Bulgaria, în februarie, 2014 când elevii de la Colegiul „Vasile Lovinescu” vor intra în contact direct cu elevii din Bulgaria și vor afla mai multe despre tradițiile și obiceiurile acestui popor.

Principalele obiective ale proiectului sunt formarea unei atitudini de toleranță față de oameni, printre elevi, profesori, părinți și la nivelul comunității locale, în special în aspectele problematice ce țin de rasism, xenofobism, excludere socială, acordarea drepturilor egale pentru bărbați și femei, pentru oamenii cu dizabilități pentru a promova dialogul intercultural ca un element important pentru cetățenii activi. Acest proiect urmărește educarea și stimularea aptitudinilor elevilor pentru o mai bună percepție a conceptului de diversitate prin lucrul în echipă, utilizând limba engleză, ca limbă de comunicare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.