La Fălticeni, slujbă de Bobotează fără cruce de gheață

Fălticenenii au participat luni, în bisericile din municipiu, la una dintre cele mai mari și mai importante sărbători ale creștinătății, Boboteaza. Numită în popor Epifania sau Arătarea Domnului, Boboteaza este ziua în care Iisus Hristos a primit de la Sfîntul Ioan, botezul în rîul Iordan. Din cauza temperaturilor ridicate, anul acesta, preoții din parohiile din Fălticeni nu au mai pregătit de bobotează cruci de gheață așa cum i-a obișnuit pe localnici în ultimii ani.

În anii anteriori, pe strada Republicii, Biserica “Adormirea Maicii Domnului”, era pregătită pentru slujba de Bobotează o cruce de gheață înaltă de doi metri, pe care era pus un vas cu grâu încolțit. Tradiția spune că dacă crucea începe să se dezghețe, anul va fi bogat, iar dacă va rămâne înghețată, anul va fi secetos și sărac. Mai mult decât atât, este obiceiul ca trecătorii să lipească o monedă de crucea de gheață în timp ce-și pun o dorință. Oamenii cred că, dacă banul se lipește de prima dată, dorința se va îndeplini, iar dacă vei lua moneda de pe cruce vei avea un an plin de ghinion.

Pentru că nu a fost cruce de gheață, o parte din fălticeneni spun că 2014 va fi un an sărac, iar dorințele nu se vor îndeplini “pentru că banul nu s-a lipit de cruce”. După slujba de sfințire a apei, transformată în agheasmă, fiecare creștin și-a luat apă sfințită în vasele de plastic sau de sticlă cu care a venit de acasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.