Taxele și impozite locale majorate

Fălticenenii vor scoate în acest an mai mulți bani pentru taxele și impozite locale, dar vor plăti mai puțin pentru parcările de reședintă, tariful de bază sa fie stabilit în cuantum de 72 lei/an/loc de parcare față de 120 lei/an/loc de parcare cât a fost stabilit în 2013.

Decizia de majorare cu 16,5 %, limita minimă prevăzută de legislație, în condițiile în care municipalitatea a păstrat nivelul taxelor locale din 2013 la nivelul celor din 2012, a fost luată în ultima ședință a deliberativului local cu 14 voturi pentru, trei voturi împotrivă și o abținere.

Potrivit art. 287 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, așa cum a fost modificat print art. 287 din Legea nr. 571/2003, nivelul impozitelor și taxelor locale prevăzute pentru anul fiscal 2013 poate fi majorat anual cu până la 20% de către consiliile locale, cu excepția taxelor pentru autovehicule de transport marfă cu masa totală autorizată de peste 12 tone și combinații de autovehicule (autovehicule articulate sau trenuri rutiere)de transport marfă cu masă totală maximă autorizată de peste 12 tone. De asemeni, aceeași excepție se aplică și în cazul taxelor judiciare de timbru, taxele de timbru și taxele extrajudiciare de timbru.

            „Sunt valorile minime stabilite de lege. Aveam posibilitatea și anul trecut să creștem. Din fericire am fost în situația în care nu ne-a impus legea să le creștem. Suntem în situația în care am propus taxe și impozite locale la minimul stabilit de legislație. Păstrăm și bonificația de 10 %, pentru persoane fizice și juridice care își achită achită integral impozitul pe clădiri, impozitul pe teren și impozitul pe mijloacele de transport, până la 31 martie. Dacă le măream pentru anul 2013, nu le mai majoram pentru anul 2014. Cei care le-au majorat în decembrie 2012 nu le-au mai majorat în decembrie 2013.”, a precizat primarul Cătălin Coman.

Economistul Gheorghe Aldea, viceprimarul municipiului Fălticeni, a făcut o simulare privind creșterea impozitelor locale și conform acesteia, o familie cu un aparatment cu două camere și o masină Dacia Logan a plătit în 2013 un impozit de 148 de lei, iar în acest an și va plăti 163 de lei. O familie cu o casă de 160 de m.p. cu o mașină de 2400 c.m.c. a plătit 1457 de lei și va plăti anul acesta un impozit de 1545 lei.

Chiriile pentru terenurile situate în Bazarul și Piața Agroalimentară Fălticeni au rămas la nivelul celor din 2013, în cunatum de 14 lei/m.p./lună în bazar și 23 lei/m.p./lună în Piața Agroalimentară. Chiria pentru spațiile situate în Piața Agroalimentară Fălticeni va fi și în acest an de 33 lei/m.p./lună.

Impozitele locale aferente anului 2014, vor putea fi plătite de la jumătatea acestei săptămâni, după finalizarea procedurilor de închidere a nului fiscal 2013 și upgradarea programului informatic pentru procesul de încasări pentru anul 2014.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.