“Ion Irimescu 111” – ateliere de creatie

Joi, 26 februarie, la Fălticeni au început manifestările din cadrul evenimentului cultural “Ion Irimescu 111”.

Elevi de la școlile și liceele din municipiul Fălticeni dar și iubitori de artă  veniți din alte localități au putut vizita gratuit Muzeul de Arta “Ion Irimescu”, personalul care asigură ghidajul putând face cu greu față solicitărilor, unele grupuri fiind nevoite să aștepte câteva minute până erau preluate de un ghid. O parte din cei care au călcat pragul muzeului au putut viziona și o parte din interviurile televizate pe care sculptorul Ion Irimescu le-a acordat în timpul vieții.

Elevii de gimnaziu au fost atrași de atelierele de creație, unde sub îndrumarea muzeografelor Georgeta Mîndruță și Mihaela Matei au pictat pe pânză și au realizat modelaje în lut și plastilină.

“Este prima zi din acest eveniment, avem ateliere de pictură și modelaj la care accesul este liber pentru toți copiii. În cadrul celor două ateliere copiii își pot exprima creativitatea așa cum vor. Am încercat să diversificăm cât de mult am putut tehnica în care să se poată exprima, avem vopsele pe bază de apă, vopsele tempera care îi ajută mai mult în zona de desen pe cei mai mari și culori cerate. Pânza pe care se desenează are 14 metri și va fi expusă pe toată durata evenimentului, la fel cum vom proceda și cu lucrările în lut. Pânza va rămâne  ca un start pentru următoarele evenimente pentru că ne dorim o continuitate și va fi expusă și de 1 iunie, când dorim o continuare a acestor ateliere de creație, dar și când vom sărbători 40 de ani de la deschiderea Muzeului de Artă <Ion Irimescu>.

La modelaj avem lut pentru modelaj și plastilină pentru copii mai mici care nu sunt familiarizați cu lutul. Copiii se exprimă foarte coerent în lut, nu au restricții, sunt foarte liberi în exprimare, sunt în elementul lor, este o tehnică care li se potrivește. Prezența numeroasă la cele două ateliere sunt mărturia unui start promițător”, ne-a spus Mihaela Matei.

Astăzi, manifestările dedicate maestrului Ion Irimescu vor continua de la ora 17,00 cu spectacol omagial inchinat sculptorului fălticenean în care invitat special este Cvartetul de coarde al Colegiului de Artă “Ciprian Porumbescu” – Suceava, prof. coordonator Claudia Mihuleac, invitați de onoare fiind soprana Cristina Grigoraș, mezzosoprana Marinela Nicola și pianista Simona Gâdei de la Opera Națională din Iași.

În holul Primăriei Municipiului Fălticeni elevii claselor a III-a B și a III-a Step by step de la Școala Gimnazială „Ion Irimescu”, îndrumați de profesoarele Sabina Dulgheriu, Carmen Suliman și Silvia Moroșanu au vernisat o expoziție de fotografie și au dat un mic spectacol artistic dedicat maestrului „Ion Irimescu”, invitând administrația locală să participe vineri, 28 februarie la manifestările organizate în cadrul Zilelor Școlii.

La final, viceprimarul Ghoerghe Aldea i-a răsplătiti pe micuți cu dulciuri.

Falticeni-Untitled_Panorama1-2    

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.