Produse japoneze prezentate pomicultorilor suceveni

 Joi, 6 martie, conducerile Direcției Agricole Suceava, Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură, specialiști de la Stațiunea de Cercetare Pomicolă Fălticeni și peste 50 pomicultori din întreg județul s-au întâlnit la Fălticeni cu specialiștii de la Sumi Agro România în cadrul lansării campaniei de primăvară și a noilor produse de protecție a plantelor aflate în portofoliul companiei japoneze Sumitomo.

Firma Sumi Agro este reprezentant exclusiv în România al Asociației Producătorilor de Pesticide din Japonia, având în portofoliu toate produsele japoneze omologate în România, multe dintre ele fiind folosite de pomicultorii din județ. Pe lângă comerțul cu pesticide portofoliul de produse al firmei mai sus amintite mai cuprinde semințe, produse pentru igiena publică, produse pentru tratat lemnul etc. Anastase Iorgu, directorul de dezvoltare a firmei Sumi Agro, a precizat încă de la început că scopul întâlnirii nu este de a combate produsele altor firme, ci este acela de a da un sfat pentru  alegerea corectă a substanșelor, a tehnoligiei de aplicare care să-i ajute pe pomicultori să obțină producții mari și de calitate.

Este posibil să avem o invazie de dăunători sau să avem dăunători mai rezistenți”

Cei trei specialiști ai firmei, Anastase Iorgu, Costel Miron și Mihaela Agavriloaei au purtat discuții cu fermierii și specialiștii în agricultură despre insecticide, fungicide, erbicide, tratamente pentru semințe, fertilizanți și chiar semințe. Ținând cont de prezența numeroasă a pomicultorilor, cea mai mare parte a întâlnirii a fost dedicată mărului, acesta fiind “regele pomiculturii care l-a scos pe om din rai”.

“Anul 2014 se anunță a fi unul bun pentru pomicultură, umiditatea este suficientă, înghețul nu a prins livezile în vegetație. Pentru că nu a fost o iarnă severă,  toamna s-a prelungit până în ianuarie, temperaturile scăzute au venit treptat, dând posibilitatea dăunătorilor să se adapteze și să reziste. În alte ierni temperaturile scăzute veneau brusc, iar gerurile mari, care iarna aceasta au lipsit, eliminau o parte din dăunători. Este posibil să avem o invazie de dăunători sau să avem dăunători mai rezistenți. De aceea trebuie să respectăm schemele de tratamente și perioadele în care trebuie aplicate”, a precizat   Anastase Iorgu.

            Din discuțiile purtate, am aflat că, primul tratament din noul ciclu de producție este pe bază de cupru activ și pe bază de ulei și trebuia aplicat în toamnă, după căderea frunzelor sau la început de iarnă. Înainte de înmugurire se fac tratamentele prevegetative cu subsatnțe cu spectru larg de combatere a dăunătorilor și cu uleiuri. Pentre cei care nu au aplicat toamna tratamentul pe bază de cupru, se poate face înainte de înmugurire dar cu o zeamă bordoleză ușoară pentru că planta deja devine activă și va absorbi mai multă substanță. Inginerii de la Sumi Agro au prezentat și un produs  care poate fi aplicat în această perioadă pentru cei care nu au efectuat tratamentul de iarnă, Syllit 400 SC combinat cu Nissorun 0,03, precizând că stropirile pot fi făcute la temperaturi începând cu plus 6 grade Celsius în momentul aplicării și pe un foliaj umed.   

            Tratamentele sunt scumpe, dar trebuie făcute

            “Tratamentul de iarnă este foarte scump, numai substanțele ajung la 900 de lei pentru un hectar. Am făcut tratament ca la carte  și am scăpat de acarieni toată vara”, a precizat ing. Mircea Costișevschi, președintele Asociației Pomicultorilor din Bazinul Pomicol Fălticeni.  

            Pomicultorii prezenți în sală au pus întrebări și au primit răspunsuri particularizate privind amestecurile de substanțe folosite pentru combaterea diverșilor dăunători. Specialiștii au spus că unele substanțe conțin compuși în diverse concentrații care în combinații cu alte substanțe din alt produse “nu se pupă” și tratamentul aplicat poate să nu aibă efect, dar sunt și produse care pot fi combinate și pot duce la îmbunătățirea calității tratamentului.

            “Pe lângă cercetarea proprie, să vedem dacă nu se înfundă pompa, dacă se omogenizează bine și nu se separă, trebuie să fim atenți dacă combinațiile de produse diferite sunt în conformitate cu schema de tratament. Cel mai bine este să întrebați specialiștii sau reprezentanții noștri de vânzări și chiar dacă ei nu au un răspuns pe loc, în cel mai scut timp vor obține cea mai bună soluție”, a precizat Anastase Iorgu.      

Pomicultorii au fost învățați și cum să-și facă reclamă după modelul Sumi Agro România, au primit informații despre ofertele de creditare și despre modul de colectare și procesare a ambalajelor produselor fitosanitare astfel încât acestea să iasă din categoria ambalaje poluante. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.