„Povești de adormit părinții”

Vineri, 7 martie, Sala “Pictor Aurel Băeșu” a găzduit expoziția de pictură “Altfel de culori” și lansarea cărții “Povești de adormit părinții”. Manifestarea a stârnit curiozitatea fălticenenilor, prezenți într-un număr mare, pentru că în realizarea desenelor micii artiști din clasa a III-a B de la Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” s-au folosit de produse cosmetice (farduri, fonduri de ten, creioane dermatograf, tușuri, rimeluri, etc) pe care le-au procurat din trusele de machiaj ale mamelor și ale cunoștințelor apropiate.

Cartea “Povești de adormit părinții” este o culegere de compuneri în care fiecare copil își prezintă familia într-un mod inedit, părinții, bunicii și toți cei dragi fiind înlocuiți de personaje îndrăgite din poveștile copilăriei cum ar fi zâne, prinți, Feți – Frumoși.

„Tablourile vin din sufletul copiilor, vin din imaginația lor, vin din temperamentul fiecăruia. Inedit sau nou pentru copii  a fost că s-a lucrat cu produse cosmetice, începând de la fond de ten, rimel, ruj, creioane dermatograf de mai multe culori, ojă, culori pentru machiaj, etc. Cartea este scrisă din dragostea copiilor pentru părinți. O să vă regăsiți prin personajele lor, prinți, prințese, zâne, cofetari, dar toată descrierea se învârte în jurul părintelui cu care copilul are relațiile cele mai apropiate. Din toate mamele au iești zâne și prințese, iar tații sunt Feți – Frumoși sau zmei. Titlul mai are și un alt  înțeles. Sunteți generația de părinți crescută de copii, ei vă cred așa cum vă vor, chiar dacă dumneavoastră nu vă dați seama”, a spus prof. înv. Primar, Ana Butnaru, coordonatoarea proiectului educațional “Povești de adormit părinții”.

Conform profesorului Liviu Deleanu, directorul școlii “Mihai Sadoveanu”, cartea nu este un basm, fiecare copil redând povestea vieții lui, a familiei sale, marea majoritate a pesonajelor din această carte fiind părinții “care iau rolul zânelor și al prințeselor, stau în castelele lor frumoase alături de prinți și unicorni, omul de zăpadă este un fel de năzdrăvan. Cartea are și un rol educativ, și aici mă refer la <Povestea pilotului>, în care înfrângerile te fac să lupți mai  mult pentru victorie, poți să te bucuri în viață de lucruri simple așa cum se întâmplă în povestea <Moș Crăciun și criza>, sau <Povestea șoferului> din care învățăm că cel care fură trebuie să fie pedepsit chiar dacă îți este prieten. Poate cred că trebuie să conștientizăm toți, părinți, bunici, profesori că la un moment dat trebuie să ne retragem, ca în povestea <Doi priteni> de la sfârșitul cărții, în care buretele bătrân se duce la reciclare și rămâne cel tânăr care să îi ia locul și să facă treabă mai bună decât a făcut cel bătrân de-a lungul vieții. Această carte ar trebui să fie interpretată ca o pildă”, a precizat Liviu Deleanu.

Cartea care a fost lansată reprezintă o culegere de lucrări de creație literară realizate de elevi în cadrul unor jocuri de rol și nu numai. În aceste povești copiii au avut libertatea de a îmbina informațiile dobândite în orele de curs cu propriile viziuni despre lumea mirifică a basmelor. 

„Este a doua carte a copiilor îndrumați de profesoara Ana Butnaru pe care o citesc. Faptul că ați gândit atât de matur ar trebui, pe noi adulții, să ne sperie. Să știți că nu au scris povești de adormit părinții, au scris povești de trezit părinții”, a precizat prof. Cristina Stoleru.

Pentru poetul Constantin Bulboacă, albul din desene înseamnă cunoaștere și dragoste, iar poveștile din carte descriu prin viziunea copiilor un loc mirific al țării, binecuvântat de Dumnezeu, care dă odoare neprețuite. „Aici cuvântul, sunetul, culoarea iau viață aidoma discipolilor lui Irimescu prin acești copii minunați. Tineretul din ziua de astăzi creează, tineretul din ziua de astăzi este o speranță a românilor, cartea aceasta este minunată, este frumoasă, așa cum sunt acești copiii” a concluzionat Constantin Bulboacă.

Pentru preotul Liviu Mihăilă, președintele Asociației „Fălticeni Cultural” cartea este și un subiect de meditație, pentru că fiica sa, Iustina, încearcă printr-o frumoasă poveste să-i smulgă o promisiune. „Să jucăm tenis așa cum o făceam mai de demult”. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.