Zilele Colegiului Național “Nicu Gane”

În perioada 13 – 14 februarie, Colegiul Național “Nicu Gane” a sărbătorit 150 de ani de la nașterea academicianului, folcloristului și etnografului Artur Gorovei, 144 de ani de existență instituțională a școlii și 91 de ani de la dobândirea statutului de liceu .

În prima zi,  în holul de marmură al colegiului a avut loc vernisajul expoziției de carte și documente privind viața și activitatea lui Artur Gorovei, iar Amfiteatrul colegiului a găzduit simpozionul “Artur Gorovei, omul și opera”, moderat de prof. Neculai Sturzu. La finalul manifesătrii Ștefan Sorin Gorovei și Centrul de informare și documenatre „Ștefan cel Mare”din cadrul Mănăstirii Putna au oferit Colegiului „Nicu Gane” și Bibliotecii Municipale „Eugen Lovinescu” o donație de cărți, iar elevii colegiului au prezentat “O șezătoare cu … Șezătoare”.

Ora de dirigenție cu invitați de onoare

Pe 14 februarie, de la ora 9,00, fiecare diriginte a susținut o oră de diriginție în prezența unui invitat – fost elev, fost profesor, o personalitate din zonă sau din marile centre culturale.

„Colegiul Național Nicu Gane se înscrie între școlile cu o bogată tradiție nu numai educațională ci și culturală, valorile sale fundamentale, educația și cultura rămânând constante de-a lungul evoluției sale. Ele sunt și elementele simbolice ce subsumează manifestările zilelor colegiului. Noi dimensiuni se adaugă an de an deschizând perspective pentru progresul  său și datoria noastră este să le dăm statut de permanență și să le înscriem în traiectoria cotidiană”, ne-a declarat Mihaela Bărbăcuț, directoarea colegiului.

Întâlnire între generații

Înainte de activitățile dedicate educației și culturii ce au ca sursă Colegiul Național “Nicu Gane”, în holul instituției de învățământ a avut loc o întâlnire între generații de elevi și cadre didactice, printre cei prezenți numărându-se fostul elev Cătălin Nechifor, președintele Consiliului Județean Suceava, fostul elev și profesor Gheorghe Cătălin Coman, primarul Municipiului Fălticeni, cel care a debutat ca profesor la acest colegiu, Alexandru Rădulescu, vicepreședinte al Consiliului Județean, deputatul Ioan Stan în calitate de părinte a trei absolvenți ai colegiului, inspectorul general Gheorghe Lazăr, elevi și foști elevi ai liceului, cadre didactice, oameni de cultură, consilieri locali, directori ai instituțiilor de învățământ.

Președintele C.J. Cătălin Nechifor și-a adus aminte de anii 90 când era elev de serviciu în holul care a găzduit întâlnirea de vineri și de întâlnirea cu o parte din profesorii acestui liceu.

„Nu mă gândeam atunci că voi ajunge în acest loc să fiu în acest loc și vă vorbesc în calitate de președinte, de absolvent al acestui liceu. <Nicu Gane> este o școală importantă, o școală care reproduce valorile, o școală care are tradiție și mai mult decât atât este o școală care are viitor. Sunt convins că prin ceea ce v-ați propus împreună cu administrația locală, cu parteneriatul pe care îl aveți cu Consiliul Județean, cu ceea ce poate produce mai frumos Fălticeniul, să marcăm o schimbare profundă a orașului”, a spus Cătălin Nechifor, președintele CJ. Suceava.

Prof. Gheorghe Lazăr, șeful inspectoratului școlar a spus că orice școală trebuie să-și facă un nume, dar pentru Colegiul „Nicu Gane” nu mai este cazul. 

„Municipiul Fălticeni a avut privilegiul de a da personalități deosebite, a fost orașul de cultură de la granița Bucovinei și acest lucru și-a pus amprenta și pe sistemnul de învățământ din această localitate. <Nicu Gane>, acest liceu de renume face parte din elita învățământului sucevean”, a spus Gheorghe Lazăr.

Evocarea unor dascăli plecați dintre noi

Doi dintre foștii directori ai colegiului au trecut la sfârșitul anului trecut „într-o altă dimensiune”, dar reprezintă pentru elevii și profesorii de la această școală două figuri distincte, modele diferite de dascăli și manageri, membri de marcă ai comunității noastre școlare, ambii având un rol important în evoluția instituției. Pe de o parte Bogdan Grigoriu, creator de cultură identitară, a făsut istorie organizând Zilele Colegiului în varianta lor academică de supremă elevație, iar pe de altă parte, Crezant Ghenghea, dinamic și inovator, a dominat prin personalitatea sa covârșitroare ce a anticipat succesul în carieră și dorința de a reuși cu orice preț. Cei doi dascăli au fost evocați de profesorii Neculai Sturzu și Mihaela Bîrsan.

Cu această ocazie fiul fostului director Bogdan Grigoriu, a primit din partea primarului Cătălin Coman titlul de Cetățean de Onoare acordat de Consiliul Local, distinsului cadru didactic.

Lansare de carte, expoziții și Filarmonica din Botoșani

Pe lângă lansarea cărții “Educație și cultură – fundamente ale elaborării proiectului curricular la decizia școlii”, în programul zilei un loc important a fost rezervat artei  prin  două expoziții de artă, una rezervată celor mici “Galeria Micului Prinț”,  și alta celor care au cunoștințe despre arta plastică modernă “Realități (și) alternative”, a artistului plastic Gabriel Todică. Prima expoziție a fost prezentată de cea care a avut inițiativa realizării ei, profesoara Anca Șoldănescu, iar cea de-a două a fost prezentată chiar de autorul lucrărilor, fost elev al colegiului.

Manifestările au continuat cu vernisajul expoziției de documente și fotografii “Istoria gimnaziului în documente”, autori profesorii Mioara și Sorin Gafencu. Despre importanța documentelor expuse și imaginile sugestive despre începuturile școlii a vorbit prof. dr. Codrin Bența.

            Înainte de masa rotundă “Chipuri în oglinda vremii” a avut loc un concert al orchestrei simfonice a Filarmonicii din Botoșani, instrumentiștii botoșăneni prezentânt „Anotimpurile” de Vivaldi și un recital al corului “Animosi” condus de prof. Dan Sinăuceanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.