Medierea – o alternativă europeană de soluționare a conflictelor

În perioada 10-15 decembrie 2013, s-a desfășurat prima întâlnire în cadrul Proiectului LLP Grundtvig Partnership “Conflict mediation to optimize communication in educational, social and cultural environment”, 2013-1-RO1-GRU06-29489 1. În proiectsunt  implicați 7 parteneri din 6 țări europene, iar din România participă două organizații. Organizația promotoare și coordonatoare a acestui parteneriat este Asociația de părinți “Generații pentru generații a părinților elevilor Colegiului Agricol Fălticeni”(în prezent Colegiul “Vasile Lovinescu”). Al doilea partener din România este Inspectoratul Școlar Județean Suceava. Ceilalți parteneri europeni sunt: Lawton School S.L.- Gijon – Spania, SOU Dimitar Talev – Dobrich – Bulgaria, Associazione Genitorialità – Padova – Italia, School Centre Celje – Slovenia și Gonen Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi – Turcia.

            Prima întâlnire organizată de  partenerii din România

            Această primă întâlnire a fost organizată de cele două organizații partenere din România. Au fost prezenți 17 reprezentanți ai celorlalte organizații implicate și anume: doi  participanți din Spania, patru din Italia, patru din Slovenia, șase din Bulgaria și un participant din Turcia. Proiectul se adresează adulților în formare: profesorilor, părinților, formatorilor, consilierilor psihopedagogi, consilierilor educativi, care doresc să dobândească competențe în rezolvarea  și medierea situațiilor conflictuale, prezente în mediul educațional,social și cultural din țările participante în proiect. Agenda de lucru a mobilității a cuprins activități diverse care au vizat  atingerea  obiectivelor proiectului și realizarea tuturor rezultatelor finale propuse în cadrul proiectului (booklet care să conțină suportul de curs cu tehnici de mediere, website al proiectului, facebook, materiale de promovare și diseminare, etc.) Activitățile desfășurate în cadrul primei întâlniri s-au realizat în diferite locații, în Suceava și Fălticeni, stabilite de comun acord între cei doi parteneri din Romania.“S-au realizat prezentări ale partenerilor în proiect facilitându-se astfel cunoașterea  partenerilor și buna comunicare între ei. S-au organizat mese rotunde la care s-a discutat despre particularitățile din România legate de tematica proiectului dar și despre mediere ca tehnică ce poate fi utilizată pentru rezolvarea conflictelor și îmbunătățirea comunicării în mediul educațional, social și cultural”- ne-a spus prof. Acatrinei Vasiliu Lăcrămioara, unul dintre coordonatorii proiectului.

            Întâlnirile de lucru la care au participat reprezentanți ai comunității locale din Suceava (IPJ Suceava, CPECA Suceava, „Salvați copiii Suceava”)  și   din Primăria Municipiului Fălticeni și presa locală au evidențiat rolul parteneriatului instituțional în îmbunătățirea relației familie-școală-comunitate, ca metodă de rezolvare prin mediere a conflictelor. Transferul  de bune practici privind managementul conflictului  și prevenirea conflictului a fost facilitat de vizitele de lucru organizate la instituțiile școlare din Suceava și la Asociația părinților „Generații pentru generații  a părinților elevilor Colegiului Agricol” și Colegiul „Vasile Lovinescu” din Fălticeni. „Participanții la mobilitate au fost instruiți  în cadrul a două sesiuni  de formare având ca temă “Tehnici de mediere și rezolvare a conflictelor ”. Prin colaborare cu organizația “Salvați copiii” Suceava, participanților le-a fost prezentată metoda peer to peer mediation și au fost direct implicați în activități de teatru forum”- ne-a spus prof. Laura Pintilie, coordonator proiect.  Discuțiile purtate între coordonatorii de proiect s-au finalizat cu fixarea clară a responsabilităților fiecărui partener pentru atingerea obiectivelor proiectului. De asemenea, au fost dezbătute aspecte cu privire la modalitățile de diseminare ale proiectului cât și detalii legate de organizarea celei de-a doua întâlniri de proiect, din Turcia.  S-au stabilit logoul proiectului “Mediation for communication” și a fost definitivată sigla proiectului.   

 

            Participanților le-au fost oferite momente de neuitat  atât pe parcursul vizitei organizate la Muzeul “Irimescu” din Fălticeni, unde au avut ocazia de a asculta corul “Leon Băncilă” cu un program de colinde tradiționale,  cât și prin vizionarea unui scurt program artistic oferit de elevii Liceului de Artă din Suceava. Echipa de proiect este formată din prof. Acatrinei Vasiliu Lăcrămioara Ana, prof. Pintilie Laura Mirela și psiholog școlar, Focșineanu Florentina.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.