“Ion Irimescu 111”

            Muzeul de Artă “Ion Irimescu” Fălticeni în colaborare cu Asociația Fălticeni Cultural și Primăria Municipiului Fălticeni au organizat în zilele de 26 și 27 februarie 2014, evenimentul  cultural, “Ion Irimescu 111”.

În ambele zile, Muzeul de Artă “Ion Irimescu” și-a deschis porțile pentru vizitare gratuită și pentru vizionarea interviurilor date de Maestrul Ion Irimescu de-a lungul vieții, peste 3000 de persoane beneficiind de această facilitate.

Manifestările începute pe 26 februarie, cu atelierele de creație – pictură și modelaj, au fost continuate chiar de ziua maestrului, pe 27 februarie, cu un moment aniversar dedicat marelui artist. Printre participanți s-au numărat IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Cătălin Nechifor – președintele Consiliului Județean Suceava, senatorul Ovidiu Donțu, primarul Cătălin Coman, profesorii Gheorghe Ciobanu și Gheorghe Macarie, scriitoarea Doina Cernica, executorii testamentari ai maestrului, oameni de cultură și artă. Tot în cadrul manifestărilor de joi a avut loc și premierea elevilor câștigători la concursul interșcolar “Să-l cunoaștem pe  Maestrul Ion Irimescu”, organizat de Școala Gimnazială ”Ion Irimescu” în parteneriat cu Muzeul de Artă “Ion Irimescu”, premiile la cele trei secțiuni fiind înmânate de Cătălin Nechifor, Ovidiu Donțu și Cătălin Coman.

Ion Irimescu, un “filon cultural” pentru Fălticeni

Prezența tinerilor în Sala Pictor “Aurel Băeșu”, l-a determinat pe unul dintre prietenii apropiați maestrului, Arhiepiscopul IPS Pimen, să scoată în evidență rolul școlii în cultivarea frumosului, “desenul și caligrafia fiind denumite dexterități, îndemânări ce aparțin unui talent care trebuie cultivat. Materia își are rostul și frumusețea ei, ea poate fi modelată ca să fie mesageră a unor valori spirituale”, a spus IPS Pimen.

Cătălin Nehifor, președintele Consiliului Județean, și-a adus aminte de momentele petrecute alături de Ion Irimescu în Aula Academiei Române în anul 2003 cu ocazia sărbătoririi centenarului maestrului, precizând că, “dacă astăzi ne mândrim cu Fălticeniul, piatra de temelie înseamnă Ion Irimescu. Înseamnă că la Fălticeni acest filon cultural este păstrat, este dus mai departe și de fiecare dată când am ocazia să prezint Muzeul <Ion Irimescu> o fac cu drag, printre numeroșii vizitatori din țară și străinătate care au trecut pragul muzelui, numărându-se și delegațiile oficiale ale ambasadorilor din toată lumea acreditați la București”.

Pentru senatorul Ovidiu Donțu, maestrul Ion Irimescu, înseamnă un model pentru toate generațiile de artiști, “pentru că a iubit viața și oamenii, a străbătut întreaga lume pentru a o cunoaște și pentru a avea noi revelații. S-a întors însă în Fălticeni și cu mare dragoste ne-a dăruit acest muzeu care reprezintă cea mai mare colecție de autor din România și unul dintre cele mai importante muzee din Europa”.

Și pentru primarul Cătălin Coman, marele sculptor român este un model, dar unul al longevității, titlul manifestării “Ion Irimescu 111”, însemnând pe lângă scurgerea timpului și campionul Ion Irimescu, de trei ori locul 1.

Gheorghe Dăscălescu, directorul Muzeului “Ion Irimescu”, a  făcut public faptul că, după pensionarea sa, care va avea loc în această primăvară, preotul Liviu Mihăilă, președintele Asociației “Fălticeni Cultural” va fi cel care va păstori acest muzeu.

“În numele legatarilor testamentari, Sfinția Sa, este cel mai potrivit să ducă mai departe visul maestrului Ion Irimescu, de a realiza Centrul de Studii și Creație Artistică <Ion Irimescu>”, a spus Gheorghe Dăscălescu, directorul Muzeului de Artă “Ion Irimescu”.

Ultima dorință a maestrului, Centru Național de Studii și Creație Artistică <Ion Irimescu>, la Fălticeni

Tot directorul Gheorghe Dăscălescu a solicitat sprijin autorităților județene pentru a îndeplini ultima dorință a lui Ion Irimescu, aceea ca Muezul de Artă “Ion Irimescu” să fie ridicat la gradul de Centru Național de Studii și Creație Artistică <Ion Irimescu>

Evocarea maestrului Ion Irimescu a fost făcută și prin intervențiile invitaților, prieteni apropiați ai maestrului. Profesorul Gheorghe Macarie, a precizat că Ion Irimescu este artistul total, analiza profundă a operei sale fiind un deziderat prin elementele unice, specifice, definitorii și permanente prezente în creația sa. Prof. Gheorghe Ciobanu, un cercetător al operei irimesciene aflat în “anticamera centenarului”, l-a numit pe Ion Irimescu “vrăjitorul irisului omenesc, care a împlinit un secol, un deceniu și un an, o eternitate și la propriu și la figurat”.

   Gheorghe Ciobanu și-a adus aminte și de întâlnirile pe care le-a avut cu Ion Irimescu, într-una dintre ele mergând și la cimitirul Oprișeni, acolo unde maestrul își doarme somnul de veci. Ajunși la cimitir, profesorul Ciobanu l-a întrebat pe Irimescu dacă nu are un mormânt sobru, cu marmură neagră, “cu un text tragic și cu veșnică pomenire”. La momântul de la marginea cimitirului, unde un soclu este un cap renascentist de fetiță, făcut în manieră modernă Ion Irimescu i-a spus: “L-am pus lângă gard, pentru că, după moartea mea, o să treacă multe fetișcane pe aici și o să trag și eu cu coada ochiului la ele”.

“Prin mormântul lui Irimescu și prin această zicere a maestrului sunteți al doilea cimitir vesel din țară după cel de la Săpânța”, a precizat profesorul Ciobanu.

Corespondența maestrului cu unul dintre prietenii săi, donată muzeului

În cadrul evenimentului de joi, Alexandru Toma, un apropiat al maestrului Ion Irimescu a venit cu “două rugăminți”. Una a fost adresată președintelui Consiliului Județean și s-a bazat pe o rugăminte a maestrului Ion Irimescu din 2003, adresată lui Alexandru Toma, de a sta la ușa șefilor pentru a înființa Centrul Cultural de Creație și Cercetare Artistică la Fălticeni.

A doua a fost donația către Muzeul de Artă “Ion Irimescu” a 21 de scrisori și 2 autografe din corepsondența purtată cu maestrul.

“În total sunt 25 de scrisori. Pe patru scrie <strict confidențial> . “21 le ofer Muzeului pentru că din ele rezultă ce rugăminți a avut Ion Irimescu”, ne-a declarat Alexandru Toma.

 După ce profesorul Constantin Bulboacă a recitat poezia “Maestrul”, dedicată lui Ion Irimescu, preotul Liviu Mihăilă a oferit din partea Asociației “Fălticeni Cultural” 12 diplome de excelență “Mai fericit este a da decât a lua” legatarilor testamentari ai maestrului Ion Irimescu, președintelui Cătălin Nechifor, senatorului Ovidiu Donțu, personalului muzeului care s-a ocupat de activitățile organizate pe 26 și 27 februarie la Fălticeni.

            Specacol de poezie, operă și muzică clasică

 Invitații la eveniment s-au bucurat și de câteva momente artistice susținute de tineri iubitori ai folkului și de Trupa de teatru “Birlic” care a încântat publicul cu momente poetice. În încheierea evenimentului, în Sala Bronzurilor a avut loc recitalul cvartetului de coarde al elevilor de la Colegiului de Artă ”Ciprian Porumbescu” din Suceava și recitalul sopranei Cristina Grigoraș, mezzosopranei Marinela Nicola și pianistei Simona Gâdei de la Opera Națională Română din Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.